24 часа

Следователи влязоха в "Трейс"

Следователи иззеха вчера документи от регионалното министерство, агенциите "Пътна инфраструктура" и "Автомобилна администрация" и от офиси на "Трейс груп Холд". Това е фирмата, ремонтирала пътя край Своге, където стана зловещата катастрофа в събота, при която загинаха 17 души.

Както главният прокурор Сотир Цацаров обяви, една от насоките на разследването е състоянието на асфалта.

Труд

Мазутът от "Мопанг" пак пълзи към Созопол

Разливът от мазут от потъналия американски кораб "Мопанг" не е овладян и пак пълзи към Созопол, предупредиха експерти. Снимки от дрон показват, че разливът е стигнал почти до Свети Влас, а на плаж Корал продължават да излизат катранени топчета.

Замърсеното море всеки ден изхвърля и мъртви делфини.

Монитор

Брокери налазиха ЦИК

Брокери самопредложиха услугите си на ЦИК в опит да си осигурят посредничество в намирането на сграда на изборната администрация, където тя да се подслони, научи "Монитор". Преди около седмица комисията е получила писмо от фирма, занимаваща се с недвижими имоти, в което тя й предлага експертна помощ.

От ЦИК решили, че може да се организира среща с имотните брокери и прехвърлили отговорността за организирането й на чиновниците, които на свой ред трябвало да докладват как върви осъществяването на идеята. От комисията коментираха, че такива разговори все още не са проведени, но дадоха да се разбере, че все пак ще търсят решение на казуса с търсенето на централа, в която да се настанят, без външни консултанти. Нагласата сред членовете в комисията била проблемът да не се решава по този начин.

Стандарт

ЦИК вижда проблем при машинното гласуване в чужбина

В някои специфични видове секции би имало проблем да се инсталират машини за гласуване при сегашното законодателство. Това каза пред БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов. "Секциите в чужбина по сегашния закон се създават 21 дни преди изборите. Тогава се определят и местата. Сегашният режим на откриване на секции извън страната не дава възможност да се въведе машинно гласуване там, защото сроковете, в които се определят местата за гласуване, са прекалено кратки", добави Томов.

Той уточни, че няма техническа възможност да бъдат изпълнени изискванията на Изборния кодекс по отношение на някои специфични секции - подвижните избирателни секции и секциите в болничните заведения и други места, където секции се откриват в последния момент.

Сега

Шофьорът на автобуса е обвинен за катастрофата край Своге

Шофьорът на катастрофиралия край Своге автобус Григор Григоров в привлечен като обвиняем, съобщиха от прокуратурата. Повдигнати са му обвинения за това, че е нарушил правилата за движение, движейки се с превишена скорост и така е причинил катастрофата. Мъжът е арестуван за 72 часа. В момента той е в болница. "Към настоящия момент задържането се изпълнява в условията на болнично заведение, където Григоров е на лечение", съобщават от прокуратурата.

"С постановление на главния прокурор разследването по делото е възложено на Националната следствена служба, където то се осъществява от екип от следователи. В рамките на днешния ден предстоят допълнителни огледи. В същото време, следователи осъществяват изземване на относими към разследването документи от МРРБ, Агенция "Пътна инфраструктура", Агенция "Автомобилна администрация" и търговското дружество - изпълнител на ремонта на пътния участък", пише още в съобщението.

Капитал дейли

Работи! Търговският регистър вече е онлайн 18 дни след безпрецедентния срив

На 18-ия ден от срива на Търговския регистър в понеделник следобед той най-после заработи с пълната си функционалност. Справки и услуги вече са достъпни онлайн.

Първоначално, в понеделник по обяд, от Агенцията по вписванията обявиха, че всички услуги на регистъра са налични, но на място - на гишетата на централното управление на Агенцията по вписванията и регионалните й структури. Няколко часа след това заработиха и всички онлайн функционалности на регистъра. Справка на сайта на Агенцията по вписванията показва, че първото заявление за регистрация след възстановяването е за прехвърлянето на еднолична фирма "Дълбок дол - Лидия Йончева" ЕТ (търговец на дребно от село до Мизия) на нов собственик срещу 50 лв. Договорът за прехвърляне е от 10 август.

Дума

Ветеринарите спират работа насред чумата

В изключително усложнената обстановка с болестите по селскостопанските животни през тази година се оказва, че държавата бави парите на ветеринарите за имупопрофилактика. Това става ясно от писмо на Българския ветеринарен съюз, изпратено до премиера Бойко Борисов и до министъра на земеделието Румен Порожанов. Парите, които държавата дължи на ветеринарите за изпълнение на държавната профилактична програма, са 8 544 600 лв., като сумата е с 1 млн. лв. по-голяма от миналогодишната. От ветеринарния съюз заявяват, че ако МЗХГ не изплати до 3 септември парите им, започват национални протести и ще решават дали изобщо ще продължат работата си по държавната профилактична програма.