24 часа

Кметът на Несебър 2 ч без белезници - закле се и разплака стотици

Новият стар кмет на Несебър Николай Димитров се закле за четвърти път на тържествена сесия на местния парламент. За първи път обаче това стана под погледите на служители от Съдебна охрана, които конвоираха Димитров от столичния арест заедно с новия общински съветник от БСП Петър Хрусафов.

Кандидатът за кмет бе арестуван на 23 октомври с обвинение за купуване на гласове, но 4 дни по-късно спечели още на 1-и тур с 60%.

Труд

Тротинетките забранени по тротоара

Електрическите тротинетки нямат право да се движат по площите, предназначени само за пешеходци. Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, качен за обществено обсъждане, с които се регламентира използването на индивидуални електрически превозни средства.

Водачите на такива скутери задължително трябва да носят каска, а в тъмните часове на денонощието - светлоотразителна жилетка и да карат с включени светлини. Те трябва да се движат по велоалеите, а когато няма такива - най-близо до дясната граница на платното за движение.

Забранява се на шофьорите на тротинетки да се движат със скорост над 25 километра в час и да возят други хора. Те не могат да карат по улици I клас и пътища, на които максимално разрешената скорост е над 50 километра в час, както и по такива II клас без изградени велоалеи.

Монитор

Арестуват над 400 коли на ден в София

Над 400 коли на ден се блокират със скоба в зоните за платено паркиране в София. За първите 9 месеца на годината принудително "закопчаните" автомобили са 128 317, а за цялата 2018 г. са 152 011, сочи справка на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), изготвена за "Монитор".

За да се справи с проблема с неправилното паркиране, през 2018 г. от общината купиха 10 нови паяка. Специализираните автомобили за преместване на неправилно паркирани коли струват 2,5 млн. лв. и са взети на лизинг за 5 години. Средства се отделиха и за автомобилите на екипите, които слагат скоби. С новите паяци в града се движат общо 18 репатрака на ЦГМ.

Приходите от паркиране в зоните за 2018 г. са 13,8 млн. лв., като малко над 2 млн. от тях са от продажбата на талони за почасово платено паркиране. Останалите средства са от съобщенията през мобилните оператори.

Сега

Манолова да внася каквото си иска, сопна се премиерът

"Да внася каквото си иска. И аз искам касиране за президентските избори, но мандатът му почти мина".

Това бе коментарът на премиера Бойко Борисов на внесеното днес от Мая Манолова искане за касиране на кметските избори в столицата.

"Това е изцяло несериозно. Разбирам каква е целта на въпросите ви, защото това, което виждате, няма как да е вашата новина, цялата енергия ни е да построим България такава, каквато я искат - обърна се той раздразнено към журналистите, които го попитаха за Манолова. - Ей, колко им е мъчно, ау, колко ви е криво, ама много тежко ви се отразяват тези неща".

Капитал дейли

Защо президентът може да сезира КС за избора на главен прокурор

Президентът Румен Радев има всички основания да поиска тълкуване от Конституционния съд (КС) за това как трябва да реагира Висшият съдебен съвет (ВСС) след връщането на избрания за нов главен прокурор Иван Гешев. Това е мнението на конституционалисти, до които "Капитал" се допита по въпроса, като някои от тях смятат, че президентът вече даже е закъснял с питането.

Един от сериозните аргументи, че КС трябва да бъде питан, преди да продължи процедурата, е фактът, че допреди три години законът предвиждаше, че когато президентът върне кандидатурата (на избрания за главен прокурор или председател на върховен съд), ВСС задължително започва отначало нова процедура по избор. През август 2016 г. законът бе променен точно в обратния смисъл, макар и с доста усукана и неясна формулировка - върнатата номинация само се прегласува и само ако не събере нужната подкрепа, се започва нова процедура.

Дума

Борисов:Да си разменим по един кей с Гърция, без войни

"Да направим и бърза магистрала до Александруполис. Да си разменим по един кей - Гърция ще има Чиерно море, ние - Егейско! И това без войни".

"Преди 2500 години някой си е правил попарката в това. Да хапне - и лега".

"Ще обучим реставратори! Трябват археолози, няма само пиари и пиарки да произвеждаме".

"На една сергия ако може да наредиш краставици от 4-5 места, със сигурност ще избереш най-хубавите и най-евтините или поне ще имаш право на избор. Газовият хъб "Балкан" и това, което правим като газова борса, ще даде възможност не да подменяме един с друг източниците, а да има конкуренция".

"Догодина най-късно по това време България ще може да доставя втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан."

"Догодина ще можем да кажем на българите - вие нямате никаква зависимост и може да имате газ отвсякъде".

"За да се изградим интерконекторната връзка, трябва първо да пазим археология, да се извадят артефактите и после строим. Това е селище на 4000 години, има артефакти на 7000 години".

Стандарт

ВТБ излиза от състава на акционерите на Виваком

Изцяло от състава на акционерите на българската телекомуникационна компания Виваком ще излезе руската инвестиционна банка ВТБ Капитал, част от групата компании ВТБ, съобщи РБК, позовавайки се на пресслужбата на банката.

Решението е взето във връзка със сделката по продажбата на българския оператор на компанията Юнайтед груп (United Group).

ВТБ съобщи, че инвестиционното й подразделение ВТБ Капитал е продало целия си дял във Виваком на Юнайтед груп, информира Ройтерс.

ВТБ капитал се присъедини към консорциума Ве Те Ел (VTL) през 2015 година, за да инвестира във Виваком.

Земя

14 папки с доказателства за изборни манипулации в София

"Внасяме жалба за касиране на изборите в София. Внасяме и 14 класьора с доказателствен материал за тежки нарушения на изборния процес", заяви независимият кандидат за кмет Мая Манолова, която заедно с представители на Инициативния й комитет подадоха жалбата до Общинската избирателна комисия в София.

Още в нощта на вота екипът на Манолова обяви, че разполага с доказателства за груби нарушения на изборните правила. По думите й те могат да бъдат класирани в четири групи - нарушения, свързани с избирателните списъци, нарушения, свързани с изборните протоколи, нарушения, свързани с бюлетините и броенето им, както и нарушения на организацията на изборния процес.

Бившият омбудсман започва и петиция, с която да оспори резултата от вота и да поиска законодателни промени. Целта - въвеждане на машинно гласуване.