Прозрачност

"24 часа":


Скандални решения на 11 правителства лъснаха в интернет

 

Скандалните решения на правителствата след 1990 г. вече могат да се прочетат в интернет.

Това стана благодарение на отварянето на правно-информационната система на Министерския съвет за външни потребители. В нея се съдържат всички постановления, решения и разпорежданията на кабинета, дори тези, които не подлежат на обнародване в "Държавен вестник".

Още в първите си дни като премиер Бойко Борисов обаче разпореди тя да стане достъпна за гражданите като гаранция за прозрачност.

Бърза проверка в системата показа, че повечето от скандалните актове на МС не са обнародвани и до тях са имали достъп само ограничен кръг служители, които са ги изпълнявали. Сред тях е решение 265 на кабинета на Сергей Станишев по спорната сделка за строителството на нова сграда на НАП. От него става ясно, че държавата е трябвало да влезе в съдружие с ръководеното от бившата шефка на тотото Ирена Кръстева дружество ИПК "Родина" чрез 6 държавни имота. Половината от тях се намират в района на старата незавършена сграда за агенцията на бул. "Цариградско шосе", но останалите са разположени в центъра на столицата. Според договорката трябвало да останат за фирмата, след като тя изгради новите офиси.

 

 

 

Станишев с упреци към новата власт

 

 

"Новинар":

Станишев: Новите министри сe държат като домоуправители

 


Членовете на Министерския съвет са се превърнали в нещо като домоуправители, заяви във вторник експремиерът Сергей Станишев. От началото на работата на новото правителство министрите говорят само за орязване на разходи и за преглед на наследството, оставено от предшествениците им, а не съм чул нито дума за взимане на конкретни антикризисни мерки, коментира той.

Острата му реакция беше предизвикана от въпрос дали одобрява планирания одит на Сметната палата върху бившото правителство. Станишев обясни, че това е нормална практика, но в този случай по думите му би било редно да се извърши подобна проверка и в Столична община, след като новият кмет встъпи във власт.

 

 

"24 часа":

Сергей: Който е срещу тръбите, е за Турция

 


Който работи срещу реализацията на енергийните проекти през територията на България, обслужва интересите на Турция. Това обяви експремиерът Сергей Станишев и се зарече да отправи питане до Бойко Борисов желае ли "Набуко", "Южен поток" и "Бургас - Александруполис" да ни заобиколят. Ще загубим 3 млрд. евро, 10 хил. работни места плюс милиони от такси и България ще изчезне от енергийната карта на Европа, обявиха той и ексминистър Петър Димитров. Каква е причината - политически натиск, икономически или други интереси, щял да пита Станишев.

Той напомни още, че АЕЦ "Белене" има офицалното одобрение на ЕК. И тук се конкурираме с Турция, защото тя планира няколко блока, обясни той.

 

 

Рокади

 

"Сега":


Човек на ОЛАФ оглавява фонд "Земеделие"

 


Скандалният фонд "Земеделие", в който ежедневно гърмят сигнали за измами по САПАРД, занапред ще се оглавява от човек, тясно свързан с Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. След конкурс между 11 претенденти вчера ведомството бе поверено на Калина Илиева, която до момента проверяваше съмнителните проекти по европрограмата заедно с представителя на ОЛАФ Арно Хайнен. Изборът й бе съгласуван с премиера Бойко Борисов, както изисква Законът за подпомагане на земеделските служители.

 

 

Нерентабилно

 


"Дневник":

 Военното НДК ще гълта още милиони

 

Нужни са още средства за завършването на Националния армейски комплекс, наричан военното НДК. Според различни разчети ще трябват между 2 и 10 млн. лв. Това се разбра от думите на военния министър Николай Младенов, който във вторник "отвори" вратите на огромния комплекс в центъра на София.

Още на входа Младенов обяви, че това е "изключително скъп обект с неясна цел". Министърът предлага обществена комисия с участието на архитекти да избистри за месец-два идеите как може да се използва. След като бъде решено за какво точно ще служи, ще се преценят и източниците на финансиране, посочи Младенов. Отбеляза обаче, че министерството и държавата са в тежко финансово положение и "фриволната строителна програма на отбранителния сектор през последната година няма как да продължи".

 

 

МВР

 

"Стандарт":

Крият в чужбина ВИП свидетели

 

Свидетели срещу мафията ще бъдат пазени зад граница. Целта е да бъдат защитени, докато текат процесите срещу босове на групировки. Това е най-сигурният начин да накараме вътрешни хора да разкрият престъпните схеми на бандитите, заяви пред "Стандарт" генералният комисар на МВР Калин Георгиев. За целта родните служби трябва да си съдействат с колегите в чужбина. Сега пропелите от родния ъндърграунд са "под крилото" на прокуратурата и правосъдното министерство. Често обаче свидетелите се отказват в хода на делото от страх да не бъдат осветени.
През октомври миналата година ключов човек, издал групата на Данчо Пръча - Галин Митов-Синеокия, бе разкрит и дори се появи по медиите.

 

 "Дума":

 Полицаите останаха без високи заплати

 

Ако полицаите искат повишение на заплатите, трябва да се увеличат приходите в хазната. Това коментира вчера министър-председателят Бойко Борисов на специална пресконференция в МВР.
Обществото очаква въздигане на авторитета на МВР, уважението към полицая, а за да го има това, за да се повишат заплатите, те трябва първо да покажат, че го заслужават, че го могат и аз се надявам следващите месеци това да е факт, обобщи още Борисов.

 

 

"Стандарт":

Борисов готов да стане донор


Премиерът Бойко Борисов е готов да дари органите си за трансплантация. Това обяви в интервю за телевизия PRO.BG министър-председателят. Той подчерта, че след смъртта си е готов да стане донор, ако органите му са годни за трансплантация.
"Част от теб продължава да живее", поясни премиерът, който се включи в кампанията "Живот след смъртта: Има!". Той обяви, че по негова инициатива кабинетът ще гласува днес отпускането на 96 млн. лв. за трансплантации от бюджета на страната.

 

Темида

"Стандарт":

Ковачки на съд през септември

 

Енергийният бос Христо Ковачки застава на подсъдимата скамейка през септември. Това научи "Стандарт" от източници в прокуратурата. Бизнесменът е обвинен за данъчни престъпления в размер на 16 милиона лева. Ако Ковачки се издължи към държавата, законът предвижда наказанието му да падне под минимума, обясни заместник градският прокурор Божидар Джамбазов.
Според държавното обвинение бизнесменът е укрил 16 млн. лева данъци през 4 свои дружества.