Скандал. 

"Дума":

Учебници за бедни и богати взривиха обществото

 

Обществен взрив на негодувание предизвика съобщение на издателство "Просвета", че пуска на пазара учебниците за Vттт клас по един и същ предмет в два варианта - цветни по 12 лв. и черно-бели по 9 лв. за "семейства в затруднение". Хората бушуваха срещу новото социално разделение на децата, веднага реагираха лидерката на БСП Корнелия Нинова и омбудсманът Мая Манолова. От МОН обявиха, че са за равнопоставеност на всички деца, а министър Красимир Вълчев скоропостижно заяви, че спира черно-белите учебници и че "Просвета" незабавно трябва да прекрати разпространяването им.

По-късно директорът на "Просвета" Никола Кицевски пусна позиция "Смешен плач" - че който отрича един учебник на различна цена, отрича правото на избор на отделния човек.

 

Разследване.

"Монитор":

Трима заподозрени за отвличането на Адриан

 

Общо трима са заподозрените мъже за отвличането на сина на собственика на "Софавто" Адриан Златанов. 25-годишното момче изчезна на метри от дома си, докато се придвижва с луксозната си S-класа последен модел. Колата беше намерена с прибрани огледала и непокътната, а в нея бяха документите и мобилният телефон на Адриан. Момчето е син на Тони Златанов - собственик на луксозна къща за коли и строителна техника. Адриан Златков продължава да е в неизвестност.

Сред първите заподозрени бил разложкият бизнесмен Никифор Кондев. Той бе арестуван като поръчител на палежа, при който изгоряха четири луксозни коли от "Софавто" заради неуредени бизнес отношения.

 

Задължения. 

"Сега":

"Дунарит" изплати около 50 млн. лв. на ДКК

Задължения за около 50 млн. лева погаси изцяло и предсрочно военният "Дунарит" към Държавната консолидационна компания. Това става ясно от съобщение на Съветът на директорите на дружеството, предаде БНТ.

"Финансовото оздравяване на "Дунарит" АД неминуемо минава през погасяване на задълженията на дружеството. Благодарни сме на министъра на икономиката, че успя да осигури изкупуване на задълженията на дружеството, като по този начин към настоящия момент основният кредитор на "Дунарит" АД е легитимен - "Държавна консолидационна компания" ЕАД, заместил редица мними кредитори с неясни намерения.

 

Статистика. 

"24 Часа":

Блудствата и изнасилванията с 20% повече в сравнение с 2016 г.

С над 20% са се увеличили блудствата и изнасилванията през тази година в сравнение с миналата, съобщи вътрешният министър Валентин Радев в четвъртък.

Той обясни, че за първите 8 месеца на годината блудствата са 129, а за същия период на м.г. са били 103.

Ръст от близо 20% има и при изнасилванията. През 2016 г. те са били 60, докато през тази са стигнали до 74.

Забелязали сме тази тревожна тенденция и с ръководството на МВР работим, за да постигнем резултати, обясни Радев на ежемесечния си брифинг във вътрешното министерство.

Той посочи кражбите като най-честото престъпление. За август те са 3340 и са 33% от всички престъпления. При тях се забелязва лек спад спрямо миналата година според данните на МВР.

Грабежите също са намалели, отчете вътрешният министър. От 132 август 2016 г. техният брой е спаднал на 123 тази година.