„Варненско лоби влиза в кабинета", научаваме от „Новинар"

Варненско лоби нахлу в правителството. Съветът на тройната коалиция реши депутатът от БСП и шеф на бюджетната комисия в парламента Петър Димитров да бъде министър на икономиката и енергетиката на мястото на Румен Овчаров, а Меглена Тачева от НДСВ да заеме поста на Георги Петканов. Тачева беше председател на Варненския районен съд, Димитров пък е областен председател на червените в морския град. Тачева беше зам.-министър на правосъдието в кабинета на Сакскобургготски.

Съветът на коалицията се събра вчера в резиденция "Лозенец", след като месец и половина Овчаров и Петканов бяха министри в оставка. Освен лидерите на управляващите партии - Станишев, Сакскобургготски и Доган, на срещата присъстваха и техните заместници. В "Лозенец" бяха Румен Петков, Михаил Миков и Димитър Дъбов от БСП, Росен Владимиров и Йордан Цонев от ДПС и Минчо Спасов от НДСВ. На заседанието управляващите обсъдиха и идеята на премиера да бъде създадена Агенция по националната сигурност, както и Агенция за горите.

Промените в кабинета трябва да са одобрени и от парламента. Очаква се да бъдат внесени във вторник, а в сряда да бъдат гласувани.

„Закърпиха кабинета", четем в „Стандарт"

Само двама министри изхвърчаха от правителството. Това са подалите оставки Румен Овчаров и Георги Петканов.

За икономиката и енергетиката вече ще отговаря досегашният шеф на бюджетната комисия в парламента Петър Димитров, а правосъдието отива в ръцете на юристката Миглена Тачева. Това реши Съветът на коалицията за 5 минути. Така двете ведомства се поемат от варненци. В 4-часовото тежко заседание съветът на коалицията обсъди създаването на агенции по сигурността, горите и евентуално по храните. Очаква се на есен да има втори ремонт на правителството.

Политиците се подкрепяха с кроасани и сладки по време на обсъжданията. Те имаха на масите си хапки със сьомга и филе.

Лидерите на управляващата коалиция пък бяха поръчали натурални сокове от ябълка и портокал. Първият ремонт на кабинета бе решен в петък, 13-и. Лидерите на трите управляващи партии Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган се събраха в резиденция "Лозенец" заедно със заместниците си.

Черните лимузини започнаха да прииждат малко преди 14 ч. Станишев дойде със съветниците си в Министерския съвет Петко Сертов и Росен Карадимов, както и с шефа на червените в НС Михаил Миков.

Премиерът и лидер на БСП бе извикал на срещата и главния секретар на "Позитано" 20 Димитър Дъбов. На сбирката бе и МВР шефът Румен Петков.
Ахмед Доган дойде със заместниците си Йордан Цонев, Касим Дал, Юнал Лютфи и вицепремиера Емел Етем. Росен Владимиров пък пристигна с "Мини Купър"-а си.

Всички влязоха през централния вход на резиденция "Лозенец". Само царят избра да мине през задната врата на комплекса. Той доведе на Съвета на коалицията Милен Велчев и Минчо Спасов.

Преди началото на заседанието Станишев, Симеон и Доган се усамотиха в резиденция "Лозенец" на по чаша кафе, за да обсъдят рокадите на шест очи.

„Премиерът извърши планов ремонт на кабинета", съобщава „Сега"

Петър Димитров и Миглена Тачева са новите министри в кабинета, решиха вчера лидерите на управляващата коалиция Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган след четиричасово заседание в резиденция "Лозенец". Шефът на бюджетната комисия оглавява Министерството на икономиката, а бившата заместничка на Антон Станков в предишния кабинет поема Министерството на правосъдието. Съветът на тройната коалиция сведе до санитарния минимум промените в кабинета и само попълни овакантените постове на подалите оставка Румен Овчаров и Георги Петканов. Квотният принцип при определянето на заместниците е спазен. Димитров е от БСП, а Тачева от НДСВ.

