Скандалът с предаването на потърсилия убежище е нас Абдуллах Бююк на турските власти е сред водещите теми на петъчните вестници.

„МВР за предадения на Турция Буюк: Няма договорки, пратихме го в родината при семейството му Около Абдуллах Буюк има много факти и обстоятелства, които са обезпокоителни. Така зам. главният секретар на МВР Георги Арабаджиев обясни решението на дирекция “Миграция” във вътрешното ведомство да върне бизнесмена в Турция. Вътрешният министър Румяна Бъчварова пък обяви пред Би Ти Ви, че Буюк представлявал заплаха за националната сигурност. Предаването на бизнесмена стана на ГКПП Капитан Андреево в сряда следобед. Връщането му бе отразено от турски медии, чиито екипи го очакваха на ГКПП Капъ куле. В България новината се разчу, след като Буюк бе вече в родината си. Бизнесменът, чието име нашумя преди седмица, е сочен от турските власти като поддръжник на Фетхуллах Гюлен. В родината си той има обвинение за участие в терористична организация и пране на пари. Преди седмица на митинг в Анталия външният министър Мевлют Чавушоглу нарече Буюк “предател”...” – в. „24 часа”.

„Комисар Николов обясни, че е подписал заповед за налагане на административна мярка „принудително отвеждане до границата“ на 9 август – вторник, ден преди задържането на Бююк. Направил това, след като на 29 юли от президентството отхвърлили молбата за политическо убежище на Бююк. Николов смята, че въобще няма задължението да уведомява омбудсмана или някоя НПО, когато се изпълняват подобни мерки. От началото на година в Турция били върнати по този начин 31 души, без да се спазва това изискване на закона, стана ясно от думите му... В Турция Бююк е заплашен от тежка присъда, възможно е в страната да бъде възстановено и смъртното наказание. Според Николов обаче за чужденеца нямало никаква опасност в родината, където било останало и семейството му. Запитан защо не е дал възможност на Бююк да обжалва, Николов обясни, че заповедта му е трябвало да бъде изпълнена незабавно и обжалването не спира действието й. Бююк можел и сега да я обжалва, независимо че е в Турция. Но не обясни какво би станало, ако случайно наш съд отмени нареждането му... Абдуллах Бююк: Няма свидетели и доказателства, че съм терорист „Няма никакъв свидетел или доказателство за това, че аз лично или някой друг член на движението „Гюлен“, известно още и като „Хизмет“, сме участвали в някаква терористична организация или в такъв вид деяние.“ Това заяви пред българските медии Абдуллах Бююк през март т.г., след като Софийският градски съд отказа да изпълни искането за екстрадиция на турските власти. По-късно решението бе потвърдено изцяло от Софийския апелативен съд. Мотивите – в родината му Бююк е преследван по политически причини, а организациите, в които членува, не са в списъка на терористичните. Бююк твърди, че е станал привърженик на Гюлен, без да познава него и  сподвижниците му, а затова, че е от бедно селско семейство и организацията на проповедника го е финансирала да завърши висше образование. След като основал своя фирма, Бююк също започнал да дава стипендии на ученици и студенти. През есента на м.г бил арестуван заедно с още 10 души, но турският съд го освободил. Тогава Бююк решил да премести бизнеса си в България...” – в. „Труд”.

„Има поне 3 нарушения на българските власти при експулсирането на Абдулла Бююк. Това обяви омбудсманът Мая Манолова пред журналисти. „Разбрах за казуса с експулсирането на Абдулах Бююк тази сутрин от медиите. Бях на работа до 19.30 вчера, МВР така и не изпълни ангажимента си по член 39 по Закона за бежанците, за да мога да извърша наблюдение на процедурата", посочи тя, цитирана от "Фокус". „Не мога да коментирам основанията за издаването на заповедта за експулсация на Бююк, но мога да кажа че, не е следвало тя да бъде изпълнявана незабавно. Незабавното й изпълняване противоречи на нормите на международното право, на Българската Конституция и на Закона за бежанците", допълни омбудсманът. Не е дадена възможност на Абдуллах Бююк да обжалва изпълнението на заповедта и да организира своя защита, коментира още Манолова. Във връзка с информацията, че от началото на година са извършени 31 подобни експулсирания на турски граждани, тя отбеляза, че нито тя, нито Българския хелзинкски комитет са били информирани за тях. „Ще отправя незабавна препоръка до МВР, с която да настоявам да изпълняват своето законово задължение да информират и мен и правозащитните организации, с които имат споразумение за изпълнението на подобни административни мерки", каза още Мая Манолова.” – в. „Стандарт”.

„Вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала да предостави убежище на турския гражданин Абдулах Бююк, който вчера беше предаден на турските власти. Това се е случило с решение от 27 юли, Бююк е подал молбата си за защита на 24 февруари тази година. Това съобщава "Капитал", позовавайки се на отговор от президентската администрация. В молбата си Бююк е посочил, че в Турция се чувства политически неудобен и преследван. Комисията по предоставяне на убежище, която подпомага работата на вицепрезидента при изпълнение на възложеното й правомощие, е разгледала досието на молителя и е дала становище убежище да не бъде предоставено, тъй като не са били налице основанията за това. За целта на становището от президентството са поискали и информация от ДАНС. Комисията се ръководи от Лиляна Стойкова-Пройчева, която отказа да коментира с обяснението, че е в отпуск. По конституция президентът предоставя само една от трите форми на закрила, а останалите две - международна закрила, временна закрила - са от Държавната агенция за бежанците. Бююк е поискал закрила и от агенцията, но процедурата е била прекратена, защото той не се е явил за регистрацията.” – в. „Дневник”.

„В разрез с Европейската конвенция по правата на човека, потъпквайки българската конституция и Закона за чужденците, както и две задължителни съдебни решения и предизвиквайки международен скандал, МВР предаде на Турция преследвания от режима на Ердоган Абдуллах Бююк в сряда следобед. Това не е единичен случай - общо 31 турски граждани са били изгонени от страната по същия начин от началото на годината, а други 35 се издирват, призна зам. главният секретар на МВР Георги Арабаджиев. Предаванията са ставали без на тях да присъстват представители на омбудсмана или правозащитници, както е предвидено в закона. На експулсираните не им е дадено право и да обжалват заповедите пред съда. Нито една държава досега не си е позволила да даде в ръцете на Ердоган негов политически враг. Затова и турският президент специално благодари на българските власти и ги даде за пример на всички, най-вече на САЩ, които отказват да му предадат живеещия там Фетуллах Гюлен. Турският гражданин Абдуллах Бююк минава за поддръжник на Гюлен, който беше нарочен от Ердоган за организатор на неуспелия опит за преврат срещу него. Той пребивава легално у нас от септември миналата година, като през това време е кандидатствал за политическо убежище, хуманитарен статут и е представил доказателства пред съда, че е политически преследван в родината си. Самият Ердоган и външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу неведнъж се заканваха публично да се разправят с противниците си, сред които е Бююк, като не изключиха и връщането на смъртното наказание. В тази зловеща ситуация МВР устрои хайка на беглеца насред София, без да му даде възможност да се защити, като обжалва заповедта си за експулсиране, и директно го закара на Капъкуле, където го е предало на турските власти. Там вече чакали десетки журналисти с камери и фотоапарати, въпреки че МВР твърди, че е връчило експулсирания в ръцете на първия срещнат турски униформен. Според известните правозащитници Михаил Екимджиев и Александър Кашъмов действията на полицията са абсолютно незаконни и ще струват на правителството тежки критики от Европейския съюз, както и сигурна глоба, ако се стигне до дело в съда в Страсбург. Екимджиев сравни МВР с бандитска шайка, която е способна да предаде и всеки български гражданин, тъй като се действа по целесъобразност с тъпчене на законите. Според двамата адвокати щом съдът е преценил, че в Турция няма гаранции за справедлив процес и има опасност от унизително отношение и нарушение на човешките права на Бююк, дори българският Закон за чужденците не позволява предаването му. Аргументът, че чужденецът е опасен за националната ни сигурност, не може да служи за повод да се наруши законът, категоричен е Екимджиев...” – в. „Сега”.

"Протестна мрежа" поиска оставката на правителството заради екстрадицията на Бююк Настояваме за пореден път за оставка на цялото правителство, поставило България в унизително и срамно положение, това се казва в декларация на "Протестна мрежа" по повод екстрадирането на турския бизнесмен Абдуллах Бююк. В нея предаването на политически мигрант на Турция се сравнява с предумишленото убийство на политическия дисидент Георги Марков на моста "Ватерлоо" в Лондон. От организацията подчертават, че действията на МВР са в разрез с нормалните представи за върховенство на закона. "Протестна мрежа е на мнение, че отговорност за този срамен за държавата ни акт носи цялото правителство и най-вече министър-председателят и министърът на вътрешните работи. Не по-малка е отговорността на парламентарно представените партии и особено тези от управляващото мнозинство, които подкрепят авторитарния режим в съседна Турция, и които, мълчаливо или не, са спомогнали да се достигне този нов срам в най-новата ни история", се казва в позицията.” – в. „Дневник”.

