Задържането на Димитър Желязков и хора от неговата група е водеща тема за неделните вестници.

Задържаха Митьо Очите при спецакция в Истанбул Задържането му е станало след съвместна операция на българските и турски служби, координирана на най-високо ниво, разказаха източниците на "Канал 3". Задържането е станало в продължение на акцията по разпространение на наркотици, при която Очите успя да се изплъзне. Желязков бе обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол. По време на операцията преди дни бяха задържани 19 души, но Очите успя да се изплъзне. Според Спецпрокуратурата част от ОПГ-то са знакови фигури като Йордан Въчев-Ларша, Радослав Николов-Рачо и общински съветник от Несебър. На Митьо беше повдигнато задочно обвинение за участие в банда за палежи, рекет, изнудване, побои и други. Още 8 човека от задържаните получиха такива обвинения..." - в. "Стандарт".

"Турция ни върна Бенчев, Узун и още 5-има, спипани с Митьо Очите в Истанбул Румяна Арнаудова: Те ще бъдат задържани за 24 ч и ще се установява дали са съпричастни към бандата и евентуалното укриване на Димитър Желязков-Митьо Очите Седемте българи, които бяха задържани в Истанбул заедно с Димитър Желязков-Митьо Очите, късно тази вечер са предадени от Турция на българското МВР на ГКПП Капитан Андреево, съобщиха от полицията. Новината потвърди за "24 часа" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Сред върнатите са общинският съветник на БСП в Бургас Бенчо Бенчев и бившият депутат от ДПС Несрин Узуин. Както "24 часа" по-рано писа, седмината отседнали заедно с Очите в хотел "Рамада" на площад "Таксим" в Истанбул. Очите не бил регистриран като гост на хотела. Той спял в наета от Бенчев стая. "Наложени са им полицейски мерки за неотклонение за срок до 24 ч. Те са конвоирани от хотела в Истанбул до ГКПП Капитан Андреево. Ще се установява съпричастността им към организираната престъпна група на Желязков и евентуалното му укриване от тях", добави говорителят на главния прокурор. Арнаудова не изключи и възможността да им бъдат повдигнати обвинения. Митьо Очите е в турски затвор и чака дело за екстрадицията му в България. То може да се прескочи, ако несебърският бос сам пожелае да се върне." - в. "24 часа".

"Специализираният наказателен съд остави в ареста и петимата задържани при спецакцията срещу престъпна група за рекет и наркоразпространение в Бургаско, предаде БТВ. Под стража остават Йордан Въчев - Ларша, Радослав Николов - Рачо, Венцислав Христов -Лавацата, Иван Пишиев и Иван Найденов. За всички тях прокуратурата твърди, че са приближени на арестувания в Турция несебърски бос Димитър Желязков - Митьо Очите. Първоначално бяха задържани 19 души, но само за петимата държавното обвинение поиска постоянен арест. Гледането на мярката продължи няколко часа през съботната вечер при закрити врати с цел да не се изнасят лични данни... Във връзка с разследването се издирват още лица, сред които - общински съветник от Несебър." - в. "Труд".

"Премиерът Бойко Борисов се похвали, че вътрешният министър на Турция лично е съдействал за залавянето на Митьо Очите и призова медиите да не бъдат толкова взискателни. "Трябва да ни прощавате за един ден. Не трябва толкова да сте взискателни. Може да избяга някой, малко да забавят, но ги хващаме. Сега аз не съм бил на оперативка на главния секретар, че да ви кажа какво правят, но дотолкова, колкото бях поел ангажимент, че днес ще го хванат, са го свършили", каза министър-председателят, цитиран от "Фокус". Борисов обясни, че лично турският министър на вътрешните работи се е ангажирал със задържането на Димитър Желязков, известен като Митьо Очите. "Вчера казах, че ще го хванат", коментира премиерът. "Още вчера се свързахме с турските колеги и затова казвам, че колкото и да не е модерно, когато имаме такива прагматични отношения с Турция, дават мигновен резултат. Разговаряхме с техния вътрешен министър и един час след това в Истанбул го задържаха", обясни Борисов. "Министърът на вътрешните работи на Турция лично се зае да действа заедно с техния главен прокурор да го задържат и го задържаха в рамките на час", добави министър-председателят. Той обясни, че след ареста на Желязков сега действа международната заповед за екстрадиция. "Предполагам, както ние действаме експедитивно, така и турската страна действа експедитивно", каза премиерът и добави, че няма съмнения, че ще бъдат спазени всички международни спогодби. У нас по случая работят специализираната прокуратура под наблюдението на главния прокурор. Днес министър-председателят посети Граничния полицейски участък в Малко Търново, за да се запознае лично с обстановката там и с наличната техника... Премиерът отбеляза, че натискът по границата е голям, но контролът е силен, а споразумението с Турция работи много добре. Той изтъкна, че над 2500 човека са върнати по страни на произход за близо година. Министър-председателят съобщи, че от понеделник ще бъдат командировани още 40 граничари, както и допълнително 50 души от специалните сили. Предстои да бъдат закупени нови 70 автомобила, след като наскоро бяха получени 180..." - в. "Сега".

