Акция.

"Дума":

Спасиха блокираните в снежен капан в Родопите

Блокираните в снежен капан в Родопите на Върховръх и село Скобелево са спасени. Пробивът до бедстващите хора през преспите в Родопите стана с помощта на тежка верижна техника, съобщи bTV. Верижен булдозер и военна машина МТ-ЛБ успяха да проправят 15-километров път покрит с метър и половина сняг. Семейството с 8-месечно бебе вече пътува към дома си.

След два дни проправяне на път през снега, спасителният верижен булдозер стигна до целта и отъпка пътя, по който блокираните 14 човека да слязат от планината.Още следобед първите коли от Върховръх последваха тежката техника. Семейството с бебето побърза да се прибере вкъщи. На помощ дойде цяла военна машина, карана от приятели на семейството. Малко преди да освободи пътя за туристите, булдозерът свърза света с потъналото в преспите село Скобелево, обитавано от 40 души.

Няколко мъже от Перущица и района им доставиха хляб. На няколко пъти в преспите закъсаха и автомобилите на bTV и се наложи танк да ни изведе на по-отъпкан сняг.

Лотарии.

"Сега":

Талони за Национална лотария се продават, но печалби не се изплащат

Обектите, в които се продават талони за двете частни лотарии - Национална лотария и Лотария България, вече не изплащат печалби. Търговците са сложили предупредителни надписи, но продължават да продават лъскавите билети.

Продължава и рекламата на частните лотарии по телевизиите, откъдето валят обещания за още много печалби.

В петък парламентът гласува окончателно промените в Закона за хазарта, с които се прекратяват лицензите на частните оператори на лотарийни игри. Този вид хазарт вече ще се предлага само от държавния спортен тотализатор. Отнемането на лицензите за Национална лотария и Лотария България, става с влизането в сила на законовите промени, а това се очаква през идната седмица.

Протест.

"24 часа":

Вял протест срещу властта пред парламента

50-60 души са се събрали пред парламента във втория ден на обявения от партия "Възраждане" национален протест. Те настояват са оставка на правителството. Ораторите от микрофона критикуват парламентарните партии и настояват за предсрочни избори. Полицаите са повече от протестиращите по улиците около пл. "Народно събрание" и дискретно следят недоволните.

Движението по бул. "Цар Освободител" не е болкирано, както вчера. Свободно се минава и по "Орлов мост".

Болест.

"Монитор":

Китайският посланик: България реагира адекватно срещу коронавируса

България е предприела подходящи и адекватни мерки за превенция срещу разпространението на коронавируса, Това каза в "Денят започва" с Георги Любенов по БНТ Негово превъзходителство китайският посланик в България Дун Сяодзюн.

"Китайското правителство обърна голямо внимание върху нужните стъпки за превенция и контрол. Мерките са най-строги и всеобхватни, много от тях дори надхвърлят изискванията на международните здравни разпоредби", каза той.

Според нашата информация, около 500 китайски граждани живеещи и работещи в България, са се върнали в Китай по празниците, съобщи посланикът.

"Сега е организиран специален превоз и всички връщащи се, ще бъдат под 14-дневно домашно наблюдение. До момента около 130 граждани са се върнали обратно в България", добави той.

Посланикът благодари за оказаната международна подкрепа след избухването на епидемията с новия коронавирус.

"След избухването на епидемията ние правим всичко възможно да се справим, разчитайки на собствените си сили, но благодарим и приветстваме цялата международна подкрепа. В момента се нуждаем от медицински консумативи, като защитни облекла, очила, маски и т.н", каза Дун Сяодзюн.