24 часа

Три топбанки ще финансират "Еврохолд" за сделката с ЧЕЗ

Три западни инвестиционни банки е избрал "Еврохолд" да участват във финансирането на сделката за активите на ЧЕЗ в България. Това съобщава чешкият в. "Лидове новини".

Холдингът има статут на ексклузивен купувач в преговорите с ЧЕЗ. Асен Христов - председател на надзорния съвет на "Еврохолд", заявява, че са се обърнали към седем банки. Пет от тях били готови да участват в проекта, три са избрани на финала. "Това са западни инвестиционни банки, които са в топ 10", уточнява Христов.

Труд

Пълен хаос в броенето

ЦИК публикува списък с 4773 грешки в 1919 изборни протокола, минути преди да обяви окончателните резултати от изборите за Европейски парламент в България късно вечерта в сряда. Т. нар. анализ на несъответствията включва неточности в отчитането на вота, допуснати от секционни и районни избирателни комисии на територията на всички области у нас, както и в 10 страни по цял свят. От документа се вижда, че голям брой грешки при въвеждането на данните е допуснала и самата ЦИК и крайна сметка е прието за вярно записаното от РИК.

За сравнение - на балотажа за президент през 2016 г. е имало 167 грешки в 89 протокола, а на референдума, който се проведе заедно с първия тур - 558 грешки в 345 протокола. На парламентарния вот през 2017 г. грешките са били около 3000 (точният им брой им не е съобщен от ЦИК).

Монитор

Бензиностанциите със срок да сменят софтуера си до 30 юни

Наближава крайният срок, в който бензиностанциите трябва да сменят електронните си системи с фискална памет, напомнят от НАП. 30 юни е датата, посочена в Наредба Н-18, до която е необходимо търговците на горива да съобразят фискалния си софтуер с изискванията на наредбата.

Само няколко месеца по-късно - от 30 септември, всички бензиностанции ще трябва да издават касови бележки, в които е изписан брутният им марж. Освен разликата в покупната и продажната цена, търговците на горива са задължени да включат и информация за размера на ДДС и акциз.

Стандарт

Пловдивски кмет арестуван във фитнеса

Районен кмет на Пловдив е арестуван, съобщи marica.bg. Ральо Ралев е задържан в района на моста на "Герджика", в близост до Университета по хранителни технологии. Арестът е осъществен при акция на Комисията за противодействие на корупцията и Криминална полиция.

Кметът на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев е задържан, докато тренирал във фитнес до моста на Герджика, съобщи TrafficNews съобщи. Това се е случило днес около 18 часа. Маскирани полицаи са нахълтали в залата, където Ралев спортувал. Обискиран е целият му багаж, а след това маскирани полицаи са претърсили автомобила му. Междувременно полицаи са задържали и пловдивски проектант, с когото Ралев работел. Акцията се ръководи от София, от КПКОНПИ. По непотвърдени данни има и други задържани.

Сега

Цветанов: Премиерът предложи трети вариант, но не го приех

Напусналият всички постове в ГЕРБ Цветан Цветанов разкри подробности от срещата си премиера и лидер на партията Бойко Борисов, на която е било взето решението за оставката му. На излизане от централата на ГЕРБ тази вечер той каза, че е предложил два варианта на премиера, но Бойко Борисов е предложил трети, който не го е удовлетворил и е решил да подаде оставка.

Капитал дейли

Цветанов напуска политиката, Пеевски популистки сваля ДДС

Делян Пеевски се появи за втори пореден ден на работа в парламента, където не бе стъпвал в последните две години. Обграден от журналисти, той дори отговори на зададен му още вчера въпрос за това какви законопроекти ще внесе: "Мислиме да внесеме проект за свалянето на ДДС-то на хляба, защото това е голям проблем, на 5%, за лекарствата да помислиме и безплатни детски градини... и за книгите." Вчера стана ясно, че подобно на миналите евроизбори през 2014 г. и сега той се отказва от място в европарламента. Не отговори обаче дали планира да идва на работа в българския парламент и занапред.

Що се отнася за предложението за диференцирани ставки по ДДС за отделни стоки - факт е, че в много държави от ЕС има такива. Българският бюджет обаче разчита много на приходите от косвения данък (25% от всички постъпления за 2019 г.) и понижението ще трябва да се компенсира - с намаляване на разходите в дадена сфера или вдигане на друг данък. Отделно свалянето на ДДС за продукти или услуги не е гаранция, че цените им ще намалеят пропорционално, а преференциите за един сектор могат да доведат до вълна от искания и от други. С популисткия си ход Пеевски вероятно търси имиджов ефект.

Дума

Борисов отстрани Цветанов от всички постове в ГЕРБ

Както обеща вчера, Бойко Борисов започна радикална чистка в партията. Първата жертва е доскорошната му дясна ръка Цветан Цветанов. След разговор с лидера си тази сутрин, Цветанов подава оставка от всички постове в партията. Борисов му благодари за свършената работа през годините, се казва в краткото съобщение от пресцентъра на ГЕРБ.

След гръмването на скандала с апартаментите на властта, Борисов не скри разочарованието си от Цветан Цветанов. Самият шеф на групата на ГЕРБ в парламента, се държа арогантно и нагло, твърдейки, че няма да подава оставка и че няма кой да го накаже. Думите му още повече вбесиха вожда, и след няколко дни Цветанов обяви, че напуска парламента и остава само председател на предизборния щаб в партията. Борисов на няколко пъти коментираше в ефир, че скандала с Цветанов е нанесъл тежки щети на партията. А още в първия ден след изборите, обяви, че ролята на Цветанов сред структурите очевидно е била преувеличена.

Вчера лидерът на ГЕРБ обяви, че в партията му предстои сериозна чистка заради резултатите от вота и заради скандалите от последните месеци.