Сигурността на границите ни също е сред актуалните теми.

"Флотът ни получи 4 бързоходни лодки, подарък от САЩ Със съдействието на Посолството на САЩ в България, Военноморските сили получиха безвъзмездно четири бързоходни лодки - три лодки тип RHIB (надуваеми с твърдо дъно) и една средна патрулна лодка. Сертификатите на служещите, преминали курс на обучение за управлението им, бяха връчени на официална церемония в пункта за базиране във Варна. "България е първата държава от Черноморския регион, която получава такива лодки. Дарението - техниката заедно с оборудването и обучението на българските военни в училището на специалните сили на САЩ, е на стойност около 2 милиона долара. Радвам се на добрите вазимоотношения в тази насока", каза посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин на церемонията по освещаване на лодките във Варна. "Придобиването на новите плавателни съдове подобрява възможностите за бързо придвижване и доставяне на специалните сили на ВМС по море. Ползвайки вертолетите "Пантер" и тези високоскоростни лодки, военният флот вече има пълен комплект за бърза реакция. Оборудването на лодките е на много високо ниво, като специалният противотерористичен катер е снабден с хидроакустична станция, както и с камери за нощно и топлинно виждане, които могат да засичат водолази. На всички лодки може да бъде монтирано и тежко автоматично оръжие. Скоростта на средната лодка достига 40 възела (74 км./ч), а радиусът им на действие е над 100 морски мили", обясни командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. Плавателните съдове могат да се ползват при терористичен акт, подпомагане при задържане, проверка или ескортиране на кораби. Освен това с лодките може да се извършват търсене и спасяване в морето, както и медицинска евакуация на пострадали. Те ще бъдат и в помощ на МВР в борбата с нелегалната имиграция, допълни Петев." - в. "24 часа".

"Премиерът е доволен от българския вариант за охрана на границата България е на практика единствената държава, неуязвима от мигранти до този момент. Българският вариант, който приложихме, работи добре и се надявам и в Европа да го споделят. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след инспекция на състоянието на границата в района на Малко Търново. Премиерът отбеляза, че натискът по границата е голям, но контролът е силен, а споразумението с Турция работи много добре. Борисов изтъкна, че над 2500 човека са върнати по страни на произход за близо година... "Доволен съм много от усилията, които се полагат. Българите имат храбри и добре подготвени граничари", заяви премиерът Борисов. Той отбеляза, че има около 200 мигранти в центровете в страната. "Всички спим спокойно и си мислим, че това е даденост, а то не е - дължим го на всички граничари, които денонощно пазят границата", каза още министър-председателят и добави, че най-изявените ще бъдат наградени." - в. "Стандарт".

