„Управляващите ще премахнат монопола на здравната каса", извежда на първа страница „Сега"

Управляващата коалиция смята да премахне монопола на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Вдигането на здравната вноска от 6 на 8% най-вероятно ще се отложи, защото най-напред ще бъде реформирана системата. Затова пък държавата смята да увеличи до 6% от минималната работна заплата здравната вноска за децата, учащите се и пенсионерите, която се плаща бюджета.

Тези идеи ще залегнат в здравната стратегия на управляващата коалиция, която ще бъде приета през септември, и е напълно реално да влязат в сила от 1 януари 2008 г., съобщиха пред "Сега" депутати.

Досега за отпадането на монопола на НЗОК настояваха НДСВ и ДПС, а БСП бе против. За да променят позицията си, социалистите са поставили условие. "Трябва да стартира преструктурирането и приватизацията на болниците, като 28-те областни и 5-те болници с национално значение в София станат публична държавна собственост и да не могат да се продават. Останалите трябва да започнат да работят на пазарен принцип", обясни пред "Сега" депутатът от БСП Петър Мръцков, който е член на парламентарната здравна комисия.

Идеята е дружествата за доброволно здравно осигуряване, които в момента са 13, да получат статут на здравноосигурителни каси. От НДСВ били съгласни с този вариант, ДПС обаче настоява за създаването на нови здравноосигурителни каси.

"Разработва се вариант, при който трябва да се изгради двустълбова система, подобна на пенсионната", поясни Донка Михайлова от БСП, която също е член на здравната комисия. Първият основен стълб ще е от задължителното здравно осигуряване и ще се обслужва от НЗОК. Оттам ще се покрива основният пакет услуги за профилактика и лечение. Вторият стълб ще е от частните осигурителни фондове, които ще действат като здравни каси. Те ще поемат по-широк пакет от допълнителни услуги. "Става въпрос за втори стълб на задължително доброволно осигуряване, както този за пенсия за родените след 1960 г., но ще засяга всички", разясни и Петър Мръцков. Засега се обмисля вноската по втория стълб да е 1% от заплатата.

БСП е променила мнението си и относно вдигането на здравната вноска, която сега е 6%. Преди няколко месеца левите обявиха, че тя постепенно ще се повиши до 8%, защото здравеопазването страда от хроничен недостиг на пари.

Сега обаче социалистите смятат, че е безсмислено да се наливат още пари в нереформирана система. Вместо това държавата ще увеличи здравната вноска на децата, пенсионерите и учащите, която се плаща от държавния бюджет. За децата и учащите в момента тя е 0.5% от минималния осигурителен доход от 220 лв., а за пенсионерите - 0.5% от средната пенсия от 168 лв. От догодина трябва вноската на държавата ще стане 6% от минималната работна заплата. "Размерът на минималната работна заплата зависи от това дали ще има необлагаем минимум при въвеждането на плосък данък. Ако няма, тя ще е минимум 220 лв., за да се компенсира загубата от данъка", изчисли Мръцков. Така в бюджета на НЗОК ще влязат допълнително 400 млн. лв.

Левите се отказват и от идеята си поетапно да актуализират старите пенсии, отпуснати преди 2000 г. Вместо това решили, че е по-добре да вдигнат с 10% пенсиите на всички пенсионери, тъй като при предишния вариант малките пенсии щели да останат без увеличение.

„Бирен скандал за 1 млн. евро" е водещото заглавие в „Стандарт"

Война с дъх на бира подпали чергата на българския футбол. Ден след избора на Димитър Пенев за треньор на националния отбор се оказа, че той не може да подпише договор.

Клип на Пената за "Каменица" изкара от релси спонсора на държавния тим "Загорка". Или го сваляте от ефир, или ще ви съдим за 1 млн. евро, заплашили от пивоварната БФС.

Президентът Борислав Михайлов обеща да разреши проблема на спешна среща днес, но това ще е дяволски трудно. Посред лятото "Каменица" eдва ли ще се откаже от горещия си клип със Стратега, а "Загорка" няма да направи компромис. Двете компании се борят за по-голям пазарен дял и всеки трик в рамките на закона е позволен.

Футболната бира кипна и постави жесток ултиматум на БФС. Точно той отлага подписването на договора между Димитър Пенев и Боби Михайлов. От "Загорка" са категорични, че клипът на "Каменица" трябва да бъде свален от екран. В противен случай пивоварната ще съди футболната управа за 1 млн. евро.

Казусът е бил разискван надълго и широко от Изпълкома онзи ден, научи "Стандарт". Лично шефът на Професионалната лига Валентин Михов е запознал членовете с проблема. До решение обаче не се е стигнало и малко по-късно Пената отишъл с двама адвокати при изпълнителния директор на футболния съюз Борислав Попов. Всички заедно умували върху бирената главоблъсканица.

