Оставката на Цветан Цветанов като председател на групата на ГЕРБ в парламента е водеща тема за вестниците в четвъртък.

"Каузата ми е ГЕРБ и няма да сложа личното си его над партията. Няма разделение, ние с премиера сме екип. С тези думи Цветан Цветанов обяви вчера, че напуска парламента. Той се разделя с постовете си на председател на групата на ГЕРБ и на вътрешната комисия, но остава зам.-шеф на партията и продължава да оглавява предизборния й щаб. "Смятате ли, че постовете за нас имат значение?" С тези думи се изправи той пред събралите се журналисти в кулоарите на Народното събрание..." - в. "24 часа".

"Седмица след началото на скандала с апартамента в столичния квартал "Изток", купен от "Артекс" на по-ниски от пазарните цени, зам.-председателят на ГЕРБ и ръководител на парламентарната група на партията Цветан Цветанов обяви, че напуска Народното събрание. Решението му, в което нямало драма, бе съобщено пред журналисти в парламента в 17 часа днес, а пресконференцията продължи повече от час. Оставката бе мотивирана с "каузата ГЕРБ", на която той остава зам.-председател. Решението бе представено с аналогия, че при развод в едно семейство страдат децата. Цветан Цветанов допълни, че никога не е правил нещо, което не кореспондира с волята на лидера и с тази на съпругата му. После увери, че разцепление или разделение в партията няма да има. Той каза още, че не иска ГЕРБ да се превърне в СДС. По-рано днес зам.-председателят на ГЕРБ се завърна от САЩ с думите, че е взел решение, което е обсъдил със съпругата си, и се срещна с премиера и лидер на партията Бойко Борисов. Не е известно къде е била срещата и дали е била на четири очи. Досега Борисов не е коментирал какво ще бъде политическото бъдеще на заместника му, който е сочен за втория човек в партията. Очаква се той да говори пред журналисти в следващите дни. На въпрос на "Дневник" какво му е казал лидерът на ГЕРБ, Цветан Цветанов отговори, че двамата са се прегърнали и са прегледали хронограмата за предизборната кампания, а от утре почват работа с пълна енергия. Освен това обясни, че отношенията им са прагматични и истински, разказа и как в миналото е обсъждал важни решения с Борисов. По думите му не е имало натиск за оставката от страна на премиера, а двамата били обсъждали различните варианти, но той му казал сам да си реши. "Смятате ли, че 53-годишен и 60-годишен мъж ще се държат като тийнейджъри и ще оставят да ги разбиват", обяви още зам.-председателят на ГЕРБ. Освен заместник на Борисов в партията Цветан Цветанов остава и председател на предизборния щаб на ГЕРБ. На въпрос какво ще отговаря на избирателите, които го попитат как той си е купил апартамент на по-ниска цена, а те не могат, той отговори, че няма проблем с хората. Той каза още, че ГЕРБ трябва да спечели изборите. След като обясни, че е наясно, че преди изборите политическо лице трябва да бъде ударено, Цветанов каза, че този път той е жертва, но не пожела да отговори на кого. Само каза, че вятърът брули високите върхове. Той не отговаряше по същество и на въпросите за апартамента му, но даде да се разбере, че не мисли, че е направил престъпление или нещо неморално, както и че няма от какво да се срамува. Цветан Цветанов обяви, че от излизането му от Народното събрание няма да последва драма за парламентарната група на ГЕРБ, която била сплотена. Той каза, че е получил подкрепа от организации на партията и е спрял акция по посрещането му на летището..." - в. "Дневник".

"Напускането на парламента на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отваря широко вратата за нови политически играчи в дългосрочен план. Това мнение изрази пред БНР политологът от "Галъп" Първан Симеонов. Според него е любопитно дали този скандал ще има продължение. Изводът по думите на политолога е, че решението на Цветанов е "нещо наполовина". "Опозицията ще каже, че Цветан Цветанов продължава да прави избори. Тази формула се натовари с много негативи, без да казвам дали е справедливо". Първанов допълни, че Цветанов "направи жест по устав". "Той подава оставка от представителния политически пост по устав. Всичките му грешки в последните 13 години са били, че винаги действа по устав, а не гъвкаво като Бойко Борисов." - в. "Сега".

