Позиции.

"Сега":

Министър Цачева и вицепремиерът Захариева се разминават в оценките си за ВСС

Вицепремиерът Екатерина Захариева коментира пред български журналисти в Брюксел, че дълбок конфликт във Висшия съдебен съвет (ВСС) за съжаление има отдавна.

"Много е важен изборът на следващия ВСС. Не ми се иска по никакъв начин да има каквото и да било съмнение за компрометиране, за намеса, за влияние върху следващия избор", посочи тя, цитирана от БТА, предаде дир.бг.

Захариева изрази очакването във вторник да бъде приета от заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, за да обсъдят изпълнението на препоръките от последния доклад комисията за нашата страна. Като вицепремиер Захариева отговаря за съдебната реформа и вероятно затова тя, а не правосъдният министър Цачева е в Брюксел. Цачева днес бе в Плевен за празника на града.

"Няма как да си кривим душата, при служебното правителство имаше забавяне по изпълнението на препоръките от доклада. Целта е българските граждани да почувстват качествено, справедливо и бързо правосъдие", коментира вицепремиерът.

 

Уран.

"Монитор":

Уран във водата на още 5 села около Димитровград

 

В още пет села от община Димитровград са открити превишени стойности на съдържание на естествен уран във водата, съобщи в Хасково главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Със заповед на РЗИ Хасково за Скобелево, Крум, Ябълково, Сталево и Бодрово ще се ограничи ползването на вода за пиене и готвене, до изчисляване на индикативната доза. Още в събота това беше направено и за село Върбица.

Кметът на община Димитровград Иво Димов вече предприема мерки за осигуряване на питейна вода на населението от посочените населени места.

Водата, в изключените от системата на водоподаване в Хасково 14 кладенеца, ще бъде източена. От тях ще се вземат нови допълнителни проби, за да се направят нови изследвания и да се установи могат ли да се ползват тези водоизточници. Това стана ясно след изнесено заседание в Хасково на времената парламентарна комисия за радиоктивността на питейната вода в България.

 

Вируси. 

"Дума":

ГДБОП предупреждава за компютърните атаки

 

Новият вид криптовирус вече е заразил стотици хиляди компютри по цял свят и продължава да нанася щети, предупредиха от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" на МВР. Оттам съобщават, че мащабната хакерска атака не е засегнала български институции.

Съветът към потребителите е да бъдат бдителни и да предприемат стъпки за защита, съобщават от ГДБОП. За повече информация службата препоръчва на гражданите у нас да се информират от специализирания сайт на сектор "Киберпрестъпност" в ГДБОП - www.cybercrime.bg или www.gdbop.bg. Поводът на кампанията на ГДБОП е, че преди дни светът стана обект на мащабна хакерска атака, която блокира хиляди, а вече може би и милиони компютри и сървъри в целия свят. Вирусът засегна огромни компании, фирми и организации. Вредният софтуер превзема твърдите дискове на компютрите, блокира достъпа до информацията и иска откуп за освобождаването й. Според специалистите става дума за хакерско средство на американската Агенция за национална сигурност (АНС), с което са се сдобили киберпирати. От световни компании очакват нова атака и днес. От МВР разпространиха информация, че у нас няма пострадали компании от хакерската атака.

 

Акция. 

"Труд":

53 кг дрога за 2,3 млн. са задържани на границата с Турция

17 кг хероин и над 35 кг амфетамин са иззели полицейски служители и митничари при съвместни операции, реализирани под ръководството на прокуратурата, съобщиха от МВР.

Пратката на Капитан Андреево е задържана вчера сутринта. 66-годишен мъж, който пътувал в автобус от Турция, обявил, че пренася фаянсови плочки. При проверката се оказало, че кашонът е пълен със 17 кг хероин на обща стойност 1.2 млн. лв. Мъжът, криминално проявен и с присъда за трафик на хора през границата, е задържан.

Друга пратка е задържана на митнически пункт Малко Търново. Проверката на лек автомобил, пътуващ към Турция, е извършена на 13 май вечерта. Дрогата - над 35 килограма амфетамин, на стойност 1.1 млн. лв., била скрита в тайници в купето и багажника на колата. Шофьорът, 48-годишен мъж от Исперих, също криминално проявен, е задържан. По първоначални данни амфетаминът е бил предназначен за Близкия изток, а хероинът - за страните от Западна Европа.

 

Сделка. 

"Труд":

"Авионамс" стана държавна собственост

 

"Авионамс" - едно от ключовите за българската икономика и военнопромишления комплекс предприятия, премина във фактическа собственост на държавата, съобщават от Министерство на икономиката. Това стана възможно след влизането в сила на постановление на частен съдебен изпълнител, с което по съдебен ред се потвърждава обявяването на Държавната консолидационна компания за купувач на продадените на публична продан акции на дружеството.

През м. май 2016 г. за продажба бяха предложени 2 090 729 акции, собственост на "Хедж Инвестмънт България" АД. В законовия срок за тях ДКК заплати 28 941 111 лв./двадесет и осем милиона деветстотин четиридесет и една хиляди сто и единадесет/ лева. Последва обжалване на постановлението на частния съдебен изпълнител, но независимо от това ДКК предприе действия за стабилизиране и развитие на дружеството като осигури средства за изплащане на неизплатените работни заплати и за продължаване на дейността на дружеството. С влизане в сила на постановлението ДКК вече притежава 99,9% от капитала на "Авионамс" АД.