Димитър Пенев е в топли отношения с "Каменица" от 2004 г. Тогава именитият треньор бе избран единодушно за патрон на култовата аматьорска верига "Каменица ФЕНкупа". Близки до Пената разкриха, че той участва във всички инициативи на известната бира, но без да има подписан контракт. Идентична е и ситуацията с клипа, който беше заснет в началото на юли. За него компанията за втори път се довери на испанската продуцентска къща MVM International и испанския режисьор Хектор Мартинес.

От друга страна, БФС има договор със "Загорка" от 6 декември 2006 г. Той е за генерално спонсорство с 4-годишен срок, а за никой не е тайна, че предишните 8 сезона генерален спонсор на футболния съюз бе "Каменица".

"След внимателно обмисляне решихме да не подновяваме договора и да пренасочим средствата и усилията си към мащабна програма за почитателите на футбола в България. Ще се фокусираме с по-голяма сила върху "Каменица ФЕНкупа", който е най-големият турнир за непрофесионалисти", заяви Йохан де Смет ван Дам, генерален директор на "Каменица" АД.

„Само отличници влизат с история", информира „24 часа"

Рекордно високи ще са баловете с история в Софийския университет, за студенти, приети с небивало нисък бал в Югозападният университет пък съобщиха от Благоевград. От вчера в ЮЗУ се записват на първо класиране, а от СУ вчера обявиха оценките от изпита по история.

241 са отличниците от Алма матер, от предварителния конкурс имаме още към 120 кандидати с оценки над 5,50 - те ще влязат, коментира деканът на историческия факултет проф. Иван Илчев.

„Няма пълна шестица по история в Софийския", съобщава „Новинар"

Няма нито една работа с оценка 6.00, стана ясно, след като излязоха резултатите от изпита по история на България, който се проведе на 17 юли в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Оценките на редовната сесия са по-високи сравнение с тези на предварителната. Това най-вероятно се дължи на лесната тема, коментира за "Новинар" деканът на Историческия факултет на висшето училище проф. Иван Илчев.

Друга причина е, че по традиция първите теми в конспекта се научават по-добре и освен това имат ярка събитийност, коментира още той. В темата трябваше да се разкаже за Омуртаг, Маламир и Пресиян, но кандидатите са разглеждали повече управлението на хан Крум, защото "има повече ярки моменти". В писмената работа трябваше да се засегнат административните и строителните дейности на управниците, което очевидно не е интересно на един 18-годишен човек, допълни деканът.

Оценки над 5, 50 имат 241 кандидати, много добър са получили 802 души. С "добър" са оценени 639 от кандидатите, а 409 са получили тройки.
Двойките тази година са едва 1039 в сравнение с миналата, когато цифрата беше 1604. Тогава обаче имаше и 8 пълни отличници.

Миналата година явилите се на изпита бяха повече - 4301, докато през тази кампания писаха едва 3141 кандидат-студенти.

„Двойките по история в СУ рекордно малко", разбираме от „Дума"

Няма пълни шестици на изпита на кандидатстудентския изпит по история в Софийския университет, съобщиха от пресцентър на учебното заведение. На препитването се явиха 3141 младежи, които писаха по темата "България през първата половина на IХ век".

Тази година двойките са рекордно малко - 1039, което е 33,08% от всички оценки. На предварителния изпит по история през май слабите оценки бяха над 56 на сто. В същото време миналото лято пък двойкаджийте бяха 37 на сто, което също бе рекорд, тъй като историята е и известна като изпитът с най-много слаби оценки. Предходни години резултатите са показвали, че около 60 на сто от кандидат-студентите не могат да се справят с конкурса.

Вчера стана ясно, че 11 работи са анулирани. Най-голям е броят на средните оценки между 3 и 3,50, те са 409 или 13,02%. Само с две по-малко са работите, оценени между 5 и 5, 50. Добри резултатит межд, 4,50 и 5 има са получили 395 кандидати, а между 4 и 4,50 имат 312 души. Отлични оценки са заслужили 241 кандидати, но пълни шестици няма. В същото време миналата година осем души изкараха 6.

Освен на "стената на плача" резултатите от изпита могат да се видят и в сайта на Софийския университет.

Кандидатстудентската кампания в Алма матер е към края си. Предстоят само два изпита - по пеене (днес и утре) и устен по журналистика - на 3 август. Първото класиране ще излезе на 6 август, а записването на приетите е между 7 и 9 август. Второто подреждане ще е готово на 14 август, а третото - на 21 август. Незаетите след окончателното класиране места остават за обучение на студенти за степента "магистър".

„Хърсев стои вързан 40 мин след обир", отбелязва „24 часа"

Двама маскирани мъже нападнаха и ограбиха бившия подуправител на БНБ Емил Хърсев, потвърдиха от полицията. Инцидентът е станал вчера около 5 ч сутринта пред бл. 3 в кв. Белите брези, където финансистът живее.