Министър Овчаров подаде оставка в началото на юни, след като бе обвинен, че е оказвал натиск върху следствието по случая с "Топлофикация-София". Правосъдният шеф Георги Петканов обяви, че напуска по лични причини.
Тримата лидери на коалицията обаче отлагат част от основните структурни промени в кабинета. Агенция по горите ще има, но все още не е решено кой да я оглави. Обособяването й ще бъде гласувано идната сряда заедно с персоналните промени в кабинета. Едва след това Министерският съвет ще определи председателя и ръководството на агенцията, става ясно от официалното съобщение на правителствения пресцентър. Тя ще бъде изградена въз основата на сегашното Национално управление на горите.

Създаването на Национална агенция по сигурността обаче се отлага за есента под предлог, че сега няма технологично време за уточняване на структурата й. Сформирана е политическа група от представители на трите партии, която ще изготви закона за формирането на органа.

Иначе и двете промени получили политическа подкрепа от ръководствата на коалиционните партньори според официалната информация.

Вакантните замминистерски постове ще бъдат попълнени след гласуването на основните промени в парламента. Назначенията във втория ешелон са прерогатив на премиера, обясниха участници в срещата.

Станишев, Сакскобургготски и Доган са се споразумели да не отстъпват пред натиска на стачките и да не увеличават заплатите в бюджетния сектор над предвидените 10% от 1 юли. В края на този месец правителството и политическите ръководства на трите партии ще обсъдят съвместно макрорамката за бюджета за 2008 г. и на актуализацията на управленската програма до края на мандата.
Миглена Тачева
Миглена Тачева бе зам.-министър на правосъдието в кабинета на Симеон Сакскобургготски и се ползваше с огромното му доверие. Въпреки откритите си разногласия с правосъдния министър Антон Станков тя отказа да подаде оставка. "Не считам зам.-министър Тачева за човек от моя екип, имаме дълбоко разминаване в някои виждания", бе обявил Станков година преди изтичането на мандата. Тачева пък разказваше как в министерството си общуват с докладни, а не лично.

Преди да влезе в министерството, Тачева е била съдия и шеф на Варненския районен съд. От октомври 2001 г. е председател на съвета на директорите на "Слънчев бряг" АД. В екипа на Станков е била поканена лично от него.
Петър Димитров
Шефът на бюджетната комисия в парламента Петър Димитров е и член на ИБ на БСП, в което отговаря за социално-икономическата политика. Той е сред авторите на актуализираната социално-икономическа програма, приета на последния конгрес на БСП. Димитров защити идеята за въвеждане на плосък данък от 10%, но в същото време лансира и т.нар данък "лукс" за хора с много високи доходи. В програмата се предвижда още създаване на фонд "Интелект" и намаляване на данъчно-осигурителната тежест.

Димитров е депутат от Варна. По професия е икономист, преподавател в Икономическия университет в морската столица, известен с чувството си за хумор.

„Регентите се разбраха, МВР шефът отстъпи", информира „Труд"

След като потушиха минискандал в левицата, лидерите на БСП, НДСВ и ДПС вчера ремонтираха правителството. Тримата "регенти" на коалицията и приближените им партийци се събраха в резиденция "Лозенец", за да решат бавените вече два месеца промени.

Червените прокарали безболезнено наследника на Румен Овчаров в икономиката да е досегашният шеф на парламентарната бюджетна комисия Петър Димитров, разказаха участници.

„Пироговци стачкуват с излизане в отпуск", отбелязва „24 часа"

Безсрочна ефективна стачка започна "Пирогов" вчера. Тя ще продължи, докато здравният министър, премиерът или вицепремиерът Емел Етем не стане гарант на последното ни споразумение с министерството, заяви говорителят на протестиращите д-р Светлозар Сардовски.

Доктори и сестри да почнат да чистят старите си отпуски, призова стачният комитет.

