24 часа

Захар, палма и по-малко какао в шоколада

Предлаганите у нас шоколади са с повече захар, по-малко какао, а в част от тях има и палмово масло. Това показва изследване на "Активни потребители" на 27 от продаваните марки. Организацията е взела проби от продукти на големи производители като "Монделийз", "Нестле", "Линдт" и на по-малки от Полша, Германия, Македония, Литва.

Включени са марки, купени от различни търговци. От проучването са изключени тъмните шоколади поради отсъствието на национални и европейски критерии за качество.

Само 2 от тестваните марки отговаряли на изискването за шоколад на ЕС да имат над 35% какаова маса. Останалите можели да се считат за т.нар. млечен шоколад. При 22 вида шоколад захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%.

Труд

Катастрофи близнаци с децата в София

Две кошмарни катастрофи с деца почерниха уикенда на столичани. Първата от тях стана с автомобил на НСО, който блъсна 14-годишно момче, а втората - ден по-късно, когато джип удари две момичета на 13 и 14 години близо до пешеходен светофар и по-малкото от тях почина в най-близката болница "Токуда".

Между двата инцидента има ред сходни обстоятелства, видя екип на "Труд". Случват се приблизително по едно и също време - около 19,30-20 ч с тийнейджъри, които се прибират от училище. Момчето и двете момичета пресичат на червен сигнал на пешеходния светофар. Във втория случай нарушението е още по-драстично, защото ученичките преминават между мантинелата и оградата на обособеното за пешеходци островче.

Монитор

88 опасни светлинни гирлянда на пазара за Коледа

Проверени са около 600 артикула за първите десет дни на кампанията, в над 300 обекта. Основното, за което потребителят трябва да следи, е "CE" маркировката."

Данните представи Мирослав Йотов от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) пред Нова телевизия.

По думите му за осма поредна година ДАМТН провежда кампания за безопасна Коледа. Йотов изтъкна, че когато "CE" маркировката липсва, значи продуктите не отговарят на европейските норми за безопасност.

Сега

Софиянци са по-чувствителни към въздуха, защото живеят по-добре

"Основните източници на мръсен въздух, не само в София, а по принцип за страната, са битовото отопление и транспортът. Решавайки тези два проблема, в голяма част от градовете в страната би се решил проблема с мръсния въздух".

Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред "Нова тв".

"София е сред 20-те града в Европа с най-мръсен въздух, но далеч не е на първо място. Вижте каква е ситуацията в София - един от градовете, където през последните 7 години константно се подобрява качеството на въздуха, и каква е ситуацията във Видин, един от най-сериозно замърсените градове. Имайки предвид нивото на стандарта на живот на хората, виждате че в София са много по-чувствителни на тема мръсен въздух, защото имат по-големи изисквания, което е съвсем нормално. Когато човек започне да живее по-добре, започва да има по-големи изисквания и така трябва да бъде", мотивира се Димов.

Капитал дейли

ГЕРБ предлага бивши районни кметове да влязат в бордовете на две общински фирми

В сряда във вътрешната система на Столичния общински съвет е влязло предложение от представители на ГЕРБ за временното назначаване на двама бивши районни кметове от партията като членове на борда на директорите на две ключови общински дружества - "Център за градска мобилност" (ЦГМ) и "Чистота Искър". Два дни по-късно сканираното копие на проекторешението обаче е изчезнало от системата, към която Борис Бонев има достъп, обявиха от гражданската организация "Спаси София". Така си пролича стремежът на управляващите да прикрият опита си да поставят хора от партията на ръководни позиции, докато в същото време обещават прозрачност, структурни промени и нови лица.

Въпреки че това е само предложение, което предстои да бъде гласувано в четвъртък от Столичния общински съвет (СОС), изникват няколко притеснителни обстоятелства.

Дума

Строят АМ "Хемус" без разрешителни

Участъци от автомагистрала "Хемус" се строят без разрешителни, алармира депутатът от "БСП за България" Милко Недялков по време на парламентарния контрол. По думите му един от тях е в района на пътен възел "Боаза", Тетевенска община. Разрешително има само за изграждането на 1,6 км от трасето, намиращо се в близост до река Вит. Недялков разполага с два рекламни клипа на "Автомагистрали" от ноември и от края на октомври, от които ясно се вижда, че има строителство.

Регионалният министър Петя Аврамова се оплете в обясненията си, но призна, че в участъка са извършвани работи по реконструкции на електрическата мрежа и на водопровод и че се правят насипи, монтиране на тръби и други дейности.

Преди дни стана ясно, че са започнали строително-монтажни работи по АМ "Хемус" в участъци и подучастъци, за които няма надлежно издадено разрешение за строеж, подчерта Недялков. По думите му един от тези е след километър 87+800 в района на пътен възел "Боаза", Тетевенска община. В момента има разрешително за строежа на 1,6 км от трасето, намиращи се в непосредствена близост до въпросния участък на река Вит, обясни Недялков.

Стандарт

Митьо Очите се прибира у дома за Коледа

Несебърският бос Димитър Желязков - Митьо Очите, най-вероятно ще излезе на свобода още следващата седмица, съобщава "Флагман".

Очаква се това да стане на 18 декември, когато в Спецсъда ще се проведе разпоредително заседание по делото за организирана престъпна група (ОПГ) за изнудване, принуда, заплахи, палежи и разпространение на наркотици, за чийто лидер е сочен Желязков.

Земя

На последно място сме в ЕС по потребление

Потреблението на човек от населението в рамките на Европейския съюз през 2018 г. показва значителни различия спрямо отделните държави - намек, че все още е много далеч изравняването на стандарта в блока. Според статистиката на Евростат, представена от НСИ, фактическото индивидуално потребление (ФИП) у нас възлиза на 56% при 100% средно за Европейския съюз. Това ни поставя на последно място по този показател. На обратния полюс е малкият град-държава Люксембург със 134%. Фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва материалното благосъстояние на домакинствата.