24 часа

Съдии, обидени на Бети Панова, питат мъжа й

Съдии от Софийския административен съд, които не гравитират към нито един от двата воюващи лагера във Висшия съдебен съвет, поискаха отговор от Лозан Панов дали споделя позицията на своята съпруга Бети Панова по темата "Съдебна власт в България".

Председателят на Върховния касационен съд замълча и си тръгна.

Всичко това се случи по време на заседанието на съдийската колегия на ВСС.

Очевидно колегите на Лозан Панов внимателно следят медийните изяви на Бети Панова. Те поискаха да знаят дали съпругът вярва, или не вярва в българския съд, за да търси семейство Панови правосъдие в Страсбург.

Труд

Оставката на Порожанов искат биофермерите

Вместо за агроекология субсидиите отиват предизборно към общините. Нито едно от исканията на производителите няма резон, отговори министърът.

Монитор

В 77 държави гласуват за ЕП нашите зад граница

Съгласно списъка най-много места с урни ще има в Германия и САЩ, където ще бъдат разкрити съответно 8 и 5 секции. В Германия нашенците ще могат да гласуват в Берлин, Мюнхен, Франкфурт на Майн, Хамбург, Щутгарт, Дармщадт, Магдебург и Мюнстер, а отвъд Океана във Вашингтон, в представителството ни в ООН и в консулството ни в Ню Йорк, както и в Чикаго и Лос Анджелис. В същото време в съседна Турция ще бъдат разкрити 4 секции-в Анкара, Истанбул, Одрин и Бурса, в Гърция, Северна Македония и Сърбия ще има по 2-в Атина, Солун, Белград, Ниш, Скопие и Битоля, а в Румъния българите ще избират евродепутати само в Букурещ. В страни като Испания и Италия, където пребивават не малко гастарбайтери от България също ще има едва по две тъмни стаи за гласуване, съответно в столиците Мадрид и Рим, както и в Милано и Валенсия.

Стандарт

Кумецът на Добрев: Имотите ми са на пазарни цени

В медийни публикации по-рано бе съобщено, че майката на депутата Делян Добрев, братовчедка му Росица Гаргова и кумът му Евгени Консулов са купували имоти ново строителство в столицата на цени около 270 евро на кв. м. Сделките са осъществени 2016 - 2018 г. Малко след тази информация Делян Добрев съобщи, че напуска парламента. Той е взел това решение след разговор с председателя на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов, обясниха от пресцентъра на ГЕРБ.

"С поредната фалшива новина чашата на търпението ми преля - не искам повече името ми и това на ГЕРБ да бъдат петнени", обяви Добрев. По-късно с позиция по казуса излезе и Евгени Консулов.

Сега

Близо 2,4 млрд. долара са изпратили българските емигранти

Близо 2,4 млрд. долара са изпратили българските емигранти на близките си у нас, предават БНР и БГНЕС като се позовават на нов доклад на Световната банка.

Средствата са изчислени на базата на няколко официални източника, но не включват паричните преводи и пренасянето на пари в брой. Докладът на Световната банка се отнася за парите, изпращани от емигранти, в държавите с ниски или средни доходи, уточнява Националното радио.

Все по-често парите, изпращани от емигранти на близките им, ще стават основен източник на финансиране на икономиките на държавите, където населението живее основно с ниски и средни доходи.

Капитал дейли

Подсъдимият посредник се отказа от ключови показания по делото Иванчева

Петко Дюлгеров - подсъдим за посредничество за предаването на подкупа между кмета на "Младост" Десислава Иванчева и строителния предприемач Александър Ваклин - днес се отказа от ключовите показания, дадени ден след зрелищния арест през април 2018 г.

Дюлгеров разказваше как Ваклин се е свързал с него, как зам.-кметицата Биляна Петрова е поискала подкуп от 70 хил. евро, как е станало предаването на парите и какъв процент от тях е заделил за себе си. "Капитал" публикува протокола за разпит на Дюлгеров от 18 април 2018 г.

Дума

Чистката в ГЕРБ продължава: И Делян Добрев подаде оставка

Три оставки в ГЕРБ само за един ден. Делян Добрев подава оставка като народен представител след среща с премиера Бойко Борисов. Съобщението дойде от пресцентъра на ГЕРБ, а преди това оставки подадоха зам.-областният управител на София област и кметът на Созопол Панайот Рейзи. И двама са имали разговори с Борисов днес сутринта.

Името на Делян Добрев също изскочи около разкритията за апартаментите на властта. Негови близки и роднини се оказаха собственици на евтини апартаменти в София. Добрев бе спасен от парламентарната група на ГЕРБ при първата си оставка след скандала "Кумгейт" в Хасково.