"Пирогов" на съд, извежда на първа страница „Стандарт"

Бунтът в "Пирогов" стигна до съд.
Здравният министър Радослав Гайдарски се закани да прати жалба до прокуратурата срещу стачката. "Тя е незаконна, защото не протестират повече от половината лекари", обяви здравното министерство. Докторите спряха операциите вчера.

Това е първата ефективна стачка в родното здравеопазване. Спирам заплатите на стачниците, заплаши Гайдарски в парламента.
Ние пък излизаме в отпуск, отговориха бунтарите. Според тях това е законният начин да не дават дежурства.

Стачният комитет в "Пирогов" поиска Бърза помощ да не праща коли към болницата. "Това е абсурд, няма да ги подкрепя", отсече шефът на линейките Георги Гелев.

Писмо жалба изпрати "Пирогов" на премиера. Стачниците от института се жалват на Сергей Станишев, че здравният министър е безпринципен и безотговорен. Причина за писмото на пироговци е, че Гайдарски не е изпълнил обещанията си за смяна на борда на болницата и отказът му да ги приеме за разговори.

Ефективна и безсрочна стачка обяви "Пирогов" вчера. Лекарите решиха да протестират, докато не получат гаранция, че заплатите им ще бъдат увеличени и статутът на института - променен. Час след като докторите обявиха началото на протеста, от здравното министерство заявиха, че стачката е незаконна. Зам.-министър Матей Матеев обясни за "Стандарт", че министерството ще изпрати писмена жалба за образуване на дело срещу незаконния протест.

Според ведомството на Гайдарски докторите не спазват изискванията на колективните трудови спорове. Според тях в протеста не участват повече от половината доктори. Освен това протестиращите не са уведомили писмено работодателя най-малко 7 дни преди началото на стачката. Докторите обаче не отстъпиха и заплашиха министерството с масови отпуски. Само така ще може да протестираме. В противен случай ще трябва да поемем спешните случаи, както е по закон, обясниха пироговци. По-късно в кулоарите на парламента здравният министър пък съобщи, че стачкуващите в "Пирогов" няма да получат заплати, защото протестът е незаконен. Гайдарски заяви още, че институтът няма да бъде закрит, а ще стане елитна болница на европейско ниво.

В късния следобед Радослав Гайдарски покани лидерите на синдикатите Желязко Христов и Константин Тренчев на разговор заради проблемите в "Пирогов". От борда на болницата пък съобщиха, че дело ще има само ако се застраши животът на пациентите.

„Здравното министерство плаши пироговци със съд", съобщава „Сега"

Вчера сутринта персоналът на "Пирогов" обяви първата от десетилетия ефективна стачка в здравеопазването. Тя ще бъде 24-часова и безсрочна. Медиците обаче няма да прекратят работа, тъй като арбитражната комисия по закона за трудовите спорове реши, че те трябва да оказват медицинска помощ и по време на ефективния протест. Спешните случаи ще бъдат приемани, предвидените вече планови операции ще се изпълняват. Единствено няма да бъдат записвани пациенти за бъдещи планови операции.

Заради това водачите на стачката призоваха протестиращите масово да подадат молби за отпуска по време на стачката.

Ефективната стачка беше обявена, защото здравният министър Радослав Гайдарски отказа да стане гарант на постигнатото между зам.-министъра Матей Матеев и протестиращите споразумение. То включва увеличение на заплатите на персонала от август и разработване на схема за доплащане на скъпоструващите пациенти. Според протестиращите бордът все още не е регистриран в съда и затова е нужна гаранция от министъра.

МЗ пък обяви, че стачката е незаконна, защото решението за обявяване на стачка не е взето от 50% плюс 1 глас от работещите в "Пирогов". То беше взето от 100-200 души вчера на редовния протест пред болницата. В нея работят 2100 човека. Освен това стачниците не са уведомили писмено директора на болницата най-малко 7 дни преди началото на стачката за готвения протест.