Всекидневниците съобщават също, че всички български банки са издържали стрес тестовете.

„Всички банки са издържали стрес тестовете Банковата система на страната е стабилна. Това се посочва в изявление на г-н Димитър Радев, управител на БНБ, по повод приключването на прегледа на качеството на активите и стрес теста на банките в България, 11 август 2016 г., съобщиха от пресцентъра на Българска народна банка (БНБ). Днес Управителният съвет на БНБ прие резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес теста на банките в България, обобщени от международната консултантска компания Делойт. "Основната цел на прегледа бе да се даде задълбочена и независима оценка на банките и банковата система като цяло. Това бе безпрецедентна по своите мащаби инициатива в банковата история на страната, в която под ръководството на БНБ бяха пряко ангажирани над 900 експерти, включително представители на най-реномираните международни одитни компании", посочи Радев. По думите му в събота (13 август), съгласно предварително обявения график, в 13.00 часа, ще бъдат оповестени подробните резултати за цялата банкова система и поотделно за всяка банка. "БНБ ще предостави отговор на всеки поставен конкретен въпрос, свързан с тези резултати след тяхното оповестяване", уточни Димитър Радев. По думите му провеждането на прегледа и стрес теста са били възложени на БНБ със закон и произтичат от Националната програма за реформи на правителството. "На това основание предоставих доклада с резултатите на министъра на финансите, а в понеделник ще го депозирам в Народното събрание", добави той...” – в. „Сега”.

„Провеждането на прегледа и стрес теста бяха възложени на БНБ със закон и произтичат от Националната програма за реформи на правителството. На това основание предоставих доклада с резултатите на министъра на финансите, а в понеделник ще го депозирам в Народното събрание. Целта на това изявление е да информирам широката общественост за основните заключения на Управителния съвет от прегледа и стрес теста. Те са главно три: 1. Банковата система на страната е стабилна. Основният показател за финансова устойчивост на банките, измерен като съотношение между базов собствен капитал и рисково претеглени активи, е значително над минималните регулаторни изисквания на системно ниво, а също така и над средните равнища за европейските банки, отчетени при наскоро приключилия европейски стрес тест. Този показател, след корекциите в резултат на прегледа на качеството на активите, възлиза на 18.9% при регулаторен минимум от 4.5%. Стрес тестът показва, че ако актуалните макроикономически прогнози до 2018 г. се материализират, този показател допълнително ще се подобри до 22.2%. В случай на дълбока икономическа криза, която е малко вероятна, този показател би се понижил до 14.4%. За европейските банки данните са значително по-ниски и възлизат съответно на 13.9 и 9.4%. Следователно, капиталовата позиция на нашите банки на системно ниво е стабилна с възможност да абсорбира шокове при неблагоприятни пазарни условия. 2. Капиталовата адекватност на всяка една банка, след прегледа на качеството на нейните активи, остава над минималните регулаторни изисквания. Разбира се, индивидуалните данни варират спрямо посочените осреднени числа. В зависимост от това са изготвени мерки, които за някои банки предвиждат поддържане на съществуващите капиталови буфери, докато за други са насочени към увеличаване на капиталовите буфери и намаляване на рисковите експозиции. Конкретните мерки и срокове са посочени в документите, които ще бъдат публикувани в събота. Изпълнението им започва от понеделник, 15 август 2016 г. Те ще бъдат включени както в плановете на банките за оптимизация на техния капитал и баланси, така и в надзорния процес, осъществяван от БНБ. 3. Резултатите от прегледа не налагат публична подкрепа на банките с ресурси, финансирани от държавния бюджет. Мерките за поддържане и подобряване на капиталовата позиция на отделните банки са основани изцяло на пазарни решения и частни източници. В заключение искам да посоча, че прегледът на качеството на активите и стрес тестът на банките не бяха самоцелно действие, а важна част от 18-месечния план за реформи и институционално развитие на БНБ, който представих при избора ми за управител през юли 2015 г. Други ключови елементи на този план са същественото подобряване на дейността на банковия надзор и изграждането на институционална рамка за решаване на проблеми в банковия сектор. Стриктното изпълнение на плана досега помогна за установяването на дисциплина и подобряване на резултатите в сектора. Постигнатите много високи финансови показатели на банките през първите шест месеца на тази година ги поставят в добра изходна позиция за изпълнение на мерките, набелязани в резултат от прегледа на качеството на активите и стрес теста...” – в. „Труд”.

