Разследване. 

"Сега":

В Агенцията за българите в чужбина забавили 20 000 преписки

Държавната агенция за българите в чужбина имала 20 000 забавени преписки за около година. Подробности от проверката на спецпрокуратурата в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) изнесоха зам.-главният прокурор Иван Гешев, наблюдаващият прокурор Ангел Кънев и шефът и зам.шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и Антон Славчев. Става дума не за търговия с българско гражданство, а само за един сегмент от процедурата - получаването на удостоверение за български произход от ДАБЧ. Много от хората, които са го получили чрез посредническата схема, имали право на него, но давали парите, за да ускорят процедурата. Гешев нарече това "престъпление срещу българщината".

Той посочи, че в Кюстендил са открити "цели бидони с документи", като по тях има още много работа. 

 

Екстрадиция. 

"Дума":

САЩ се отказаха да искат екстрадицията на Желяз Андреев

 

САЩ не искат повече България да екстрадира Желяз Андреев, съобщи вчера премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. Той обяви новината преди началото на правителственото заседание в присъствието на 29-годишния българин.

Припомняме, че по искане на прокуратурата в Маями, Флорида, Желяз бе арестуван по Великден в Добрич, където живеят родителите му. Младият мъж остана в ареста около две седмици. Обвинен е, че като служител в кол център на американска фирма в София е нарушил ембаргото за търговия със Сирия. Разследването във Флорида е и срещу други 4 българи, работили в същата компания.

Борисов благодари вчера на всички представители на българските и американски власти, допринесли за справедливата развръзка, като изтъкна, че разговорът му с правосъдния министър на САЩ преминал в "в една изключително сложна ситуация". 

 

Трагедия. 

"24 часа":

Детеубиецът минал психотест през 2014 г. заради пистолета си

Пистолетът "Смит енд Уесън" на двойния убиец Викторио Александров е само едно от 75 000-те оръжия, регистрирани в София. Те са собственост на 41 000 граждани и фирми.

След трагичното убийство на бебето Никол от собствения му баща, който малко преди това застреля и майката, много хора задават въпроса как е възможно човек с психиката на Викторио Александров да притежава оръжие.

26-годишният мъж купува пистолета през 2014 г. Тогава започва работа в голяма фирма за сигнално-охранителна дейност. Той се е явил на психотест, извадил си е свидетелство за чисто съдебно минало и куп други документи. Одобрен е за работа като охранител, но докато е на смяна, не е имал право да ползва личния си пистолет. През 2019 г. е трябвало да поднови разрешителното си за оръжие, чийто срок е 5 г. Тогава освен за чисто съдебно минало е трябвало да представи документ, че не страда от психическо заболяване.

Документът е същият като първоначалния.

 

Скандал. 

"Монитор":

БАН спешно закрива НИМХ 

Българската академия на науките (БАН) е предприела действия за спешно закриване на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това стана ясно ден след като от БАН обявиха, че "късат" споразумението с НИМХ и МОН за прехвърлянето на института, защото не са съгласни с текстове в проектобюджета за догодина.

На 26 октомври синоптиците получили писмо, че на Общото събрание на БАН е взето решение за закриването на метеорологичната служба, съобщи вчера бившият шеф на института проф. Христомир Брънзов. "Това означава, че няма да има не само прогноза но и осигуряването на държавата с възможност за превантивни действия при бедствия от хидрометеорологичен характер", коментира пред "Монитор" той. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пък обвини БАН в преднамерени действия, които целят да осуетят безпроблемното излизане на НИМХ.