Затова бордът на "Пирогов" е решил да заведе дело в Софийски градски съд за обявяване на стачката за незаконна, съобщиха официално от МЗ. Ако стачката се окаже незаконна, протестиращите подлежат на дисциплинарни санкции - от мъмрене до уволнение.

"Бордът не се е събрал и не е легитимирал решението за завеждане на дело за незаконността на стачката в "Пирогов", каза обаче пред агенция "Фокус" и.д. директор на "Пирогов" доц. Владислав Христов. Това била евентуална мярка, в случай че протестиращите не изпълняват обема медицинска помощ, на който ги задължи арбитражната комисия.

"Подали сме известие още преди 18 юни. Въз основа на него арбитражната комисия ни разреши да стачкуваме. Това е опит за манипулация от страна на МЗ", коментира говорителят на стачния комитет Светлозар Сардовски.
Сардовски заяви, че до момента в подкрепа на стачката са се подписали над 1500 души. Не е ясно обаче колко реално ще се присъединят към нея.
„Бездомните кучета в София намалели наполовина", пише „Труд"

Бездомните кучета в София са намалели наполовина през последните 10 месеца, съобщи вчера шефът на общинско предприятие "Екоравновесие" Мирослав Найденов.

По данни на неправителствени организации през 2006 г. в града имало над 20 хиляди четириноги. Според преброяване, направено от БАН преди месец, песовете са вече 11 124 .

Кметът Бойко Борисов обясни, че с кастрация и връщане по места до 2-3 г. ще се стигне санитарният минимум, който е до 2000 животни.

„Пускат Ламбо срещу Борисов в София ?", пита „Новинар"

Софийската организация на БСП е номинирала 21 души за кмет на столицата. Сред тях са ген. Никола Колев, Румен Овчаров, Стефан Данаилав, Ивайло Калфин, Асен Гагаузов, Костадин Паскалев, Георги Кадиев, Кирил Добрев. БСП в София сама не може да спечели, но и без БСП не може да бъде спечелена битката срещу настоящия кмет на столицата, коментира предстоящите местни избори Овчаров. На въпрос дали ще откаже номинацията си за кмет, той отговори: "Номинациите за кмет на София не са игра нито на Бойко Борисов, нито на Божидар Димитров или Румен Овчаров. Това ще го реши градският съвет на партията".

Кандидатурата на градската организация може да стане ясна още до края на месеца. Идния понеделник пък с тайно гласуване ще бъде одобрена листата на червените общински съветници. До момента има 64 номинации за общинската листа.

Софийската организация на БСП вчера за пръв път представи доклад за дейността на червените общински съветници. Най-критикуван беше Божидар Димитров.

Нежеланието на Божидар Димитров да работи в екип доведе до принизяване на възможностите съветниците да реализират определени решения, пише в доклада.

Румен Овчаров пък припомни, че трансферите от БСП винаги са приключвали по два начина - или с безславие или със завръщане в БСП. Той каза това по повод оттеглянето от БСП на червения общински съветник Данаил Кирилов и преминаването му в партия ГЕРБ. Според Овчаров действията на Кирилов са много некоректни спрямо лявата партия. Председателят на групата на общинските съветници Христофор Христов също обяви, че напускането на Кирилов говори за неговата непоследователност в работата му като общински съветник от БСП.

„След СИК и Борисов се яви на делото за разстрела на Бай Миле", четем в „Сега"

Столичният кмет Бойко Борисов бе поредният свидетел, когото съдът разпита по делото за убийството на Милчо Бонев - Бай Миле. Покушението срещу Бонев и гардовете му стана, докато Борисов бе главен секретар на МВР - на 30 юли 2004 г. Тогава бяха задържани и четирима мъже, които сега са на подсъдимата скамейка.

