Енергийни преговори

 

"Труд":

Със 7% по-евтин газ веднага


Руският природен газ за България ще поевтинее веднага с 3 до 7 на сто, посредниците по доставките му ще отпаднат от 2013 година, а мегапроектът "Южен поток" ще бъде ускорен.

Това е резултатът от изтощителните преговори за синьото гориво в резиденция "Евксиноград". След тежък пазарлък, продължил повече от денонощие, енергийните министри на София Трайчо Трайков и на Москва Сергей Шматко си стиснаха ръцете. Видимо доволен, премиерът Бойко Борисов си прибра за спомен химикалката, с която бе скрепен договорът за газа. Не друг, ние махнахме посредниците, отчете той.

 


"Стандарт":

Купуваме газ без посредници

Без посредници с Москва за газа. Това обяви вчера премиерът Бойко Борисов в резиденция "Евксиноград" след тежка нощ на преговори с руската делегация. Трите компании, които надуват цената по веригата от "Газпром" до "Булгаргаз", падат. При новия договор сделките ще се сключват директно с единствения български държавен търговец - "Булгаргаз". Първи от клона ще падне "Овергаз". Причината е, че контрактът на компанията изтича през декември. Компанията на Сашо Дончев "Овергаз" ще продължи да доставя синьо гориво още две години, но в много по-малки количества. До 1 януари 2013 г. пък ще отпаднат и останалите двама посредника - "Винтерсхал" и "Газпромекспорт".

 

 

 

Субсидия

 

 

"Труд":

Борисов пи кафе за 20 млн. лева

 

Премиерът Бойко Борисов изпи вчера в Шумен най-скъпото кафе в живота си - за цели 20 млн. лв. Кметът на града Красимир Костов го бил поканил на чаша горчива напитка и вчера премиерът дойде с подарък от държавния бюджет. 20-те милиона лева ще бъдат дадени за пречиствателната станция за отпадни води и ВиК-мрежата на града, която се подменя по ИСПА. За държавните милиони Шумен се бори от половин година и вчера управата на града си отдъхна.

 

 

 

МВР акция

 

 

"Стандарт":

Спипаха банков крадец №1

 

Банков крадец номер едно падна в капана. При акция в Слънчев бряг беше арестуван прочутият крадец Стойне Ставрев-Кемпеса, съобщи МВР шефът Цветан Цветанов. Бандитът обирал сейфове от банки, най-вече в Благоевград, откъде задигнал 1,5 млн. лева, подчерта Цветанов.
Ченгетата обискирали жилищата на Кемпеса, където намерили ключове и куп инструменти, които използвал за кражбите. Открит бил и договор за наем на сейф на негово име. В касетата имало 30 000 евро. Схемата на кражбите е една и съща, обясниха полицаите. Кемпеса си наемал сейфове с открадната лична карта. След това влизал 3-4 пъти в трезора, за да проучи ключалките на останалите касети и да си приготви ключове за тях. Наблюдавал внимателно собствениците на сейфове, след което с подправените ключове обирал касетите.

 

"Труд":

Погнаха проститутките в Слънчев бряг

Специализирана полицейска операция, свързана с противодействието на проституцията и противообществените прояви, се провежда в курорта Слънчев бряг, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Полицейската операция в Слънчев бряг продължава повече от 40 часа. До момента са задържани пет момичета за предлагане на платени сексуални услуги.

 

 

 

Джакпотът набъбва

 

 

 


"24 часа":

Джакпотът се надува


По-малко от месец след рекордната печалба в тотото от 5,8 милиона нова треска очаква България.

В последните тиражи се усеща същата тенденция на натрупване на джакпота, която доведе до тото истерията през юни.

В двете тегления на "6 от 49" натрупаната сума задминава 2,5 милиона лева. В първото тя ще бъде около милион, а във второто - 1,5 милиона. Така, ако и в тиража днес няма шестица, истерията ще започне отново. Този път обаче тя ще се разрази много по-бързо, смятат от тотализатора.

 

 

 

Банки спират кредити за граждани

 

"24 часа":

Банки плашат, щели да спрат кредити за граждани

Някои банки може да се откажат да предоставят кредити за граждани, прогнозираха от бранша. Причината била, че този тип заеми ще станат по-рискови след промяната в закона за потребителския кредит.

В четвъртък депутатите забраниха на банките да променят едностранно методологията за изчисление на базовия лихвен процент, чрез който се изчислява цената на кредита.