"Три варианта за фаворит като шеф на парламентарната група на ГЕРБ се завъртяха след оставката на Цветан Цветанов. Депутатът Красимир Велчев е най-вероятният наследник на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщи БЛИЦ. Появата на Велчев на председателския съвет в парламента днес подсказва, че това той е и с най-големи шансове. Ако това стане, депутатът от ГЕРБ ще си върне позицията от първия кабинет Борисов. Възможна кандидатура е тази на бившия председател на парламента Димитър Главчев, който е сред остриетата срещу БСП в групата . Избирането му на поста ще означава и своеобразен реванш на Борисов заради оттеглянето му от шефското място миналата година. Менда Стоянова също е вариант за поста. Председателката на бюджетната комисия е изключително обиграна, натрупа огромен опит във взаимоотношенията с останалите парламентарни групи още в началото на кабинета Борисов 2, когато бе в преговорния екип по създаване на коалицията..." - в. "Стандарт".

Вестниците продължават да отделят място на темата с изчисляването на пенсиите.

"До 1 януари 2023 година хората ще могат да избират по коя формула /новата или старата/ да се пенсионират. Това предвиждат предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени днес в Народното събрание от депутати от ГЕРБ.
Освен трите години - 1997-1999 година, които отпаднаха от началото на тази година от новата формула с предложения от 2018 година при обсъждането на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване, в старата формула ще влизат и трите най-добри години преди 1997 година. Тяхното отпадане с начална дата 1 януари 2019 година беше заложено още през 2015 година при пенсионната реформа.
Хората, които вече са подали заявление за пенсия или им е отпусната пенсия след 31 декември 2018 година, ще имат шестмесечен срок да поискат еднократно преизчисление. В тези случаи пенсията се отпуска в новия размер от същата начална дата.
След 1 януари 2023 година ще се пресмята само осигурителният доход, натрупан след 1 януари 2000 година. "Безспорно тази промяна облекчава значително процеса по отпускане на пенсиите както за лицата, които няма да е необходимо да се снабдяват с удостоверения за осигурителен доход, така и за осигурителната институция, която ще използва наличната информация за осигурителния доход на лицата в Регистъра на осигурените лица. Това от своя страна ограничава значително и възможностите за злоупотреби, за които в последните години неведнъж сме били информирани", пише в мотивите на законопроекта.
В мотивите се посочва още, че е важно обаче да бъде отчетено обстоятелството, че все още при много хора, които се пенсионират в момента, преобладаващият осигурителен стаж и съответния осигурителен доход са придобити преди 2000 г. Част от тях в този период са получавали високи трудови възнаграждения, върху които реално са били осигурявани, а впоследствие, в края на трудовата си кариера, поради различни причини, включително и да могат да натрупат необходимия осигурителен стаж за пенсиониране, са приемали по-нископлатена работа." - в. "Стандарт".

"Не мисля, че има хаос за пенсиите". Това заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ социалният министър Бисер Петков. Той обясни какви са промените във формулата за изчисляване на пенсиите за бъдещите пенсионери. "Бъдещите пенсионери и особено тези, на които предстои пенсиониране през 2019 г., трябва да знаят, че от 1 януари тази година са в сила промени, съгласно които формулата за изчисляване на пенсиите е по нов начин, като се взема периода от 2000 г. до годината на пенсиониране", каза още Петков. Министърът заяви, че днес в НС е внесен законопроект и предстои обсъждане по предложените промени. "Ние внесохме законопроект в НС, според който при заявяване за пенсия, бъдещите пенсионери да имат право да поискат пенсията да бъде изчислена по стария ред, действал до 2018 г. - тоест при тях ще може да участва коефициент с три избрани години от последните 15 преди 1997 г.", заяви социалният министър. "Новите пенсии ще растат", категоричен е министърът. Бисер Петков коментира и противоречията относно новия Закон за хора с увреждания и правилникът, който трябва да влезе в сила от 1 април. "Социалните партньори не харесаха Закона за хората с увреждания, а правилникът няма как да излезе извън неговата рамка. Ние се съобразихме с критиката на работодателите за предоставяне на данни за преизчисляване на квотите. Съобразихме се с възражението на синдикатите, че се дописва законът, така че има чуваемост. Правилникът днес беше гласуван и приет от МС, и предстои да се прилага от 1 април. Ако говорим за политическа криза, мисля че тя е овладяна, нямам притеснения за работата на кабинета", каза в заключение министър Петков по повод трусовете в най-голямата управляваща партия през последните дни." - в. "24 часа".

