България в нов черен списък

"Сега":

Световната банка сложи България в черен списък

Световната банка поднесе вчера поредната порция негативни новини за финансовата стабилност в България. В свой доклад тя сложи страната ни в една група с Латвия и Беларус, които са в много по-тежко финансово състояние. Според банката трите страни нямат достатъчно международни валутни резерви, за да покрият краткосрочните си външни дългове.

Краткосрочният дълг на Латвия достигна 250% от резерва й, който е 3.9 млрд. долара. Дългът на Беларус пък е 290% от резерва й. В България съотношението е малко над 100%, но тя също е сложена в черния списък. Данните на БНБ сочат, че краткосрочният външен дълг на България в края на март е бил 13 млрд. евро, а международните валутни резерви - 11.8 млрд. евро.

От началото на годината до края на март краткосрочният външен дълг на България е намалял с 203 млн. евро, или 1.5%, сочат данните на БНБ. Валутните резерви обаче са паднали с 1.8 млрд. евро. В сравнение с март м. г. краткосрочният дълг се е увеличил с 3.1 млрд. евро, или 31%. Огромната част от тези пари - към 2.6 млрд. евро, обаче бяха наляти в българската банкова система от чуждестранните банки майки. Причината е, че тогава кризата все още не беше в разгара си и кредитирането у нас беше в разцвет. В края на годината обаче настъпи стагнация, чуждите трезори спряха финансирането и започнаха да изтеглят капитали. Именно това е причината за намаляването на краткосрочния външен дълг през последните месеци.

В доклада се намеква, че България тепърва ще търси подпомагане, защото държави, които нямат огромни резерви в чужда валута, при проблем трябва да търсят или капиталови потоци от официални източници, или финансиране от международни финансови институции.

 

 

Преди изборите

 

 

"Дневник":

 

Мажоритарният вот обърква сметките за власт

 

След зачестилите сигнали за подготовка на вътрешен изборен туризъм и наплива на арестанти към депутатските банки президентът Георги Първанов се отрече от авторството на идеята за мажоритарен избор на 31 депутати. В понеделник, по-малко от две седмици преди парламентарните избори, той обяви, че партиите не са я разбрали правилно, а и обществото било недозряло за нея.

Първанов лансира тезата за въвеждане на мажоритарен елемент преди година и половина, напомни я в началото на април и постави ултиматум на политическите сили - ако не направят исканата от него промяна в закона, той ще инициира референдум. Тъкмо наложеното от държавния глава изменение в закона, според което мажоритарни кандидати могат да бъдат избрани дори с един глас преднина, стимулира масово преселение на избиратели в други райони за 5 юли, сигнализираха граждански организации.

От общинските служби на дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" идва информация за невиждан досега наплив на желаещи да гласуват на друго място, а не там, където живеят. Партийните щабове пък започнаха да си отправят взаимни обвинения за планирани "лъчове от активисти".

Изборната търговия и гласуването под принуда са явления, които Европейската комисия и наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа предупредиха, че ще следят. В понеделник от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа съобщиха, че са останали разочаровани от българските власти, които до този момент не са им издали разрешение да наблюдават парламентарния вот. Фактическият отказ да се приеме наблюдателска мисия застрашава членството на България в Съвета на Европа и засилва опасенията за фалшифициране на изборите от страна на БСП и ДПС, се казва в декларация на "Синята коалиция".

 

 

"Труд":

Осем партии влизали в 41-вото народно събрание


Осем партии могат да прескочат изборната бариера, сочи изследване на "Барометър инфо", огласено вчера. Анкетирането е проведено в периода 19-21 юни сред 1306 граждани.

Близо 26 на сто биха гласували за ГЕРБ, малко над 18 на сто - за "Коалиция за България", около 13% - за ДПС, и близо 9 на сто - за "Атака". Данните на агенцията показват, че за "Синята коалиция" биха дали вот около 8% от анкетираните, за НДСВ - близо 7%, за ЛИДЕР - почти 6%, и за РЗС - над 5%. Около 8,8% биха гласували за друга партия.

Малко над 46 на сто от анкетираните са заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 5 юли, около 11 на сто са отговорили с "по-скоро да", близо 14 процента са отговорили с "по-скоро не".

Около 29 на сто за заявили, че със сигурност няма да гласуват.

