Президентските избори са водеща тема за вестниците в поленделник.

"Да отпадне ограничението за броя секции зад граница, като в някои от тях се поставят и повече от една урна, а квадратчето "не подкрепям никого" да се брои за действителен глас. Тези промени в Изборния кодекс предлага ГЕРБ и още във вторник те ще бъдат внесени в парламента. Това обявиха на извънредна пресконференция в неделя в Търговище Цветан Цветанов и кандидат-президентът Цецка Цачева... На въпрос на "Труд" за декларацията на БЗНС на Николай Ненчев, че при изчерпване на всички възможности, ще предложат на Реформаторския блок предсрочни избори, Цветанов заяви, че всеки е в правото си да прави изказвания. Той обаче смятал, че е това е тема, която трябва да се обсъжда в парламентарното мнозинство, да има дискусия в Министерския съвет, между лидерите в управлението. "Не смятам, че трябва с декларации да се обявяват намерения, които да подведат за смелостта на говорещите..." - в. "Труд".

"Извънредно гласуване поиска Цветанов заради "лъжите" на партньорите кой как редактирал Изборния кодекс Ще падне ограничението за броя на секциите навън Каракачанов гневен, ще сваля правителството ГЕРБ изненада Реформатори и Патриоти с искането да падне ограничението от 35 секции в чужбина. Още утре парламентарната група внася промените на извънредно заседание, обяви от Търговище Цветан Цветанов. Шефът на групата на ГЕРБ бе видимо разгневен заради "лъжите" на партньорите около гласуването в чужбина. Според депутати Реформаторите и Патриотите са били движеща сила за ограничаване на правата на българите в чужбина. Предизборно обаче партньорите на ГЕРБ във властта говорели друго. Единственият от Патриотичния фронт, който коментира законодателните намерения на хората на Борисов, бе Красимир Каракачанов. Той предупреди, че ако това се случи, парламентарната група на фронта ще гласува против правителството..." - в. "24 часа".

"Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО" ще оттеглят подкрепата си към правителството, ако отпадне ограничението за разкриване на секции в Турция" - това заяви тази вечер кандидатът за президент на трите партии Красимир Каракачанов в предаването "Беновска пита" по Канал 3. Ние предложихме да няма ограничения за българите в страните - членки на ЕС, но да се контролира процесът в Турция. Върне ли се в съседна Турция безразборното създаване на секции и безконтролното гласуване, това за нас означава договорка на ГЕРБ с ДОСТ, Доган и Ердоган, и ние напускаме. Ние не можем да подкрепяме правителство, което позволява това, е позицията на Каракачанов. Той за пореден път поясни, че безконтролното гласуване в Турция на български избори, е намеса на чужда държава във вътрешните ни работи и застрашава националната сигурност. Партия ГЕРБ реши днес да подкрепи промени в Изборния кодекс, с които да отпадне тавана от 35 секции в чужбина." - в. "Сега".

"Чували с бюлетини, купени гласове, липсващи запетайки в закона - сякаш пак се готвим да не признаем изборите. Нещо в тази форма на демокрацията вече не е достатъчно на съвременния човек, , пише в анализа си за "Дойче веле" Ивайло Дичев. Позволете ми да вляза в най-скучния жанр: съображения за това какво е демокрацията. Знаем какво не е: не е състезание по тласкане на гюлле, където някой отива с метър и обявява шампиона. Не е тържество на мнозинството над загубилото малцинство, което си плаща, че е било на друго мнение. Не е ритуал, с който не се излагаме пред чужденците. Демокрацията е... Какво е? Демократичните процедури завършват с това, че победеният признава на победителя правото да управлява. Падналият става от прахта, стиска ръката на победителя и му пожелава успех. Няма друг възможен финал, на който да стъпи една легитимна власт. Той не следва от никакви процедури и алинеи, и практически по никакъв начин не може да се гарантира. Всеки избор може да се оспори - винаги ще има две загубени бюлетини, неясно поставена запетая в закона, някакъв член от комисията, който отишъл до тоалетната в решителен момент. В сложния свят, в който живеем, политическият иредентизъм винаги ще си намери ресурс да продължава борбата. Огледайте се по света. Тази година под натиска на крайно десните съдът касира президентските избори в Австрия, макар нарушенията да не изглеждаха особено сериозни. Подиграваха се на Австрия, че станала африканска страна. Но вижте Брекзита - след гласуването над четири милиона граждани направиха подписка за нов контра-референдум , а различни групи до сега обмислят начини резултатите да бъдат обявени за невалидни. Разбира се, върхът е (както обикновено) г-н Тръмп, който заяви, че ако Клинтън спечели, изборите със сигурност ще са били фалшифицирани..." - в. "Дневник".

Напрежението в управляващата коалиция също е сред актуалните теми.

