"Сега":

София заложи супер странни цени в поръчката за чистотата

Поръчките за чистота на София винаги са имали потенциал за скандал. Кой не помни драматичната криза с боклука и епичната битка на кмета Бойко Борисов с Вълка, който за кратко бе ритуално "изгонен" от чистотата, за да дойдат следващите с по-високи цени, а и Вълка да се завърне с нови договори? Все при управлението на ГЕРБ.

Последната мегапоръчка на Столичната община за чистенето на 7 зони на града за над 400 млн. лв. не прави изключение. От конкурсната документация става ясно, че столицата е предпочела да заложи не само общи прогнозни цени за всяка обособена позиция по поръчката, но и единични прогнозни цени за всяка от изпълняваните дейности. Този подход на практика предопределя какви оферти ще бъдат подадени - цените в тях винаги са близки до прогнозните, поради което конкуренция на практика няма и София доброволно се лишава от възможността да спести пари от едно честно състезание.

Мегапоръчката за чистотата покрива 7 зони на града, чиито договори са възлагани през 2015 г. и контрактите изтичат през пролетта на 2020 г. Общата прогнозна стойност на цялата поръчка е 435.8 млн. лв. с ДДС. Това е значително над общата сума за същите тези 7 зони (разместване има само в зона 6) от 2015 г., когато по договорите за чистотата са заложени около 290 млн. лв. с ДДС (точно изчисление отново не е възможно заради зона 6, прехвърлена през 2016 г. на общинското предприятие "Чистота Искър").

"Монитор":

Училище на търг

Статистиката показва, че за последните 19 години са закрити над 1000 школа. Естествено, че са в по-малките населени места, предимно села, и съвсем естествено е, че е заради липсата или намаляващия брой деца.

Общините закриха училищата и с това ангажиментът им към сградата приключиха. Пустите сгради започнаха да се рушат и разпадат, не липсват и крадци. Дворовете пък буренясаха, та дори и децата ги хвана страх да играят на воля.

Сега, видите ли, заради дългове на общините, частните съдебни изпълнители посегнаха и на бившите училища.

Но не стана ясно дали общинарите сами са предложили като обезщетение за дълговете си училищата, или пък ЧСИ сами са си харесали порутените сгради.

"Дневник":

Какво е "порно за отмъщение" и защо жертвите не "си го просят"

Що е то порно за отмъщение -разпространението на сексуално откровени изображения на индивиди, които не са дали съгласието си. Това включва както кадри, направени без съгласието на заснетия (например чрез скрити камери, хакване на телефони или записване на актове на сексуално насилие), така и снимки и видеа, направени в контекста на интимни отношения.

Това е дефиницията на Инициативата за кибер граждански права - американска неправителствена организация, която се бори с този тип насилие. Според нея обаче терминът "порно за отмъщение" е подвеждащ и по-удачен е "недоброволна порнография" (nonconsensual pornography).

Тази практика превръща хората в "сексуално забавление за непознати", като в рамките на дни изображенията, разпространени в интернет, могат да стигнат до семейството, близките, работодателите и познатите на пострадалия, както и да се превърнат в първите

резултати при пускането на името му в онлайн търсачка.

"Дума":

Съветска "окупация" на България ли?

В края на 1940 г. Съветският съюз предлага на България пакт за приятелство и взаимна помощ (известната Соболева акция). По същото време Германия и Италия настояват България да се присъедини към Тристранния пакт. И радетелят за "неутралитет" на България Борис III, и фашистът Богдан Филов под бурните аплодисменти на 25-то обикновено народно събрание включват България в Тристранния пакт. Страната ни става съюзник на фашистките държави - Германия, Италия, Япония, и присъединилите се към тях Унгария, Румъния, Хърватия и Словакия, страни противници на Антихитлеристката коалиция на СССР, Великобритания, САЩ и Франция.

По сключените спогодби "Клоудиус-Попов" (1941) и "Нойбахер" (1941) България става икономически придатък на Германия, снабдява германската военна промишленост с руди на цветните метали, с вълна, кожи, облекла, храни, дори дървени къщички за германските войници на Източния фронт.

В резултат на това малка и бедна България финансира голямата и икономически силна Германия. По различни източници задълженията на Германия към България са около 63-73 млрд. райхсмарки, които и досега Германия не е върнала на България. Освен това България издържа пребиващите в страната немски войски - 7.3 млрд. лева за периода март 1941 до септември 1944 г.