24 часа

София сви бюджета с 23 млн. лв.

Кметът на София Йорданка Фандъкова предложи бюджетът да се свие с 23,4 млн. лв. и предупреди, че през юли ще има нова актуализация.

Сметките се ревизират заради спадналите приходи в общинската хазна след заразата и въвеждането на извънредното положение - 90 млн. лв. по-малко са влезли през първите 4 месеца на годината спрямо 2019 г. Очаква се част от тях да бъдат наваксани през втората половина на годината заради удължените срокове за плащане на данъци и такси.

С 12,1 млн. лв. се намаляват очакваните данъчни приходи, а с 11,3 млн. лв. - тези от такси. С 12,8 млн. лв. по-малко ще са парите за текущи разходи и с 13,3 млн. лв. - средствата в инвестиционната програма.

Фандъкова подчерта, че не става дума за спиране, а за забавяне на проекти. Втората онлайн сесия на местния парламент одобри свиването на бюджета с гласовете на ГЕРБ, СДС и "Патриоти за София".

Труд

Строители вадят страната от криза

Строителството може да е двигателят на икономиката в момент на криза. Един голям визионер през миналия век зад океана е казал, че добрата инфраструктура създава богата държава, а не обратното, заяви зам.-председателят на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Калин Пешов след среща на бранша с премиера Бойко Борисов. От бизнеса благодариха на кабинета, че разбира тази визия.

Чрез мерки като възобновяване на националната програма за саниране може да се стимулира икономиката и да се намали безработицата, категоричен бе изпълнителният директор на КСБ Валентин Николов. Затова от бранша предлагат да се намери ново финансиране за енергийното обновяване на домове. Италия подготвя подобни мерки за сектора с помощта на еврофондовете. У нас също обмислят рестарт на програмата, заяви зам.-строителният министър Николай Нанков. За да бъдат санирани 3250 блока, които са одобрени още през 2016 г., са нужни 1,6 млрд. лв.

Ако програмата започне отново, това ще даде работа на близо 150 хил. души в сектора, ще се намали безработицата, а преките ползи ще са за близо половин милион души, обясни зам.-председателят на КСБ инж. Николай Николов.

Монитор

Борим COVID-19 с плазма вместо ваксина

Антитела от оздравял са инжектирани на болен с тежка симптоматика на COVID-19 във Военномедицинска академия в сряда. Новият метод на лекуване може да се окаже по-успешен дори от ваксина срещу заразата, смятат медици.

Лечението с плазма се смята за иновативно и вече е приложено в няколко европейски страни. То дава надежда за оздравяването на мнозина и в Европа се обсъжда като един от методите за лечението на засегнатите от новия коронавирус.

"Пациентът с коронавируса беше в тежко състояние и беше инжектиран с кръвна плазма. Лечението се пробва за първи път у нас", обясни началникът на ВМА и шеф на оперативния щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг в четвъртък.

Сега

Да си поръчваш закони като тройка кебапчета

Ситуацията след трагедията с журналиста Милен Цветков не направи изключение. Веднага след това премиерът си поръча по-високи наказания за дрогираните водачи.

"Трябва да се помисли за много по-тежка санкция за употребилите наркотици. Досега те минаваха в друга теория", посочи премиерът. По думите му от случилото се трябва да се изведат поуки, тъй като винаги е имало проблем с шофьорите, които карат дрогирани. "Особено ако са смесвали наркотици", допълни Борисов. Така и не стана ясно нито за каква друга теория става дума, нито каква точно разлика трябва да направи законът между надрусания с един наркотик и този с коктейл от упойващи. Часове по-късно се появи проект за промени в Наказателния кодекс, който дори беше внесен в Народното събрание. Най-абсурдното беше, че авторите и вносителите обясниха в мотивите си, че от подобни промени всъщност полза може би няма да има.

Първо, правосъдният министър Данаил Кирилов заяви, че и сега са свръхвисоки наказанията за пътно-транспортни произшествия след употреба на наркотици, но въпреки това ГЕРБ ще предложи тяхното увеличение. После разясни, че юристите на ГЕРБ са обсъждали казусите "цели 4 часа". Като оставим настрана как се пише закон само за няколко часа, да казваш, че то и без това сега са високи наказанията, ама като е казал премиерът....

Капитал

Карантината не издържа. И сега?

Само преди три седмици изглеждаше, че карантината в България е толкова строга, колкото в най-засегнатите части на Европа. Почти всички магазини бяха затворени, улиците - пусти, а малкото хора се разминаваха по тротоарите отдалече и се гледаха един друг със страх и подозрение. Това беше, докато се стопли. Пролетта на рамото ни кацна - жива и зелена, както пее класикът, и улиците постепенно са напълниха. Задръстванията се позавърнаха, лека-полека започнаха да се отварят магазините, Бойко Борисов се пусна във facebook как кара сам между две пилотни коли по празната магистрала през нощта и във видимо добро настроение на фона на македонския хит "Корона чао".

Дума

Близо 1,6 млн. българи преживяват с по-малко от 413 лева на месец

Под линията бедност, тоест с по-малко от 413,04 лв. месечно, е трябвало да се справят 1,586 млн. българи през 2019 г. Това е 22,6% от населението на страната, сочат данни на НСИ. Бедните съвсем малко намаляват в сравнение с предходната година. Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността и ако от доходите на хората се извадят различните видове социални помощи, то бедните биха били над 29,5%, коментират от статистиката. Относителният дял на бедните е най-висок сред безработните (58,9% за 2019 г.), а рискът от бедност при безработните мъже е с 14,2 процентни пункта по-висок в сравнение с жените. С 4 пъти по-висок е рискът от изпадане в бедност при хората, които работят на непълен работен ден, в сравнение с работещите на пълен работен ден.

От 2016 г. делът на работещите бедни намалява от 11,6% на 9%.