"Държавните средства, заделени от правителството като буфер в случай на нужда да се подкрепи някоя от банките в България, ще се използват за погасяване на държавен дълг. Това се разбира от изявление на финансовия министър Владислав Горанов, след като управителят на БНБ обяви, че банките в България са стабилни и никоя от тях няма нужда от подкрепа с държавни средства. Изводът се прави, след като са налице резултатите от направените стрес тестове на финансовите институции. "Като министър на финансите за мен е от огромно значение, че резултатите показват, че не е необходимо ангажирането на публичен ресурс за подкрепа на стабилността, ликвидността и доверието в нито една банка. Заделеният от правителството фискален буфер, който служеше като потенциална застраховка за запазване на стабилността на банковата система, ще бъде използван за плащания по дългови падежи, с което отпада нуждата от рефинансирането им с нов дълг", обявява Горанов. Според него начинът, по който са преминали стрес тестовете и резултатите от тях, е "поредна сериозна стъпка към укрепването на банковия надзор в България, осигуряване на прозрачност и поддържане стабилността на банковата система и защита интересите на вложителите"...” – в. „Дневник”.

Вестниците продължават да пишат за преодоляването на тежките последици от наводнението в Скопие и работата на българския екип.

„В Скопие плакали при заминаването на нашите спасители Нямало организация, питали от къща на къща с какво да помагат С прегръдки и сълзи - така бедстващите в квартал “Стойковци” в Скопие изпратили двата екипа на аварийно-спасителното звено на Столичната община, след като разбрали, че ги пращат да помагат на друго място. В неделя столичният кмет Йорданка Фандъкова прати два екипа от 7 души да помагат на македонците след потопа. Заминават със 7 помпи, резачки, термокамери, виброфон и друга техника. В понеделник се включват в издирването на изчезнало дете на 11 г., след като водата обръща трактора, в който било с дядо си. По-късно тялото му бе намерено. То е сред десетките жертви на бедствието. До сряда вечерта двата общински екипа отводняват над 60 къщи Единият се върна вчера, а другият се прибира днес. “Хората бяха отчаяни, че никой няма да им помогне. Първите два дни бяхме само ние с българските пожарникари”, разказа шефът на аварийно-спасителното звено Красимир Димитров. Понеже екипите не получили задачи от македонските служби с какво да помагат, тръгнали сами от къща на къща и питали всеки от какво има нужда. Първите дни работели до полунощ. “Заварихме разрушени пътища, много обърнати коли, наводнени къщи”, разказа Димитров. Според него е имало проблеми в организацията по преодоляването на щетите от бедствието. Македонските власти не ограничили движението на хора и автомобили, което причинило огромни задръствания, а те пречели на спасителите да си вършат работата. В сряда вече дошли техника и доброволци. “Сред хората нямаше напрежение. Те просто се чудеха как може техните да не им помагат, а да го правят българи. Затова, като си тръгвахме, всички плачеха”, каза Димитров...” – в. „24 часа”.

„Евродепутат стана спасител за македонци Евродепутат в камуфлажна тениска и кал до коленете. Мястото е Скопие, поводът - водното бедствие в Македония, отнело 22 човешки животи и потопило къщи. Помагащият е най-младият депутат в Европейския парламент Андрей Новаков, на чиято лична карта пише - "Гражданство - България". Трагедията в Македония заварва Новаков по време на лятната му ваканция. Въпреки това само часове след проливните дъждове той обявява в профила си в социалната мрежа: "Включвам се като доброволец при наводненията в Македония. Тръгвам тази нощ за Скопие". На въпрос защо е там Новаков реагира с учудване - "Как защо? Случи се, исках да помогна. Отидох, намерих една къща, започнах да я чистя". Знае, че постъпката му може да се приеме като пиар и да получи критика от хората, но го интересува само това, че ще помогне на съседи в беда. През годините той извървява пътя от подпланинските улички на китното село Момина клисура в подножието на Рила и Средна гора до коридорите на Европейския парламент. Минава през столично общежитие, общ работник на строеж, работа на горещия пясък през лятото, продажба на часовници и очила на туристи, усвояване на иврит, "гласът" на ученици и студенти в университета, разлепяне на плакати, спечелване на доверие, визия за бъдещето на младите хора, успех за България, помощ на нуждаещите се, законопроекти, финансиране на програми. 28-годишният Андрей Новаков прекрачва прага на 751-членното семейство на ЕС няколко месеца след старта на новия състав на ЕП...” – в. „Стандарт”.