"Работих до късно в офиса си, защото е по-спокойно и удобно нощем. Тръгнах към 4,30 ч да се прибирам. Всичко се случи пред входа на блока. Нападателите бяха с маски или качулки на главите и не успях да видя лицата им. Нямаше насилие, пипаха много културно и елегантно", разказа пред "24 часа" Емил Хърсев няколко часа след покушението.

„Качулати закопчаха Хърсев с белезници", четем в „Стандарт"

В истински екшън участва финансистът Емил Хърсев. Двама маскирани бандити нападнаха бизнесмена пред дома му вчера. Малко преди 5 ч Хърсев се прибирал към апартамента си в столичния кв. "Белите брези". Когато прекрачил прага на входа на бл. 3, двама апаши го нападнали в гръб. "Чакаха ме вътре във входа. Когато се обърнах, ми грабнаха чантичката с документи.

Вътре имах GSM "Нокия", всичките ми документи и 200 лева", обясни за "Стандарт" Емил Хърсев. Той разказа, че заедно с личната му карта и шофьорската книжка наглите бандити задигнали и талона и ключовете за колата му - "Мерцедес". Маскираните обаче не подкарали возилото, тъй като има застраховка. "След грабежа двамата не избягаха, а ме закопчаха за парапета на стълбите с белезници." Вързаният финансист бил открит от негов съсед, който веднага извикал полиция.

"Първият служител, който дойде, имаше ключове за белезниците. Имах чувството, че съм висял на парапета 2 часа, но после се оказа, че е било само 35 минути. Добре че бандитите вече си носят белезници, за да си осигурят бягството. Преди не бяха толкова модерни и удряха по главата, което е по-лошо", обясни Хърсев. Той допълни, че не е пострадал при грабежа: "Най-лошото е, че сега трябва да си вадя всички документи наново."

„ЧЕЗ отнася рекордна глоба заради опашките за тока", информира „Сега"

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши на закрито заседание вчера да глоби чешката компания ЧЕЗ с 1.060 млн. лева.
1 млн. лева от глобата е заради хаоса, който компанията създаде с плащането на сметките за ток в Западна България, а 60-те хиляди лева - заради това, че не е спазила срока 11 юли, в който е трябвало да оправи проекта си за общи условия.

Глобата от 1 млн. лева е максималната предвидена в енергийния закон и се налага заради неспазване на лицензията. Досега за подобни нарушения енергийните компании бяха глобявани с по 20 000 лева.

От комисията посочиха, че закриването на каси за плащане от началото на юли е довело до огромно напрежение сред абонатите и през всеки пункт за плащане на ден са минавали по 1200 клиенти. Няколко дни след като опашките станаха драстични, от компанията се опитаха да тушират напрежението, като удължиха срока за плащане до 10 август.

„Парцели до море само за общинари", извежда на първа страница „24 часа"

Парцели до морето само на общинари ще продава Балчик, реши местният парламент вчера. Става въпрос за 10 терена със средна големина между 700 и 800 кв. метра. 8 от тях са със стартова цена около 19 лева за кв./м, а два - за 61 лв. на квадрат.

Предложените парцели се намирали на места, където няма ток и вода. Условието за участие в търга е служителят да има поне 4 г. стаж в общината и адресна регистрация в Балчик от 10 г.

„Царят събра политбюрото си и напусна бесен", научаваме от „Труд"

Почти два месеца след извънредния конгрес на НДСВ лидерът на партията Симеон Сакскобургготски свика за първи път новия политически съвет на "Врабча" 23. Според жълти източници това е знак от царя, че въпреки съпротивата на депутатите от кръга на бившия вече зам.-шеф на НДСВ Пламен Панайотов миленките са хората, на които той ще разчита оттук насетне.

„Жълтите под пара през август", съобщава „Новинар"

През целия август предизборният щаб на НДСВ ще работи интензивно. Това съобщи вчера жълтият депутат Станимир Илчев след първата работна сбирка на новия политически съвет на партията. На съвместно заседание на щаба и политическия съвет бяха разпределени и ресорите в царския предизборен щаб.

Комуникацията с ЦИК и нормативните процедури ще се осъществяват от Антон Станков, връзките с медиите ще ръководи Антония Първанова, а Милен Велчев ще отговаря за финансовите въпроси. Той е избран и за председател на предизборния щаб. За обучението на жълтите кметове пък ще помага Минчо Спасов.

Жълтите обаче все още нямат отговор дали и под каква форма ще участват в надпреварата за столичното кметско кресло. Успешното представяне в София не значи непременно спечелване на кметския пост, а максимален брой общински съветници, лаконично коментира Милен Велчев. Той не отговори и на въпроса с кои партии ще си партнира НДСВ с мотива, че този въпрос ще се разгледа на следващия политически съвет на партията. Той ще се състои на 14 август. По отношение на подхода към изборите в Кърджали жълтите обявиха, че ще се вслушат в гласа на местната структура.