"Учение Platinum Lion 18, в което участват военни сили от 8 държави се провежда на полигона "Ново село" от 30 юли до 10 август. Сценарият на учението включва действия и инциденти с паравоенни и радикално настроени фракции и групи при провеждане на мироподдържаща операция от многонационални съвместни оперативни сили, според информация от Министерството на отбраната (МО). Чуждестранното участие в съвместната подготовка се свежда до 500 военнослужещи с щатно въоръжение и снаряжение и до 23 единици сухопътна техника, според МО. В учението участват военни от България, силите на САЩ в Европа, Румъния, Молдова, Албания, Сърбия, Грузия и Черна гора. Българските войници са до 700 военнослужещи и до 100 единици бойна, транспортна и специална техника. Сценариите на мащабни военни учения от такъв род са показателни за военните опасности, за които се готви въпросната страна. Platinum Lion е годишно учение, което се провежда на полигона "Ново село", който се използва за съвместна подготовка със силите на САЩ от няколко години. Учението е и в календара на НАТО. Появата на "паравоенна групировка" в Крим беше сценарият, с който руски въоръжени сили окупираха Крим и доведоха до анексирането му през 2014 г. Подобен сценарий за преврат бе опитан от руските служби и в Черна гора малко преди страната да се присъедини към НАТО. За първи път в историята на учението процесът по подготовка, планиране и провеждане е изцяло отговорност на Сухопътните войски на България. Досега водеща страна в учението е била САЩ. Планиращ учението е бригаден генерал Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътните войски. Провеждащ учението е полковник Стоян Шопов, началник на щаба на 2-ра механизирана бригада, а директор е подполковник Атанас Георгиев, заместник-началник на щаба на 2-ра механизирана бригада. Преди два месеца завърши поредната ротация на състава на американските сили в Европа, като голямата част от пристигналите са от Първа бронирана бригада и Първа кавалерийска дивизия на САЩ, разположени във Форт Хууд, щата Тексас. Те смениха Втора бронирана бригада и Първа пехотна бригада от Форт Райли, Канзас в операция Atlantic Resolve на НАТО. Операцията започна през април 2014 г. след анексирането на Крим от Русия. На полигона "Ново село" са разположени около 400 войници и около 40 бронирани машини от Форт Хууд.
Форт Хууд е една от най-големите военни бази в света и е разположена на 880 кв. км. На територията й освен военни полигони има две летища, музей, няколко училища, жилищни квартали, кина и супермаркети. Операцията по ротацията американската войска започна в началото на март тази година." - в. "Дневник".

Вестниците съобщават също за нарастване на броя на водачите, които шофират след употреба на наркотици.

"От началото на годината близо 1800 шофьори са били хванати зад волана след употреба на наркотици, съобщи БНТ. През миналата година арестуваните са били над 2 800. Полицаите хващат дрогирани зад волана по всяко време на денонощието и на най-различни места. Поредният дрогиран столичните пътни полицаи са заловили в часовете преди обед днес на входа на София. Употребилият наркотици шофьор е задържан от пътните полицаи и отведен в болница, където му взимат кръв и за втори анализ. Ако откаже, тогава за доказателство се полза резултатът от полевия тест. За 2017 година в София установените дрогирани шофьори са били 265, а само за първите 6 месеца на тази година вече са 209. "Самата проверка се извършва на случаен принцип. При видимото състояние на самия водач, много са факторите. Поведението на водача, както и поведението относно автомобила. Погледът му,нещата са специфични", коментира инсп. Борислав Георгиев, отдел "Пътна полиция" - СДВР. През 2017 г. първенец по задържани дрогирани шофьори е Бургас - 406. Най-много през летните месеци. Проверките по крайбрежието и това лято са постоянни, включително и през изминалата нощ. "На територията на област Бургас основно се установяват наркотици от вида на марихуаната, на амфетамините, кокаин. Почти цялата палитра от наркотични вещества, които се употребяват", коментира пред БНТ Неделчо Рачев, н-к отдел "Охранителна полиция" - ОДМВР Бургас. През последните месеци по Южното Черноморие вече са задържани 150 дрогирани шофьори." - в. "Сега".

"Полицията залавя все повече шофьори, употребили наркотици. За първите 6 месеца на 2018 г. са хванати близо 1 800 дрогирани на волана. През цялата 2017 г. заловените са били малко над 2 800 души. Най-много шофьори, употребили наркотици, са установени в София - 209, следвана от Бургас със 150, Пловдив със 140 и Стара Загора със 100. Дерегистрираните коли заради шофиране с наркотици са 713, информира Би Ти Ви. Най-често обаче дрогираните шофьори се разминават само с административна глоба заради смекчаващи вината обстоятелства при разглеждане на делата. "Тестовата касета, сега която ще извадя, се натърква хубаво между венеца и бузата, и се взема слюнков материал и по което вече апаратът отчита за наркотични вещества или техните аналози за употреба на водачите", обяснява технологията на теста пътният полицай Марио Маринов. Дрегерът връща между 4 и 48 часа и обхваща широк спектър от наркотични вещества. Скоро и метадонът ще бъде сред тях. Все по-трудно е обаче за полицаите да преценят само на вид дали шофьорът е употребил дрога. "Това, което беше през 90-те години, че можем да разпознаем един човек по вида и облеклото, че е наркоман, вече го няма. Нещата са коренно различни. Хора с доста добър външен вид могат да употребяват без да се знае", коментира Петьо Петков от сектор "Наркотици" към СДВР. В интернет вече се продават вещества, за които се твърди, че неутрализират тестовете. Специалистите обаче предупреждават, че освен безполезни, разтворите са и опасни за здравето." - в. "Дневник".