Позиция. 

"Сега":

Цветан Цветанов: Ние сме евроатлантици, не евразийци

"Трябва да се числим към евроатлантическата общност, а не към евразийската. Разбира се, че трябва да поддържаме добри отношения с Русия, но това, което те правят в момента, е недопустимо за 21 век". Това коментира пред журналисти в местността "Рупите" зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той обясни, че като подкрепяме Великобритания, ние подкрепяме развитите демократични общества. "Ние не сме разследващ орган, затова трябва да сме солидарни с общата европейска позиция", добави Цветанов.

"Не допуснахме да влезем в тона на БСП. В петък те поискаха парламентът да излезе с обща декларация по случая "Скрипал", но това щеше да е много грешен ход", посочи Цветанов, който е и шеф на парламентарната група на ГЕРБ. Той смята, че БСП води антиевропейска политика, която има за цел да изтика България извън евроатлантическата общност.

 

Акция. 

"Монитор":

Над 100 дариха кръв в София

 

Над 100 души се включиха в традиционната кръводарителската кампания, която Националният кръвен център организира в София ежегодно по повод Цветница.

Желаещите имаха възможност да дарят кръв в мобилни екипи, разположени пред четири големи столични храма.

По последни данни у нас трайно преобладава родственото кръводаряване, тъй като 85% от дарителите се оказват роднини на пострадали или нуждаещи се от кръв пациенти. Едва в 25% от случаите българите даряват безвъзмездно.

В заключение от Кръвния център припомниха, че един кръводарител помага на четирима пациенти. За съжаление обаче статистиката показва, че за последната изминала година, в сравнение с 2016 г., кръводарителите у нас са намалели с 2000 души.

 

Компенсация. 

"Дума":

С безплатни билети компенсират пътниците от пламнал влак

 

 

 

 

 

С безплатни билети ще бъдат компенсирани пътниците от бързия влак от София за Бургас, които са пътували с бързия влак №8613 от София за Бургас на 30 март 2018 г., съобщиха от БДЖ. До решението се стигна, след като в петък вечерта влакът се запали край Нова Загора, за щастие инцидентът се размина без човешки жертви. Заради пламъците от третия вагон във влака пътниците престояха с часове в гара Коньово. Националният железопътен превозвач осигури превоз с автобуси до Бургас. Клиентите на БДЖ могат да получат своята компенсация на билетните каси във всяка гара от днес. За целта първо трябва да предоставят билета си от пътуването с бързия влак от София за Бургас.

Щетите от пожара във влака са за минимум един милион лв., коментира бившият изп. директор на "Холдинг БДЖ" Християн Кръстев. Той предполага, че те ще останат за сметка на БДЖ, тъй като до момента никой не споменава нищо за застраховател, който да е заинтересован причините за пожара да бъдат установени, за да може да покрие загубите. 

 

Статистика. 

"24 Часа":

70% от хората у нас не знаят как да проверят достоверността на дадена информация

 

70% от хората у нас не знаят как да проверят достоверността на дадена информация. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" координаторът в Националния център за безопасен интернет Георги Апостолов. "Ако се върнем към едно национално представително изследване, което ние правихме в края на 2016 г., 40% от интервюираните честно признаха, че те не биха могли да различат вярна от невярна информация. И тук не говорим за познаване на условията - те просто си признават, че това, което виждат не им е ясно дали е вярно или невярно. Аз тук бих добавил още едни 30% отгоре.

Тоест поне 70% от хората, според мен не знаят как да проверят за достоверността на дадена информация. По наши наблюдения не мисля, че процентът на хората, които четат условията за ползване превишава 10%", допълни още той. По думите му изключително тревожно е колко е ниско нивото на дигитално-медийна грамотност на хората по целия свят.

 

Инцидент. 

"Сега":

20 автобуса с българи са били забавени на сръбско-унгарската граница

 

20 автобуса с български граждани са били забавени на ГКПП Хоргош-Рьоске на сръбско-унгарската граница. Сигнали са подадени във Външното ни министерство малко преди полунощ срещу 1 април, съобщи bTV.

Посолството на България в Будапеща е оказало незабавно съдействие на чакащите ни сънародници, съобщиха от МВнР.

След осем разговора с главния дежурен на унгарското МВР е установено, че от март на граничните пунктове на Унгария се провежда постоянна операция "Сухопътни граници 2018". Това важи особено за уязвимите за миграционен натиск направления. Операцията включва тотална проверка на всички моторни превозни средства, влизащи в страната от Сърбия. Властите обръщат особено внимание на тирове и автобуси.

Това е причината за забавянето на автобусите с българи, сред които и ученици. МВнР е уведомило своевременно подалите сигнала за операция "Сухопътни граници 2018".