"24 часа"

Реформаторският блок-2 (без ДСБ) пробва кабинет без лидери

Обединяваща фигура, която да състави правителство, ще търси Реформаторският блок-2 (без ДСБ), ако до него стигне третият мандат. Това обясниха хора отвътре, след като президентът обяви публично, че се кани да го даде на тях, а Меглена Кунева потвърди, че няма да го отклонят. Според източници на "24 часа" само СДС иска да управлява в рамките на този мандат. В ДБГ били взели вътрешно решение да не участват в такова. Лидерката - вицепремиерът и министър на образованието в оставка Меглена Кунева, обяви вчера: "Когато президентът на страната каже, че има дори един процент шанс за съставяне на правителство, аз съм много склонна да се вслушам и да покажа уважение. Реформаторският блок няма да обърне гръб на президента, ако той ни връчи мандат.

"Труд"

Средната сума за втора пенсия мина 2400 лева

Средната сума по индивидуалните партиди на хората за втора пенсия мина 2412 лева, показва анализ на пенсионно осигурителна компания "Доверие". Данните засягат осигурени в универсални пенсионни фондове (УПФ) от 2002 година насам и са валидни към 30 септември 2016 г. на база официална информация на Комисията за финансов надзор (КФН). Индивидуалният размер на натрупаните средства по партидите "варира в широки граници и зависи от множество фактори", предупреди Даниела Петкова, председател на управителния съвет на ПОК "Доверие". По думите й средно по партидите на мъжете, които са над 55-годишна възраст, има натрупани около и над 5000 лева, при жените сумата е малко по-ниска. Става дума за хора, които са се осигурявали непрекъснато.

"Стандарт"

Вежди Рашидов: Познавам живота - от най-лошото до най-хубавото

Силно емоционални и мощно магнетични акварели показва Вежди Рашидов в елитната столична галерия "Арте". Те са в туптящи и енергични цветове: тъкмо обратното на онези, за които разни хора предполагаха, че ще завладеят фантазията на прочутия художник, докато той водеше най-важната битка - за живота си. Вежди обаче за пореден път доказа, че е мъжкар от световна класа - и не само победи гадна болест, но и "излезе" от нея с великолепки платна. Министърът на културата, който на 14 декември има рожден ден, се закани, че догодина по същото време в "Арте" ще подреди скулптури - временно "изоставени" заради опасния за гърлото му прах в ателието.

"Монитор"

2000 лева, за да ти направят личен герб

Първа податка за получена аларма, макар тя да се оказа от друго естество, даде вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова. Тя обясни пред журналисти при проверка на ГКПП Капитан Андреево, че в България е постъпил официален сигнал по дипломатически канали, че страната е потенциална мишена, по който в момента се работи. В конкретния случай обаче става въпрос за публикации в английската преса, че потушаването на размириците в Харманли може да доведе до ответни реакции под формата дори на атентати. За подобен риск след бунта в бежанския лагер предупреди и премиерът в оставка Бойко Борисов. "Обикновено там, където възникнат такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт, задействат се спящи клетки", посочи тогава той.

"Сега"

Премиерът се отметна от скандална сделка на кабинета

Премиерът Бойко Борисов нареди да бъде спряна скандалната продажба на апетитен военен имот в столичния жк "Младост 3" за жълти стотинки. Това се случва месец след като правителството начело с него даде разрешение теренът да се продаде на безценица и два дни след като беше сезирана прокуратурата.

"Дума"

Три нови лагера за чужденци прави Борисов

Правителството е поело ангажимент да изгради три нови бежански центъра от отворен тип. "На 2 декември България поиска остатъка от 18,9 млн. евро, които ще се използват за няколко кризисни центъра за настаняване. От поисканите 160 млн. евро са преведени 101, а одобрението на още 50 милиона предстои", обясни говорителят на ЕК Наташа Берто по повод разкритията на новоизбрания вицепрезидент Илияна Йотова.

Няма да изграждаме нови бежански центрове, а три кризисни площадки, отрече вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова. Те щели да бъдат от затворен тип с фургони и палатки. Едната ще е до бивша гранична застава край Лесово, мястото на другите две не било определено.

"Капитал дейли"

Новорегистрирана фирма взе пристанище Видин-юг

С решение на Министерския съвет от 30 ноември една новосъздадена фирма взе концесията на пристанище "Видин-юг". Дружеството "СКМ Порт Видин" ще експлоатира пристанището през следващите 35 години срещу скромна годишна такса от 8 хил. лв. Новият концесионер планира да пригоди пристанището за товар на зърнени култури освен на въглища, както досега, коментираха за "Капитал" от "СКМ Порт Видин".

Новият концесионер е свързан с Кирил Малчиковски, собственик на "Гранд казино Видин", който според видински медии през 2008 г. е бил осъден за незаконен износ на прекурсори, които могат да се ползват в амфетамини. Северната част на пристанището се държи от параходство "Българско речно плаване", част от групата "Химимпорт".