 

 

 

Икономии

 


"Дума":


 Кабинетът обсъжда увеличаването на минималната заплата


Обсъждаме възможностите за увеличаване на минималната работна заплата. Това заяви вчера по време на посещението си в Хасково Сергей Станишев. Премиерът отбеляза, че и в Европейския съюз общият стремеж на всички държави е да се ограничават разходи, които не са толкова важни в този момент, за да се осъществи социално подпомагане и да има солидарност с хората с най-ниски доходи. Станишев обясни, че става дума не само за тези, които са безработни, не само за възрастните хора и хората с увреждания, но и за хората, които работят за минимални трудови възнаграждения.
Изчисленията на министър-председателя показват, че след съкращаване на разходите по решение на правителството ще бъдат спестени около 500 милиона лева. Преди две седмици кабинетът взе решение за 15-процентно намеление на заплатите на министри и членове на политически кабинети, както и за замразяване на разходите в администрацията. Според него трябва да се прецени какъв ще бъде ефектът и въздействието от тази мярка. Чрез антикризисния план държавата прави всичко възможно да подпомогне българския бизнес, освен да гарантира финансовата стабилност, заяви премиерът.
Изключително важно е да гарантираме стабилността на валутния борд, на фиксирания курс, защото това е начинът да защитим и бизнеса, и доходите на хората, добави премиерът. Той посочи, че от началото на световната финансова криза се старае постоянно да се среща с управители на български фирми и с хората, които работят в тях, за да се запознае с въздействието й и да се обсъдят възможностите на държавата да подпомогне българската икономика. Той добави, че при срещите си с мениджърите на различни предприятия те са изразили мнение, че основното нещо, което държавата трябва да гарантира, е финансовата стабилност на страната, на публичните финанси и на банковата система. Подкрепяме пазара на труда, добави премиерът и посочи за пример възможностите на оперативната програма "Човешки ресурси" за обучение и преквалификация на кадрите. Това спестява пари на предприятията в тази трудна ситуация и гарантира заетостта на тези хора, отбеляза Станишев. Той добави, че правителството обсъжда и подготвя допълнителни мерки за използване на средства от Европейския социален фонд, за да се гарантира в по-висока степен заетостта и квалификацията на работещите по по-гъвкав начин. Имаме и подкрепата на Европейската комисия за това, отбеляза Сергей Станишев.

 

 

 

Погват собствениците на скъпи коли

 

 

"Стандарт":

Бугати и Астън Мартин на мушка


Собствениците на луксозни автомобили с марки "Бугати" и "Астън Мартин" ще бъдат проверени от данъчните и прокуратурата, научи "Стандарт". Националната агенция за приходите вече започна проверки и на 105 българи, които притежават или са купили на лизинг автомобили "Бентли". Тази проверка ще бъде разширена и ще обхване и собствениците на "Бугати" и "Астън Мартин". Това е част от мерките на НАП и прокуратурата срещу укриването на доходи, която цели повишаването на приходите в бюджета. Месечните вноски по лизинг на "Бентли" често са 2-3 хил. евро. В хода на проверките на собствениците на луксозните автомобили данъчните ще установят произхода на парите за придобиването им. Най-често луксозните автомобили са собственост на фирми. Данъчните проверяват дали колите са платени в брой или са взети на лизинг, как са осчетоводени и дали са платени всички дължими данъци. Ако се установи разминаване между официалните доходи и притежаваните луксозни автомобили, ще стартират ревизии.
Данъчните вече стартираха пълна ревизия на фирма, която официално е на загуба, но си е купила яхта, научи "Стандарт". 180 собственици на 230 луксозни яхти бяха избрани за проверка от НАП. Целта е да се види дали собствениците на плавателните съдове имат официални доходи, които им позволяват скъпите придобивки. 8 проверки вече са приключили, като 7 от собствениците са доказали произхода на парите си и че имат достатъчно доходи за да плават на своя яхта. Но данъчните се натъкват на фрапантен случай. Една фирма си е купила яхта на лизинг, но няма достатъчно средства, за да плаща месечните си вноски. Дори се наложило един от собствениците да извади лични пари, за да плати вноската за яхтата. В счетоводството на фирмата също са открити нередности. Първо се появява приход от 413 хил. лв., срещу който няма фактура или друг документ, който обяснява откъде идват парите. По-късно се оказва, че фирмата вече има приход от 675 хил. лв., за които не е ясно откъде са.