Също както бившият съдружник на Бай Миле в СИК Младен Михалев-Маджо и Николай Маринов - Малкия Маргин, които вече дадоха показания, Борисов не хвърли светлина върху търсенето на истината от съда. Той бе призован след телевизионно интервю от последните месеци, в което заявява, че убийците са петима, знае кои са и в каква посока трябва да се работи. Пред съда вчера се поправи: "Няма значение дали са 4, 5 или 6, по това време имахме пълното убеждение, че това са хората."

Борисов обясни, че подсъдимите са хората, за които той и тогавашното ръководство на МВР били убедени, че са участвали в престъпната група, извършила престъплението. "Оттогава не знам какво е ставало, защото съм далеч от делото", каза кметът.

Пред съда Борисов обясни, че е познавал лично Милчо Бонев като собственик на охранителната фирма "Ипон", която била ангажирана с охраната на стадион "Славия". Бай Миле бе собственик на "Славия". "Бях много изненадан от убийството. Милчо Бонев се занимаваше с трансфер на футболисти", свидетелства кметът.

Той допълни, че час след убийството е отишъл лично на местопрестъплението и е присъствал на огледа. Това беше редовната му практика при подобни случаи. По думите му вчера присъствието на висши служители на МВР на местопрестъплението целяло да се координират действията на отделните звена на полицията.

„Подслушват 6000, но край тях рода, колеги и др." е водещо заглавие „24 часа"

Всяка година МВР подслушва около 6000 души, а като се добавят и хората, с които разследваните общуват всеки ден, цифрата ще стигне над 100 000 души.

Най-много специални разузнавателни средства (СРС) се прилагат в София - над 3000 годишно.

На второ място е Варна, където само от началото на годината съдът е разрешил 266 пъти ползване на СРС. Когато слушат GSM, наричат операцията "Камчия", а при стационарен - "Струма".

„Свалят имунитета на депутат - карал пиян", научаваме от „Труд"

Главният прокурор Борис Велчев поиска от парламента да свали имунитета на депутата от "Атака" Борислав Ноев. Причината е инцидентът, станал на 7 април на автомагистрала "Хемус", когато избраникът бе хванат да кара кола в нетрезво състояние. Той катастрофира с личния си "Нисан Примера" между Шумен и Варна. Полицаите тествали депутата за алкохол в кръвта. Дрегерът показал 1,96 промила.

„Прокурор гледал как бият полицай", съобщава „Сега"

Граничен полицай е бил бит заради проверка на рибари в Никополско, съобщиха вчера от МВР. Докато бракониерите се саморазправяли с пазителя на реда, отстрани невъзмутимо продължили да се черпят други "хора на закона" - прокурор, адвокат, и държавни чиновници от службата по пробация в Плевен.

Инцидентът е станал на 7 юли в село Черковица. Местни рибари информирали Караджов, че в района на река Дунав техни колеги ловят риба с електричество. В този момент полицаят бил в родното си село и веднага се отзовал на сигнала. Чул се и с двама инспектори от Териториалното звено по рибарство и аквакултури - Плевен. Те потвърдили, че и при тях има такъв сигнал. И всички се отправили към мястото.

Когато полицаят и единият инспектор наближили, забелязали в Дунав лодка, в която били криминално проявен Емил Христов-Вълка и синът му. Вече на брега, в района на помпената станция на селото, забелязали и друга група мъже, които пък се черпели там. Сред тях разпознали прокурора от Районната прокуратура в Никопол Димитър Ганев, един адвокат и двама служители на пробационната служба в Плевен. Граничният полицай се представил и попитал за нелегалния риболов.

Вместо отговор полицаят бил нападнат с юмруци от Вълка и сина му, които през това време вече били стигнали брега. "Отдавна се каним да ти разбием муцуната", доволно констатирали биячите. Те били ядосани от това, че полицаят постоянно ги следял, става ясно от съобщението на МВР.
Побоят престанал, когато на мястото пристигнал и третият инспектор от звеното по рибарство и аквакултури. Тогава тримата си тръгнали. Но последвало ново нападение - бракониерите съборили граничния полицай от мотопеда му. Двамата инспектори обаче се намесили и отблъснали нападателите.