„Парното си лъска фасона за 20 бона", отбелязва „Стандарт"

Парното си лъска имиджа с 20 бона. Навъсените и изнервени служителки зад гишетата на "Топлофикация София" ще бъдат само блед спомен. Парното вече си нае PR агенция, която да върне доверието на клиентите и да подобри работата на служителите му, научи "Стандарт. От началото на юли "Валком 63" работи усилено по стратегия за потушаване на скандалите около парното и вдигане на рейтинга му сред обществото. В договора между "Топлофикация" и "Валком 63" е записано, че до старта на отоплителния сезон на 1 октомври трябва да върне доверието на хората.

За целта ще има обучения на персонала как да се държат с клиентите и да ги обслужват с усмивка. Това ще стане и чрез редица бонуси за мотивация на служителите в парното.

За съвременно обслужване на абонатите се подготвя и модерен колцентър. На него хората ще намират отговор на всичките си въпроси. За улеснение на клиентите дори се предвижда изграждане на клиентски центрове, с каквито разполагат мобилните оператори. В тях на клиентите ще се предлага широка гама от услуги. Например в тях ще можете да смените номера на партидата си.

Рекламната агенция е избрана с конкурс измежду 10 фирми. "Валком 63" печелила с най-ниска цена - под 20 хил. лв., и с най-добра стратегия. Парното може да стане дружество, което работи добре с клиентите си, призна и шефът на "Валком 63" Валентин Георгиев. Според него за това ще му помогне опитът с кризисния пиар за "Софийска вода". Фирмата е работила и за "Икуест", "София Сити Център", "Болярка-Мел инвест" и "Лев инс".

„Сестрите и Ашраф молят Борисов да ги адаптира", пише „Сега"

Петте медицински сестри и палестинецът с български паспорт д-р Ашраф припознаха за свой помощник на родна земя кмета на столицата Бойко Борисов. Освободените преди дни медици потърсиха съдействие за смяна на личните си карти и преминаване през обучителни курсове, за да се адаптират по-лесно.

Борисов е първият човек, облечен във власт, към когото бившите затворници се обръщат с конкретни молби. Наред с обсъждането на чисто битовите им проблеми обаче не пропуснаха да побъбрят и за политическата обстановка в България, както и за улиците на София.

"Много ни е трудно да се адаптираме, аз лично не разпознавам добре банкнотите и ги бъркам. Наскоро си мислех, че имам 100 лв., а се оказа, че са само 20", разказа Валентина Сиропуло. Тя призна, че без придружител в момента не може да се оправя и се чувства смешна, защото не знае как се работи с компютри и мобилни телефони.

През компютърни курсове искат да преминат всичките сестри, както и палестинецът Ашраф. Като начало той обаче настоява да се запише на курс по български език, а след това възнамерява да кара и специализация в медицинския университет във Варна.

Подмяната на личните карти пък е по психологически причини. Сестрите са се снимали собственоръчно за тях и не харесват начина, по който изглеждат. Искат да се отърват и от специален печат, сложен и при отпътуването им от Либия.

Срещата не мина и без бърз преглед на актуалната политическа обстановка. Борисов се възмути от намерението за пряк избор на районни кметове, които няма да работят в екип и не разполагат с достатъчно правомощия, от действията на ДСБ, което бута в трапа СДС, от бутафорното издигане на номинации за кмет на София от БСП. Медиците пък го похвалиха, че е бил смел по либийския казус и е вдигал самочувствието им. "Много ни хареса и решението да се отнеме почетният знак на столицата от Кадафи, както и кампанията "Не сте сами", признаха те.
---
ПОКАНА

Борисов призова медиците да обсъдят възможността да присъстват на първата сесия на Европарламента в Страсбург. По всяка вероятно сестрите и Ашраф ще се опитат да присъстват и при връчването на почетния знак на еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер на празника на града на 17 септември, която изигра решаваща работа за освобождаването им.

„Благодаря за свободата на сестрите", отбелязва „24 часа"

Съпругата на шейха на Катар Моза и Зорка Първанова разговарят на II международен форум, посветен на деца със специални нужди.

Зорка Първанова изпрати писмо на Нейно Величество шейхиня Моза бинт Насер ал Миснед, съпруга на емира на Катар шейх Хамад Бин Халифа ал Тани. В него тя благодари за приноса му за завръщането на българските медици от Либия.

„Магистралата София-Цариград готова 2009 г." е водещото заглавие в „Труд"

В началото на октомври ще бъде възложено строителството на последните 67 км от магистрала "Марица" (Оризово-Капитан Андреево), съобщи шефът на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев вчера.

Аутобанът, който практически ще свърже с магистрален път София и Цариград, трябва да е готов през 2009 г. Цялата дължина на "Марица" е 117 км и около 50 км от тях се строят в момента. Довършването на оставащите 67 км ще струва около 208 млн. евро.

До края на 2009 г. ще бъде завършена и магистрала "Люлин", увери Георгиев. За "Струма" (София-Кулата) се планира да се финансира с пари от еврофондовете чрез оперативна програма "Транспорт".