Северна Македония също е сред темите с траен интерес от страна на всекидневниците.

"Гръцките учебници ще бъдат променени, за да се включи термина Северна Македония, като част от нова учебна програма в съответствие с Договора за Преспа, пишат гръцките медии, предаде БГНЕС. "Гръцките учебници ще включват новото име "Северна Македония" като наименование на нашата съседка", заяви заместник-министърът на външните работи Маркос Боларис. Според докладите, на които медиите се позовават, и двете страни са постигнали напредък в промяната на учебната програма в учебниците, която е в ход, съгласно Договорът от Преспа. След второто заседание на Съвместната интердисциплинарна комисия на експертите по исторически, археологически и образователни въпроси беше обявено в съвместно изявление, че "двете страни са създали интензивна програма за постигане на взаимно приемливи решения, основани на съответните принципи и цели на ЮНЕСКО и Съвета на Европа". "Втората среща потвърди ангажимента на двете страни за насърчаване на духа на европейските ценности като солидарност, доверие и взаимно сътрудничество", се казва в съвместното изявление с обявяване, че следващото заседание на комисията ще се проведе в Атина на 12 и 13 април." - в. "Труд".

"Кандидатите за президент на Северна Македония трябва да се съсредоточат върху бъдещето, а не миналото, и да мислят за обединяващите цели, а не за национализма, омразата и разделението. Такива послания отправи за "Дневник" професорът по политология и международни отношения Стево Пендаровски, кандитат на управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ) на президентските избори, чийто първи тур е на 21 април. За Пендаровски това е втори опит да стане държавен глава - през 2014 г. той се изправи срещу завършващия сега втория си мандат Георге Иванов и загуби. В писмени отговори на въпроси, изпратени от "Дневник", той призова лидерите в София и Скопие да се противопоставят на популистки манипулации на хора, които нямат интерес от добрите отношения помежду им... - Г-н Пендаровски, веднъж загубихте президентската битка. Какво се промени в тези пет години, което Ви дава шанс да спечелите? Какво променихте сега в кампанията си на базата на уроците, които научихте оттагава? - През 2014 г. трябваше да се случи обрат, тъй като поражението на Иванов щеше да доведе до бърз край на режима на (бившия премиер Никола) Груевски и възможност за ефикасно уреждане на сметките с престъпността и корупцията. През 2014 г., разбирайки, че поражението на Иванов води към края на режима на Груевски, тогавашната власт ГИ открадна изборите чрез натиск и закани към гласуващите. Битката ѝ не беше само срещу мен, а срещу бурята на промяната, която неспирно се прилижаваше. Новите избори са нов шанс. Шанс, който не трябва да изпускаме. Шанс да попречим на връщане към тъмното минало, към разделенията и омразата, към престъпността и масовата корупция. Шанс да направим последния удар за режима на Груевски и на неговите двойници в лицето на сегашния президент, лидера на неговата партия и нейния кандидат за президент. С тези избори ще навлезем в много важен етап от общата ни битка. Битка за интегрирана, сигурна, икономически напреднала държава, където върховенството е на закона, а не на престъпността. Държава на справедливост, равенство и солидарност..." - в. "Дневник".