"В официална декларация БЗНС - част от Реформаторския блок, заяви, че ще настоява утре да бъдат свикани Изпълнителният и Гражданският съвет на блока и ще предложи при изчерпване на всички останали възможности, блокът да се обяви за предсрочни парламентарни избори през пролетта на 2017 г... "Всяка дестабилизация и политическа криза ни тласка в нова зависимост от агресивната руска имперска политика. Няма да се примирим и позволим да ни унижават и да търгуват със свободата и достойнството ни", е посочено още в декларацията. БЗНС потвърждава най-важния си приоритет за момента - да отдаде уверена и мащабна подкрепа на кандидатпрезидентската двойка на Реформаторския блок Трайчо Трайков и Съби Събев. Ето и целия текст на декларацията:

БЗНС изразява своето възмущение от опитите да бъде дестабилизирана държавата и нейните институции. БЗНС винаги е настоявал за принципност, почтеност, последователност и прозрачност в управлението на държавата и управляващата коалиция. Отказваме да правим компромиси с тези си убеждения. Манипулативният пиар в част от българските медии ни провокира да заявим, че за нас участието във властта никога не е самоцел. За БЗНС е очевидно, че доверието между коалиционните партньори е нарушено. Участваме в управлението само и единствено, за да защитим националните интереси на България, евроатлантическата ѝ принадлежност и за да отвоюваме държавата от мафията. В този смисъл заявяваме, че е национално безотговорно да оставим властта в ръцете на наследниците на престъпния комунистически режим, на техните олигарси, чрез правителства на плаващи и неясни мнозинства и провалени политически и икономически проекти. Всяка дестабилизация и политическа криза ни тласка в нова зависимост от агресивната руска имперска политика. Няма да се примирим и позволим да ни унижават и да търгуват със свободата и достойнството ни..." - в. "Дневник".

"Вторник е ден разделен. Не може в Министерски съвет да сте коалиция, а в Народното събрание - опозиция, ултимативно постави въпроса премиерът. И срещна наведените глави на министрите реформатори. Във вторник е новото извънредно заседание на парламента, след като вчерашното се провали поради липса на кворум. Убеден от това Борисов поиска не само да има заседание във вторник, но и на него депутатите от мнозинството да приемат всички искания на опозицията от БСП и ДПС - от промените в изборния кодекс до анкетна комисия за "Белене"..." - в. "Стандарт".

Кацането у нас на най-големия съществуващ пътнически самолет, пилотиран от българин също е след водещите теми.

 "Хиляди дойдоха въпреки лошото време на летището във Враждебна в деня, в който българските Военновъздушни сили отбелязват своя празник и в който на летище София кацна най-големият пътнически самолет, предаде БГНЕС. Германската авиокомпания Луфтханза реализира първо посещение на Airbus A380 в София. Най-големият пътнически самолет в света извърши специален полет от Франкфурт. Самолетът може да превози общо до 509 пътници. Горният етаж на самолета предоставя 8 места в първа класа и 78 места в бизнес класа, които могат да се използват и като стандартни по размер легла. Основният салон осигурява пространство за 371 места в икономична класа, като по-малък брой места от тази класа са разположени и на горния етаж. Новата Премиум икономична класа също e в основния салон и предлага на 52-ма пътници с 50% по-голямо пространство за краката, в сравнение с икономична класа, както и допълнителен брой багаж. Пред погледите на зрителите прелетяха и български изтребители МиГ 29." - в. "Сега".

"Българският пилот Марио Бакалов, приземил най-големия самолет в света, засне кадри от събитието. Кадри от приземяването на огромния Airbus А-380 бяха публикувани във фейсбук профила на Бакалов. А380 разполага с 8 места първа класа, 78 места от бизнес класа, 52 места в премиум икономична и 371 места в икономична класа..." - в. "24 часа".

В. "Труд" продължава да следи трусовете в Медицинския университет: "Медицинският университет в София показва документацията и бюлетините, с които бе избран новият ректор на вуза проф. Виктор Златков след отзоваването на предишния - проф. Вихра Миланова. Това ще стане в 13:00 часа в ректората на МУ на 12-ия етаж, в присъствието на журналисти, представители на просветното министерство, на членове на общото събрание на вуза, както и на академичните среди. Процедурата по проведения миналата седмица вот става публично достояние след като изборът на нов ректор бе оспорен от предишното ръководство на учебното заведение и от МОН. В нарушение на изискванията просветният министър Меглена Кунева дори поиска от университета да предаде цялата документация заедно бюлетините 24 часа след свикването на общо събрание - още преди те да бъдат обработени и описани. Припомняме, че скандалът около МУ-София избухна след одит на МОН за дейността на вуза, който ведомството на Кунева избърза публично да оповести, още преди да бъдат изяснени обстоятелствата и фактите, свързани с работата на университета. Представители на общото събрание на вуза коментираха пред "Труд", че става въпрос за целенасочена и организирана кампания срещу бившето му ръководство в лицето на акад. Ваньо Митев и екипа му, при чието управление бюджетът на МУ беше увеличен от 7 на около 100 млн. лв. Доказателство за това е пълното мълчание на МОН за одитите в другите медицински университети у нас, при които са били открити много големи възнаграждения, притежания на яхти и т.н."