„Бъркотията около плоския данък става все по-голяма", разкрива „Сега"

След изненадващото решение на управляващите да въведат 10% плосък данък от 2008 г., страховете и съмненията от тази мярка започнаха да растат. Дори авторите на идеята от НДСВ се оказаха неподготвени за последиците, които влече след себе си този вид облагане. "Ниската данъчна ставка от 10% означава да отпаднат всички отстъпки и преференции", потвърди вчера финансовият министър Пламен Орешарски. "Философията на данъчното облагане е или високи данъци и множество отстъпки, или ниска ставка без никакви отстъпки и преференции", поясни той.

Вчера обаче мнозина представители на НДСВ и ДПС поискаха запазването на една или друга данъчна преференция. Според депутати формирането на данъчната основа не е обсъждано официално в "Евксиноград" и по въпроса предстои сериозна политическа дискусия. Депутатите от социалната комисия Христина Христова (НДСВ) и Хасан Адемов (ДПС) например подкрепят запазването на семейното подоходно облагане. От него тази година се възползваха над 300 000 родители. "Не е справедливо да отпадне семейното подоходно облагане или ако това стане, трябва да се увеличат детските добавки в съответния размер", каза и зам.-шефът на БСК Дикран Тебеян.

"Ако се премахнат облекченията, данъкът за някои групи от населението значително ще нарасне, а няма да намалее. Преобладаващото становище е за прилагане на плоския данък в чиста форма, но лично аз не съм от най-големите привърженици на тази формула", коментира пък Алиосман Имамов (ДПС).

Тебеян също е на мнение, че нормативно признатите разходи не трябва да се премахват, защото така хората на свободна професия и фирмите няма да бъдат равнопоставени при отчитане на разходите си за своята дейност. Според него обаче премахването на необлагаемия минимум ще изкара на светло реалните доходи.

С въвеждането на плоския данък ще се премахне и данъчното облекчение от 50% при дарения за фонда за лечение на болни деца, който тъкмо започна да набира скорост. От МЗ вчера не можаха да кажат дали този фонд ще бъде закрит при подобна мярка. Според Хасан Адемов обаче поощренията за дарителите му трябва да се запазят под някаква форма.

"Отпадането на данъчните облекчения не е разумно и редно, защото ще попречи на дарителството", коментира Весела Герчева, шеф на Българския донорски форум, в който членуват редица организации, свързани с дарителски инициативи. Според нея, ако облекченията отпаднат, ще бъдат загубени между 9 и 13 млн. лв. за дарителски каузи. "През 2005 г. гражданите са дарили 22.7 млн. лв., но не е ясно каква част от тях са реални, защото в момента данъчните разследват колко от тях са декларирани само за да се ползва преференцията," обясни още Герчева.

Парите за култура също ще намалеят, ако отпаднат записаните в закона за меценатството 15% облекчение за дарители. За миналата година се очакваше по този начин да бъдат събрани около 15 млн. лв. за изкуство и култура.
Финансовият министър обаче не се трогна от недоволството от евентуалното отпадане на данъчните отстъпки при въвеждането на плосък налог и го определи като "забавно".

"Самият факт, че има данъкоплатци, които недоволстват от 10% данък, показва, че и досега ставката не е била висока. Винаги съм твърдял, че ние имаме най-ниското равнище на подоходно облагане", заяви пред БНР Пламен Орешарски. Според него ефективната ставка и до момента е била между 10 и 15%, така че намалението на данъка не е драматично.

В европейските страни, които са въвели плосък данък, няма ставка под 16%. В Румъния ставката е 16%, в Словакия - 19%, в прибалтийските страни - над 20%, каза Орешарски.

--------------------------
Кои доходи не се облагат
------------------------
В момента законът предвижда редица данъчни отстъпки - необлагаем минимум, нормативно признати разходи за редица професии, които се вадят от облагаемия доход, семейни облекчения за деца, облекчения за хора с увреждания. Предвидени са също отстъпки за дарения, за доброволно осигуряване в частен пенсионен фонд, за застраховка "Живот".

Редица доходи пък изобщо не се облагат. Това са лихвите от депозитите в банките, печалбите от сделки с акции на компании на фондовата борса, доходите от задължителното осигуряване, от продажба на компенсаторки, застрахователните обезщетения, помощите при безработица, семейните помощи за деца, стипендиите, печалбите от тотото, наградите за хората на изкуството, командировъчните до определен размер и т.н.

