Конфликти.

"Сега":

Турция обяви за персона нон грата български дипломат

Напрежението между България и Турция продължава да расте след като вчера южната ни съседка обяви български дипломат за "персона нон грата". Зорница Апостолова, първи секретар в Генералното ни консулство в Истанбул, е била помолена да напусне територията на Турция, съобщи местният вестник "Хюриет дейли нюз". Драстичната мярка е в отговор на решението на българските власти да поискат отзоваването на Угур Емироглу - аташе в турското генерално консулство в Бургас. Пред "Сега" родното външно министерство отказа коментар. Първоначално миналата неделя се появи информация, че Турция смята да изгони генералния ни консул в Истанбул Ангел Ангелов, но първият ни дипломат Даниел Митов я отрече.
Изгоненият от България Угур Емироглу е служител на Дирекцията по религиозните въпроси (Дианет) в Турция, а у нас е бил акредитиран като аташе по социалните въпроси. Според "Хюриет" източници, запознати със случая, са потвърдили, че Емироглу е обявен за "персона нон грата" от България. Цитираната от българските официални представители причина са дейности на Емироглу, несъвместими с дипломатическия му статут. Турската страна е сметнала този аргумент за "неоснователен" и, след като София не се е съгласила да отстъпи от първоначалната си позиция, е отговорила с реципрочна мярка. "Ситуацията е показателна за нарастващия разрив между Анкара и София заради специфичната позиция на София, дължаща се на близки отношения с Москва, въпреки че страната е член на ЕС и на НАТО", коментира "Хюриет". И допълва, че напрежението между двете страни е започнало да се покачва след инцидента със сваления от турски изтребител руски бомбардировач ноември м.г.
 
 
КТБ.
 
"24 Часа":
 
Докладът за КТБ вече е при депутатите - 1 екземпляр с над 500 стр. на английски
 
Докладът на американската разследваща компания “Аликс Партнърс” стигна до секретната секция на парламента около 15 часа във вторник.
 
Оказа се, че той е над 500 страници, само в един екземпляр и на английски език.

“В документа се съдържа чувствителна финансова и търговска информация, като оповестяването му рискува да увреди процеса на събиране на активите на банката. Той следва да се смята за автентичен единствено в неговия оригинален вариант на английски език и не поемаме отговорност по съдържанието за преводи на български език”.

Това пише в писмото отговор на американците до финансовия министър Владислав Горанов, съобщиха от ведомството му. Миналата седмица по разпореждане на премиера Бойко Борисов Горанов изпрати до компанията искане да разсекрети доклада заради големия обществен интерес. Премиерът добави, че се полагат усилия той да бъде качен на сайта на финансовото министерство. От разследващата компания обаче са категорични, че спазването на клаузите за конфиденциалност е гаранция за опазване и връщане на активите на КТБ.

Те изрично подчертават, че са допуснали компромис, давайки съгласие докладът да се предостави единствено в секретната секция на парламента, и то при условие, че няма да бъде копиран и разпространяван.

 

Промени.

"Труд":

Военен отчет за всички българи от 18 до 32 г.

Всички български граждани на възраст от 18 до 32 години ще бъдат водени на военен отчет. От Министерството на отбраната обявиха вчера, че ще предложат Министерския съвет да приеме изменения в Закона за отбраната, Закона за резерва и Закона за военната полиция. Трите проектозакона може да влязат още днес на заседанието на правителството, тъй като военният министър Николай Ненчев обеща те да бъдат приети до края на февруари.

Досега на военен отчет се водеха единствено хора, които са служили в армията, полицията или други силови структури. Много малко жени бяха включвани в регистрите на военните за мобилизация по време на война. Това са предимно медицински сестри, доктори и водачки на транспортни машини.

 

Проучване.

"Дума":

42% от българите харесват свободното движение в ЕС

Възможността за свободно движение на хора, стоки и услуги между страните членки в Европейския съюз е най-положителният аспект от членството на страната в Европейския съюз. 42% от българите поставят това достижение като най-положителния аспект от членството на страна в Европейския съюз. За 75% от българите това е един от трите най-положителни резултата.

Това показва изследването на общественото мнение, направено в края на миналата година от "Евробарометър 84".
Мнозинството българи, 58%, подкрепят идеята за споразумение за свободна търговия и инвестиции между двете водещи световни икономики - ЕС и САЩ, сочи изследването.
В контекста на мигрантската вълна към ЕС от 2015 г. преобладаващата част от обществото - 68% - се обявява за създаване на обща европейска политика по отношение на мигрантите и особено за въвеждане на допълнителни мерки срещу незаконната имиграция - 95%.
Проучването откроява за поредна година една трайна тенденция - българските граждани запазват одобрението си към Европейския съюз и се доверяват значително повече на европейските институции, отколкото на националните.
Почти половината от българските граждани вярват на Европейския парламент, а доверието в Европейската комисия е 41%.