МВР акции

 

"Стандарт":

Удрят Aпашите

 

Задават се черни дни за кварталните бандити. Акция "Апашите" почва МВР. Ще ги гоним до дупка, каза в първото си интервю за 2010 г. премиерът Бойко Борисов. Той постави като цел номер 1 пред вътрешния министър Цветан Цветанов удар по обирджиите, от които е пропищяла цялата държава.
След ареста на Наглите и Крокодилите нямаме открадната кола в София, припомни Борисов пред "Стандарт".

 

"Новинар":

Испански вестник похвали МВР за "Наглите"


Испанският вестник А Бе Се похвали българската полиция, като посвети статия на операцията "Наглите" и борбата с престъпността "Недосегаемите в българската мафия". Според журналистите за първи път полицията успяла да задържи едновременно толкова много престъпници, без познатото изтичане на информация, заради което обикновено се провалят подобни операции. След „Наглите" вътрешният министър Цветан Цветанов се похвали със същото.

 

 

Криза

 


"Сега":

Кризата спря скока на местните данъци и такси

 

Противно на прогнозите на Националното сдружение на общините, местните данъци и такси в повечето населени места тази година няма да се вдигат или корекциите ще са минимални. Дори в общините, където преди Нова година кметовете съобщиха, че ще има увеличение на налозите, за да се покрият дълговете, това няма да се случи, установи проверка на "Сега".

Крайният срок, до който могат да се вземат решенията, е 31 януари 2010 г. Там, където общинските съвети вече са заседавали, е надделяло становището, че е по-добре да се търсят други източници за пълнене на местната хазна.

 


"Дневник":

2010 - още една трудна година за бизнеса

 

И тази година ще бъде трудна за някои от най-важните отрасли в българската икономика, а най-рано през втората половина на 2010 г. може да се очаква подобрение. Това прогнозираха пред "Дневник" представители на бизнеса. Икономическите анализатори също са доста предпазливи и посочват основните проблеми - ограниченият паричен ресурс, липсата на чужди инвестиции и безработицата, която ще продължи да расте и може да достигне около 11%.

Два от ключовите сектори - строителството и туризмът, се готвят за тежка година. "Прогнозата е мрачна - няма строителство, няма обеми, няма поръчки", каза Иван Бойков, изпълнителен директор на строителната камара. Големите надежди са свързани с държавните поръчки, но инфраструктурните проекти няма да успеят да компенсират напълно липсата на инвестиции от частния сектор.

 

 

Темида

 

"Труд":

Кроки се предавал, ако пуснат брат му

 

Търсеният под дърво и камък Емил Милев-Кроки щял да се предаде на МВР, ако днес съдът пусне на свобода брат му Евгени-Гейзо. Това свое предположение обяви вчера пред "Труд" адвокатът на Гейзо - Стойко Бърборски.

Гейзо и Кроки са основните заподозрени в опита за грабеж на магистрала "Тракия" на 14 декември м.г. Тогава при престрелка с полицаите беше убит Иван Митров-Богровеца. Двамата му съучастници успяха да избягат. Пет дни по-късно на ГКПП-Калотина бе арестуван Гейзо.

 


"Дневник":

Едва 20% от делата срещу мафията стигат до съда

 

Общо 129 души са осъдени за организирана престъпност за първите девет месеца на 2009 г. Това показва отчетът на прокуратурата за делата от обществен интерес. През 2008 г. осъдените са били 96, а през 2007 г. - 43-ма.

При делата за корупция обаче освен увеличение на осъдителните присъди (100 души) има и голям ръст на оправдателните. Данните показват, че 41 души, дадени на съд за корупционни престъпления, са били обявени за невинни. През предишните две години оправданите не са надхвърляли 20 души.

 

 

Новогодишни късмети

 

 

"Новинар":


Работа, евробанкноти и обич за Сергей

„Работи на пълни обороти и получаваш евробанкноти", такъв късмет се падна на експремиера и лидер на БСП Сергей Станишев от новогодишната баница. Червените поканиха журналисти, за да разчупят баницата и да проверят какъв ще бъде късметът ни през новата година. "Обич и усмивки", на това пък ще се радва Станишев през 2010 година. Това бе другият му късмет от втората баница. Червеният лидер обясни, че тази година от БСП са приготвили две баници - едната е с късмети, измислени от червената партия, а другата с късмети от изрезки от журналистически материали. Социалистите ровили вестникарските заглавия цели три месеца, за да намерят подходящите пожелания.

 

 

Президент


"Сега":

Президентът Първанов раздава по орден на седмица

 

За мандат и половина президентът Георги Първанов е раздал 592 ордена. Още поне 40 души са получили "Почетен знак на президента" - отличие, измислено от Първанов и раздавано по негово усмотрение от 2002 г. Това установи проверка на в. "Сега" в "Държавен вестник", след като от президентството отказаха да предоставят обобщена информация под предлог, че всички укази са публикувани. До края на втория му мандат през 2011 г. се очаква да бъдат зарадвани още над 200 души, тъй като предстои разглеждането на още около 220 предложения на правителството на Сергей Станишев.

Само за първите 2 г. на първия си мандат президент Първанов е дал почти толкова ордени "Стара планина" (142), колкото бившите държавни глави Петър Стоянов и Желю Желев, взети заедно.

 

 

В плен


"Стандарт":

Пленили капитана след тост за ЧНГ

 

Часове преди да попадне в сомалийски плен, капитанът на втория похитен кораб "Ейшън Глори" Велико Недев Великов звъннал на близките си да ги поздрави за новата 2010 г. "Обади се в 22 часа на 31 декември от Индия и каза, че на 4-5 януари ще стигнат в Саудитска Арабия." Това разказа вчера сестра му Добринка, която е с пет години по-голяма. Инцидентът с автомобиловоза "Ейшън Глори" стана в 22,15 часа българско време на 1 януари. 36-годишният капитан Великов е звъннал по телефона на близките си в провадийското село Падина, където имат фамилна къща. В нея живеят майка му Станка, която е била два мандата кмет на селото, и баща му Недко. В новогодишната нощ капитанът побързал да успокои родителите си, че бордът на кораба, който управлява, е достатъчно висок и няма как да бъде нападнат с пиратските лодки в опасния Аденски залив.

 

 

РЗС предрича нови избори

 


"Новинар":


РЗС предрича избори 3 в 1 през 2011-а


Вариантът за провеждане на избори 3 в 1 през 2011 година ще изглежда неизбежен. Това прогнозира в предаването "На четири очи" по Нова телевизия заместник-председателят на Народното събрание от квотата на "Ред, законност и справедливост" Атанас Семов. Според него политическите процеси ще протекат изненадващо бързо през започващата 2010 година и ще повлекат страната към местни, президентски и предсрочни парламентарни избори през есента.

 

 

БГ църкви зад граница

 

"24 часа":

Сглобяваме гръцки църкви за българите навън

 

Правителството обмисля да купи сглобяеми гръцки църкви за българските общности по света, които нямат храм.

Това съобщи министър Божидар Димитров. Подвижните параклиси стрували между 8 и 20 хил. лв., които били по силите дори на намалената с 25% държавна субсидия за вероизповеданията. През 2010 г. тя е около 1 млн. лв.

В някои страни като Италия, Канада и САЩ пък се водели преговори за получаване на изоставени католически или протестантски храмове, които да бъдат ремонтирани и използвани за служби от наши свещеници.

на 2011 година. Семов е категоричен, че държавата не може да се управлява само с фразеология, а да липсва визия и програма за управлението на страната.