------------------
ВАРИАНТИ
--------------------
Тройната коалиция не е обсъждала досега конкретни механизми, които да компенсират падането на най-ниските заплати с въвеждането на плоския данък. Това стана ясно от думите на бившия финансов министър Милен Велчев вчера. НДСВ също подкрепило мярката без допълнителни условия. Според Велчев отпадането на нормативно признатите разходи и на семейното подоходно облагане е частен въпрос. Компенсирането би могло да стане с връщането на необлагаемия минимум, но само в частичен размер, смята той. Това обаче щяло да струва доста средства. Друг начин е рязкото увеличаване на минималната работна заплата, но жълтите са по-скоро против. Третият механизъм е договаряне със социалните партньори за покачване на най-ниските заплати. Цялата отговорност за новата данъчна политика Велчев прехвърли върху Министерството на финансите. Разчетите от въвеждането на плоския данък тепърва щели да се правят. При актуализирането на управленската програма наесен НДСВ ще настоява да се намали данъка върху дивидентите и корпоративния данък за акционерните дружества, които инвестират в недвижими имоти. Царистите искат още да се въведе данък върху необработваемата земеделска земя, а социалните услуги да минат в частни ръце.

„ГЕРБ и "Атака" навиват Боян Саръев за кмет на Кърджали", четем в „Новинар"

Кандидатурата на отец Боян Саръев за кмет на Кърджали ще бъде подкрепена от "Атака" и ГЕРБ, стана ясно вчера след среща на духовника с председателя на "Атака" Волен Сидеров и неформалния лидер на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов. Преди дни Саръев заяви, че освен ГЕРБ и "Атака" и ВМРО ще застанат зад неговата кандидатура, ако той участва в предизборната надпревара.

Сидеров обаче уточни, че формулата е независим кандидат, който да бъде издигнат от инициативен комитет, като всяка партия да може да го подкрепи. Това означава не коалиция, а подкрепа от страна на партиите за един независим кандидат, поясни Сидеров. Според него целта е "пробив в крепостта на Доган, който да предизвика верижна реакция и да разбие монопола на ДПС".

До седмица-две ще реша дали да се кандидатирам за кмет на Кърджали, каза Саръев след срещата си със Сидеров. Според духовника както българите, така и мюсюлманите в Кърджали мизерстват и живеят зле, защото за 17 години в Кърджали нищо не се е променило. Той каза, че с всеки изминал мандат на ДПС в Кърджали градът се "обезбългарява с по 5 - 10%. "Аз ще се кандидатирам за кмет, когато разбера, че няма кой да изпълни тази мисия. Чувствам сили и увереност, че мога да направя това, естествено с подкрепата на всички останали политически партии", заяви Саръев. Той обясни, че ще работи и за мюсюлманите в града и смята, че те ще го подкрепят.

Волен Сидеров допълни, че имал уверение от местните структури на БСП в Кърджали, че те ще подкрепят кандидатурата на Боян Саръев и няма да се вслушат "в директивата" на Станишев да не правят коалиция с "Атака" и ГЕРБ.
Бойко Борисов коментира, че фигурата на Саръев е най-достойната обединителна кандидатура.

„5 бона глоба за поливане на домати", научаваме от „Стандарт"

Пет бона глоба ще плаща всеки, който дръзне да полее градината си с питейна вода. Кметовете на повечето градове въведоха драконовски мерки за употребата на питейна вода заради сушата и опасността страната да мине на воден режим. Пръв заповедта издаде кметът на Благоевград Лазар Причкапов. Той забрани и миенето на тераси, автомобили, дори и прането на пътеки с питейна вода. Същите заповеди пуснаха и кметовете на всички общини по течението на река Струма. За сурови мерки настояват от строителното министерство и от ведомството на Емел Етем. Режим на водата има вече в четирите от всички седем общини на Кърджали. В някои села водата тече само по два часа на ден, а в други се кара с водоноски. От ВиК прогнозират, че ако през август не завали, положението ще стане критично. С изключение на Кърджали и Момчилград останалите населени места пият от кладенци по речните тераси, а заради сушата притоци на реките Арда, Върбица и Крумовица са пресъхнали.

Във Видин обаче няма ограничения за поливане с питейна вода. Цената на кубик е 1,12 лв. без ДДС. Преди години в селата на Видинско масово е поливано с вода за пиене. След повишаване на цената й обаче маркучите секнали.

В състезание по оцеляване са въвлечени по неволя пък селата в Пернишки регион. В язовирите обаче има достатъчно вода, твърдят специалистите. Тръбите се трошат в жегата в Пернишко и Брезнишко. Местните управници вече са принудени да въвеждат сами режими, за да се осигури вода на всички жители. ВиК налага глоби само за незаконни чешми.

Бедствено положение в Русе пък ще бъде обявено до края на седмицата. Посевите с царевица са напълно унищожени. Загубите ще са около 50 лв. от декар, след като при сеитбата на царевица са вложени около 60 лв. Няма да има пари за есенна сеитба, оплакват се арендатори.