Впоследствие тримата докладвали за случилото се в полицията в Никопол. Двамата нападатели и наблюдавалият боя отстрани адвокат твърдели, че Караджов е бил пиян и ги е предизвикал.

Караджов обаче сам е дал кръвна проба за алкохол, която била отрицателна. Извадил си и медицинско свидетелство, според което след побоя има две разкъсно-контузни рани по лицето, отоци и кръвонасядания по лицето и дясното бедро. Версията му за инцидента била потвърдена и от спасилите го инспектори.

"По случая е образувано досъдебно производство за телесна повреда", заяви пред "Сега" окръжният прокурор на Плевен Марио Василев.
"Димитър Ганев е свидетел, назначена е проверка, която ще покаже дали е налице нарушаване на прокурорската етика", добави Марио Василев.
Ганев е заявил, че станал неволен свидетел на инцидента и не е останал безучастен - изблъскал нападателя.

АНАЛОГИЯ
Граничен полицай беше бит и през октомври миналата година в Благоевград. Тогава нападателят Иван Янев обаче се оказа цивилен служител на СОД. Полицаят Борислав Глушков изпращал приятелката си вечерта с автомобил, но със загасени фарове. Янев пък го помислил за автокрадец, след което с помощта на граждани пребил служителя на МВР.

„Набиха полицай за прокурорско мезе", съобщава „Стандарт"

Бандити пребиха зверски полицай пред очите на прокурор и адвокат. Кървавото меле се разиграло на брега на река Дунав край никополското село Черковица преди дни. Там на софра се събрали обвинителят от районната прокуратура в Никопол Димитър Ганев, адвокатът на местните бандити Стоян Балтов и двама служители от службата за пробация към правосъдното министерство.

В реката с лодка да ловят риба влезнали известният на полицията Емил Георгиев-Вълка и синът му Георги Емилов. Те убивали рибата с незаконни уреди за лов и след това я носели на прокурора и адвоката.

Информацията за незаконния лов обаче достигнала до граничния полицай Марио Караджов. Той веднага се обадил на инспекторите от териториалното звено по рибарство и аквакултури в Плевен Майдан Санаджов и Петко Генчев. Тримата отишли на място, представили се на рибарите и им искали разрешително. Вместо да покажат документи обаче, бащата и синът се нахвърлили с юмруци върху граничния полицай. Двамата инспектори ги разтървали и точно когато униформеният ставал от земята, Вълка и синът му отново се втурнали да го налагат. Накрая полицаят успял да се измъкне и заедно с инспекторите се отправили към Никопол, където докладвали на началниците си за инцидента.

Караджов веднага бил приет в болница, където си извадил медицинско. Пред полицаите адвокатът обяснил, че набитият полицай бил пиян и провокирал инцидента. Кръвната проба на Караджов обаче е отрицателна.

„Бракониери биха граничен полицай пред очите на прокурор", четем в „24 часа"

Бракониери пребиха граничния полицай Марио Караджов пред очите на районния прокурор на Никопол, съобщиха от МВР вчера. Караджов е отнесъл юмручен бой от баща и син, уличени в бракониерски улов на риба в Дунав, до плевенското село Черквица.

„Не караме в КАТ колата за номера", разкрива „Стандарт"

Без да караме колата си в КАТ, вече ще може да сменяме номерата й. Това ще става с помощта на новата система на Пътна полиция, която ще заработи от днес. Така всеки, който си купи кола, няма да има нужда да виси на километричните опашки за регистрация. Часовете висене в КАТ в Дървеница ще забравят и всички собственици на чисто нови или взети на лизинг автомобили. За тяхната регистрация също няма да бъде нужно возилото да бъде карано в КАТ. Освен че няма да има технически преглед на автомобилите, шофьорите за смяна или регистрация на коли ще се обслужват на едно гише. Така в рамките на 30-40 минути всеки водач ще получава новия талон на колата си.

