24 часа

Старата ЦИК ще прави изборите през 2019 г.

Сегашната ЦИК ще проведе изборите за Европейски парламент и местни власти през 2019 г., въпреки че мандатът й изтича в края на март.

Това решиха 30 минути след полунощ депутатите като отхвърлиха предложението на БСП за процедура за избор на нова комисия.

Социалистите бяха подкрепени от ДПС и ВМРО, но въпреки това тяхното предложение бе отхвърлено.

Труд

Германски студенти превземат София

Броят на германските студенти в чужбина постоянно расте. През 2018 той е бил почти три пъти по-висок, отколкото през 2000-та година. Марсел е един от 150-те хиляди млади германци, които днес следват извън родината си.

В Медицинския университет в София няма "Numerus Clausus". Кандидатите трябва да представят диплома за средно образование с високи оценки по химия и биология, както и да издържат приемния изпит.

Монитор

Правописна грешка ни жили с един милиард

Експертите посочват, че те са имали близки наименования до оригиналните продукти, като разминаването е било само в една буква, замаскирана като правописна грешка. Неточности е имало и в ужким легални сайтове, които също са се разминавали с една или две букви, така че само да приличат на оригиналните домейни, но да не препращат потребителите към страниците на истинските производители.

Стандарт

16 нови български посланици поемат по света

След известно напрежение между президента Румен Радев и външния министър Екатерина Захариева стана ясно, че между двамата е постигнато споразумение за 16 души, които ще заминат на посланически постове от името на България по света. Държавният глава вече е дал одобрението си за въпросните хора. На закрито заседание вчера правителството одобри смяната, която получи зелена светлина от президента.

Сега

Парламентът практически премахна преференцията, ВМРО призова за вето

Най-парливият въпрос - за преференцията, най-после получи своето развитие в парламента. Преди малко депутатите решиха този вид гласуване да е валидно на евровота, ако кандидатът е взел брой действителни гласове равен на националната избирателна квота. Аналогично същото бе гласувано да важи и за парламентарните избори, където ще се гледа районната избирателна квота. На разпространена в социалните мрежи от социалиста Пенчо Милков снимка се вижда, че едно от гласуванията е минало плътно с гласовете на ГЕРБ и ДПС. "Воля" са били "против", седем души от "патриотите" са подкрепили поправката, девет са гласували срещу нея.