„Винетките няма да поскъпват", информира „Дума"

Няма да има увеличение на цените на винетните стикери през следващата година, съобщи вчера шефът на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев. Сега собствениците на леки коли и минибуси с до осем места плащат 10 лв. за седмична винетка, месечната струва 25 лв., а годишната - 67 лв. За тежките камиони дневна винетка е 20 лв., седмичната 110 лв., месечната - 300 лв., а годишната - 950 лв. Същата е цената и за строителните машини, трактори. Стикерите за междуградските автобуси струват 20 лв. за ден, седмичните са 65 лв., месечният - 170 лв., а годишният - 500 лв. С по 100 хил. лв. са глобени двама от дистрибуторите на винетки - "Български пощи" и ДЗИ-транс, заради нередовно снабдяване по бензиностанциите със стикери.

Цените на винетките няма да се увеличават догодина, прогнозира директорът на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев. Последната дума обаче остава на Министерството на финансите и пълна яснота ще има през септември. Размерът на винетните такси ще се запази и през 2008 година, смята Веселин Георгиев. Ще настояваме за същите нива, каза Георгиев.

От началото на годината приходите от винетни такси са 155 млн. лв. и това е с около 30 процента повече в сравнение със същия период на 2006 година.

Прогнозният размер на приходите във фонда за 2007 г. е 225 милиона лева, от които постъпленията от винетките ще са 185 милиона лева. Според него най-много приходи от гранични такси се събират на Дунав мост, защото трафикът там е най-голям.

Най-често купуваните винетки са годишните, съобщиха от фонда. Сериозен проблем възниква с нередовното снабдяване на пунктовете, основно на бензиностанциите. По думите на Веселин Георгиев фондът редовно изпълнява договорните си задължения и на нарушителите ще бъдат наложени санкции.
До края на 2009 година автомагистрала Люлин ще бъде въведена в експлоатация, а до края на годината ще бъде пуснат пътен възел София, съобщи Веселин Георгиев. Засега 93 субекта оспорват процедурата по отчуждаването на имоти за аутобана.

„Няма да разрешим каруците", четем в „Труд"

Столичната община няма да отмени забраната за движение на каруци по улиците на София, съобщиха вчера от "Московска" 33.

Поводът е решението на Комисията за защита от дискриминацията, според която кметството е подложило ромите на расова сегрегация. "Наредбата за движение по пътищата в столицата трябва да се промени, така че каруците да се движат по улиците", препоръчват от комисията. Освен това те недоволстват от районните кметове и служителите на МВР, които "наложили сериозен натиск" срещу мургавите водачи на пътните превозни средства от една конска сила.

Решението на комисията е взето на 24 юли на последното им заседание преди лятна ваканция. То предвижда 14-дневен срок, в който общината да го обжалва пред Върховния административен съд. Юристите на Столичния общински съвета обаче щели да решат дали да подадат жалба.

„В правосъдието притеснени - как е забременяла Маргиница" е заглавието на първа страница в „Новинар"

Мистерия тормози отговорни люде от Министерството на правосъдието - как е забременяла жената на Малкия Маргин, докато той бе в килията си.
Мария се ожени за Николай на 25 юли миналата година. Брачната церемония се състоя в кабинета на следователя Андрей Цветанов, а кумове бяха другите двама братя Маринови - Красимир, наричан още Големия Маргин, и Димитър.

Красимир и Николай прекараха повече от година в ареста на Националното следствие, тъй като срещу тях има дело за поръчково убийство на вече мъртвия Иван Тодоров - Доктора, о.з. ген. Любен Гоцев и бизнесмена Никола Дамянов. Неочаквано Малкия Маргин обяви чрез адвоката си, че ще вдига сватба в ареста. Булката се яви в черно, церемонията бе кратка и Мария напусна следствената служба, обляна в сълзи.

Тогава стана ясно, че нищо повече от този ритуал няма да има. По-малко от три месеца, откакто Маргините напуснаха ареста обаче, се разбра, че Мария е бременна в шестия месец. Малкия Маргин и съпругата му имат още две деца от дългогодишния си съвместен живот без брак.

Нямало е и не би могло да има интимни отношения между Малкия Маргин и жена му, бе категоричен вчера началникът на сектор следствени арести към Дирекция "Изпълнение на наказанията" Йолант Йорданов. Той бе шокиран от новината, че съпругата на Малкия Маргин е бременна в шести месец. Със сигурност не е станало в ареста, твърди Йорданов. Силно изненадан от факта бе и зам.-министърът на правосъдието Димитър Бонгалов, който отгаваря за затворното дело.

„Сейф ал Ислам призна: Ние скалъпихме заговора", пише „Новинар"

Синът на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам призна, че Либия е скалъпила теорията за заговора между българските медици и израелското разузнаване Мосад. Сейф ал Ислам, който беше казал, че вярва в невинността на медиците, сега заяви в интервю пред Ройтерс: "Ние, либийците, измислихме тази история за заговора. Научихме, че (в болницата) има български медицински сестри и палестински лекар, което би могло да означава връзки с Израел, с Мосад, със западно разузнаване, че може да става дума за заговор", каза синът на Кадафи.