 

 

Сблъсък

 

"24 часа":

Рашидов напусна тв дебат - няма го Доган

 

Вежди Рашидов напусна демонстративно дебата на мажоритарните кандидати за Кърджали по БНТ1.

Срещата трябваше да събере личностите, които се борят за парламента. Ахмед Доган обаче в свой стил не участва, а ДПС представи водачът на листата Лютви Местан.

"Виждам, че Доган пак не сте могли да го събудите. Аз с негови посредници няма да дебатирам", избухна Рашидов. Той е мажоритарният кандидат на ГЕРБ. Допълнително горазгневи обяснението на Местан, че "е проява на известна нескромност да искаш дебати непременно с лидера на една партия. И бих предложил да приемем отсъствието на г-н Доган като проява на определен жест".

След остра размяна на реплики скулпторът напусна студиото.

"Не мога да разбера защо Доган се смята за по-голям от хората в Кърджали и защо смята, че може да не се яви пред тях и да отговаря за действията си - например защо моите братя и сестри продължават да са роби на тютюна, защо регионът е докаран до това състояние, защо хората още се страхуват", коментира по-късно Рашидов.

"Сбъдна се най-лошата ни прогноза - езикът на същинските послания за Кърджали бе заменен с езика на омразата и на тяснопартийната егоистична предубеденост. Как си представяте г-н Доган в тази пародия", контрира Местан. Той призова опонентите да се конкурират с идеи, защото "само така се печели доверието на кърджалийския избирател, който е взискателен и мъдър."

 

 

Криза

 

Стандарт":


Англичаните си отиват


Кризата подгони от родното море английските заселници. Чужденците масово разпродават имоти и коли и поемат обратно към Острова. Повечето британци загубиха надежда, че могат да направят пари, като отдават под наем закупените апартаменти край плажа. Тристайно жилище между Дружба и Златни пясъци се предлага за 63 000 евро. Други англичани са готови да се разделят с добре обзаведени студия само срещу 38 хиляди евро. Това са с 20-25% по-ниски цени от миналогодишните, обясниха брокери. На половин цена се предлагат и коли с десен волан на автоборсата в Климентово. Дамски джип "Тойота Рав-4" от 1999 г. може да се вземе за 4 бона вместо за 8. В България ще останат само британските пенсионери, които ще изкарат кризата по-леко у нас, отколкото в родината.

 

 

 Темида

 

"24 часа":


Съдии отварят бутик с иззети вещи

 

Скоро в центъра на Русе ще отвори врати магазин, в който ще се продават вещите на хора, потънали в непогасени дългове.

"Идеята е на това място да има продажби на вещи, описани както от частните съдия-изпълнители, така и от държавното съдебно изпълнение", обясни частният изпълнител Иван Хаджииванов. Той стана известен с нестандартната си идея да събира колите на длъжниците с паяк. Машината била поръчана и скоро щяла да излезе "на работа" в града, уточни бирникът.

За "бутика" вече се преговаря, харесан е конкретен обект от 120 кв. м. В него всеки ще може да види и да изпробва състоянието на описаните джиесеми, домакинска техника, телевизори на едно място, вместо да следи информационните табла и да обикаля по адресите на задлъжнели собственици.

Държавните изпълнители също ще "зареждат" магазина. Подкрепяме идеята и ще се включим, каза и шефът на държавните съдия-изпълнители в Русе Свилен Великов.

"Тази възможност е предвидена в ГПК, но досега никой от колегите не я е прилагал, тъй като разходите за поддържане на подобен търговски обект са за сметка на изпълнението", каза шефът на ЧСИ Георги Дичев. Според него това е удобство за кандидат- купувачите, а за длъжниците възможност по-бързо да погасят дълга си.

И друг път сме обсъждали варианта, но досега никой не проявяваше интерес. А това би улеснило работата ни. Прави се опис на движимото имущество, върху което слага ръка съдия-изпълнителят, то са товари веднага и се изнася към магазина. Прави се оценка от вещо лице, което вече е минимум 75 процента от пазарната цена на вещта. И кандидат-купувачите вече могат да идват.

Така може да се пресече практиката, съществуваща до момента - вещите да се оставят на съхранение при длъжника, а когато дойде някой на оглед, да не му отварят вратата. Или още по-лошо: от описан и изложен за продан читав телевизор да остава само полупразната кутия.