24 часа

Балканджи Йово ще се учи по история, турското робство – по литература

Фолклорната песен “Даваш ли, даваш, Балканджи Йово” и епосът за Крали Марко остават в учебната програма и ще се изучават в шести клас в часовете по история и цивилизации. Това съобщи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов на представяне на учебните планове за 2-и, 6-и и 8-и клас, организирано от клуба по дебати към Втора английска гимназия “Тамас Джеферсън” в София. Над 100 гимназисти, експерти и учители събра последното обсъждане на учебните програми, преди да бъдат приети.

„Труд”

Темида - между 7-те процента доверие и мизата от 200 000 евро

„Работата е канска. Прибираш се от работа в 19- 20 ч. Работим, както през последните 15 години не се е случвало.“ Не е нужен нито тест за интегритет, нито дори изследване с полиграф, за да е ясно, че когато властимащ целенасочено набляга толкова много върху професионалната си ангажираност, че във всяко изречение се съдържа производно на глагола “работя”, то вероятността да го прави, за да се опита да прикрие нещо много нелицеприятно, се доближава до стоте процента.

„Стандарт”

Пак бой на пътя и в училище

Агресията на пътя и в училище продължава. Само ден след екшъна на столичния бул. "Черни връх" шофьори се сбиха под тепетата. Мелето стана вчера близо до новата сграда на Пловдивския университет. Мерцедесът на студент, който бързаше за изпит, беше ударен от БМВ. След катастрофата изнервените шофьори влязоха в юмручна саморазправа. Причината за боя е, че водачът на БМВ-то отказал да признае вината си в протокола за катастрофата. Освен на пътя насилие имаше и в класната стая. Съдена за незаконно придобито имущество майка наби учителката на сина си.

„Монитор”        

И кола на Външно нагази в зелените релси

Автомобил на Министерството на външните работи също е нагазил в т.нар. зелени релси около Руски паметник в столицата, след като в понеделник това направи и пернишки „герой“, който опита да мине на пряко, но затъна, вследствие на което се образува колона от блокирани трамваи. Снимка на нарушението в забранената за автомобили зона, в която вече са издълбани коловози в тревната площ, беше публикувана във фейсбук страницата СРАМ БГ с текст „Тези които по принцип трябва да са за пример ?!“. Заедно с нея има и доказателствен документ от сайта на МВнР с регистрационните номера на всички автомобили, като един от тях съвпада с този на джигита. Подробните данни за колите на Външно пък са прикачени към обявление за обществена поръчка за техническата им поддръжка..

„Сега”

ЕК парира натиска за отмяна на мониторинга на България

Европейската комисия отхвърли категорично всички опити да й бъде оказан натиск за отмяна на мониторинга на България по линия на правосъдие и вътрешен ред. Българските евродепутати от БСП, ГЕРБ и ДПС, подкрепени от колеги от ПЕС, АЛДЕ и ЕНП, се опитаха да убедят ЕК, че наблюдението е дискриминационно, изчерпано и се използва само за вътрешнополитически битки.

Зам.генералният секретар на ЕК Параскеви Мишу обаче заяви, че никой до момента не може да твърди, че Комисията е несправедлива или не е независима в преценките си. Тя припомни, че ЕК винаги е подкрепяла българските власти и дори е осигурявала финансиране чрез еврофондовете за реформите, но в същото време не забелязвала устойчивост в много от областите, които е посочвала като проблемни в последните години.