"Либийците скалъпиха историята за заговора. Принудиха българите да признаят нещо и ето че бяха готови с теориите за заговор и се сдобиха със сложно съдебно дело, което можеха да протакат цели осем години", допълни Сейф ал Ислам. Според него още от самото начало е било очевидно, че медиците ще бъдат помилвани в България. "Когато беше обявено, че либийските представители са изненадани от тази стъпка, си помислих, че аз трябва да бъда изненадан от тяхната изненада, защото те нямаха основание да бъдат изненадани, защото знаеха, че българите ще бъдат помилвани", допълни той.

Синът на Кадафи обясни, че сега за Либия главна задача е освобождаването на нейния агент Абдел Басет ал Меграхи, обвинен за извършването на атентата над Локърби. Според Сейф ал Ислам ще се докаже, че Типоли няма вина за този терористичен акт.

Арабистът проф. Владимир Чуков коментира пред в. "Новинар", че интервюто на Сейф ал Ислам не може да се приеме като реабилитация на България от страна на Либия. Според него това е лична политическа акция на сина на Кадафи. Сейф ал Ислам винаги е играл ролята на добрия, който говори като европеец и се стреми да разговаря добре със Запада, допълни проф. Чуков.

„Промяната удря над 2/3 от българите", информира „Сега"

Въвеждането на 10% плосък данък ще удари болшинството от българите. На минус спрямо сегашните нива на облагане ще са всички българи с брутен доход до 450 лв., обяви КТ "Подкрепа". Според синдикалистите тази мярка е антисоциална и е в разрез с поетия от правителството ангажимент за намаляване на данъчното бреме върху средните и ниски доходи. Сходно становище изразиха и от КНСБ.

Чистият доход на хората с брутна заплата до 450 лв. ще намалее с до 19 лв. на месец, като най-ощетени ще са най-бедните, показват сметките. Няма достоверна статистика за броя на българите, попадащи в тази подоходна група. По данни на НСИ средната брутна заплата за първото тримесечие на 2007 г. у нас е 384 лв., а според НОИ 76% от работещите на трудов договор и самонаетите се осигуряват върху заплати до 300 лв.

Положителен ефект от въвеждането на плоския налог ще има само за доходите над 500 лв. по трудов договор, като при 2000 лв. месечна заплата плюсът в чистия месечен доход ще е 121.2 лв.

Да бъде запазен минималният облагаем доход, за да не се ощетяват най-бедните, искат синдикатите. Оттам предлагат необлагаеми да бъдат заплатите до 250 лв. вместо сегашните 200 лв. Синдикалистите признават, че запазването на минимума изкривява идеята за плосък данък, но другият вариант бил рязко повишаване на минималните заплати. Те настояват и за яснота дали ще се запази семейното подоходно облагане и за съдбата на социалните плащания.

Синдикатите се канят да водят война и за минималните осигурителни прагове. "Защо да се вдигат праговете, след като изведнъж се оказа, че в НОИ има достатъчно пари за 3% намаление на пенсионната вноска?", коментира вицепрезидентът на "Подкрепа" Димитър Манолов. Това облекчение също ще се усети повече от работодателите, защото догодина те ще поемат 60% от осигурителната тежест вместо сегашните 65%.

"Решението за въвеждане на плосък данък е политически конюнктурно, недалновидно и с непредвидими последици за страната", се казва в позиция и на КНСБ. Според конфедерацията намаляването на пенсионната вноска ще доведе до драстична дестабилизация на пенсионната система и последна крачка към нейното одържавяване.

„Правителството търси фирма да му управлява репутацията", научаваме от „Труд"

Правителството обяви търг за фирма, която да "утвърди" положителния образ на България в Евросъюза, съобщи вчера "Държавен вестник".

Кандидатите трябва да осъществяват връзки с медиите, "управление на репутацията", "осъществяване на специални събития и кризисна комуникация".

Обикновено тези задачи се изпълняват от правителствения пресцентър и дипломатическите ни мисии. Но явно или тези ведомства не се справят добре, или кабинетът има пари в излишък.

В обявата за конкурса не се споменава каква сума е готово да похарчи правителството, но със сигурност няма да е скромна. За това свидетелстват изискванията към кандидатите - трябва да покажат аналогичен консултантски договор на стойност над 1 милион лева. Фирмите трябва да имат щатни висшисти - спецове по връзки с обществеността, маркетинг, комуникации, бизнесадминистрация, право и политология.

„Калпаво скеле рухна с 5-има работници", пише „24 часа"

Четирима строители пострадаха, а един се отърва с леки охлузвания и уплаха, след като скелето, върху което работели, се срутило. Инцидентът станал около 8 ч сутринта вчера в столицата.

Петимата работници поставяли топлоизолация на една от стените на новострояща се сграда до бл. 534 в жк Младост 1А. 7-метровото тръбно скеле, върху което били мъжете, внезапно поддало и се срутило заедно с тях. За щастие и петимата са имали късмет.