За да въведе новата система, столичният КАТ ще работи и днес от 8 до 17 ч. Освен за регистрация на автомобили днес ще работят и гишетата за плащане на глоби. По 35 000 лева се събират всеки ден от наложените на шофьорите актове. За 10-те дни, откакто в сила влязоха новите правила за движение, вече са събрани над 350 хиляди лева. Процентът на платилите глоби вече доближава 90 на сто, похвали се и премиерът Сергей Станишев пред депутатите в парламента вчера. Той обясни, че през последните седмици полага усилия чрез срещи с агенциите, които събират приходите, за да изиска от тях конкретни мерки за увеличаване на събираемостта на задълженията към държавата. За войната по пътищата трябват сериозни мерки и с промените в Закона за движение по пътищата вече са наложени по-драстични санкции, категоричен бе премиерът.

„Пак измами с компенсаторки" е водещо заглавие на „Новинар"

Измамници обикалят по селата и лъжат възрастни да им продадат акциите си от масовата приватизация или компенсаторки. Мошениците се представят за служители на инвестиционни посредници и обикалят от врата на врата, предлагайки да изкупят ценните книжа на много по-ниска цена от реалната, предупредиха вчера от офиси на инвестиционни посредници, където са постъпили стотици жалби на роднини и близки на потърпевшите.

В Комисията за финансов надзор (КФН) също имало сигнали за такива измами. Жертви на измамите са предимно пенсионери от селата и малките градчета, които не знаят за колко се търгуват акциите реално и се подлъгвали да ги продават двойно и тройно по-евтино. Ако истинската цена е например 30 лв., измамниците предлагат цена от 15 лв. за 10 акции, но това на пенсионера му се вижда голяма сума и веднага кълве. Много възрастни хора притежават акции от двете вълни на масовата приватизация или пък са обезщетени с компенсаторки. От комисията предупреждават да не се продава нищо на лица, които обикалят от врата на врата. Продажбата на акции става само в регистриран клон на комисията или в офиси на инвестиционни посредници.

Цените на книжата пък се определят на фондовата борса, където се търгуват. Проверете лично цената на акция. Това може да стане на Интернет страницата на фондовата борса www. bse-sofia.bg. Информация за лицензираните посрединици - на страницата на КФН www.fsc.bg. За допълнителна информация може да се звъни и в кол центъра на комисията. Не подписвайте празни бланки, не приемайте пари в брой за предаване на депозитарни разписки и не давайте да ви се копира личната карта извън офисите на инвестиционните посредници, съветват от КФН. При съмнения за измами сигнализирайте в МВР.

„Мъчителните преговори в Либия продължават", отбелязва „Сега"

Уж готовото споразумение със семействата на заразените със СПИН деца в Бенгази, от което зависи освобождаването на българските медици, отново се оказа обект на "последни уточнения" вчера. Източници в Триполи уверяват, че то ще бъде окончателно готово най-късно в неделя, за да може преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в понеделник да бъде огласено. Въз основа на него ВСС може да помилва медиците или да промени присъдите им така, че да бъдат върнати в България съгласно споразумението от 1984 г. с Либия за правна помощ.

Два бяха проблемите, които спъваха подписването на документа. Първият бе, че много семейства въобще не искаха финансови компенсации, а настояваха за изпълнение на смъртните присъди над медиците. Предполага се, че натискът на либийските власти е смекчил позицията им. Вторият проблем бе размерът на компенсациите. Последното споразумение е те да бъдат еднакви за всички семейства, а не както реши съдът в Бенгази на 19 декември 2006 г. да варират от 200 до 900 хиляди долара. Според неофициална информация, разгласена завчера от БНТ, договорената сума на семейство била 1 млн. долара в динари.
Арабски източници казаха пред "Сега", че вероятно роднините няма да получат такива големи компенсации, защото част от парите ще бъдат задържани от властите чрез "утечки по кредитната линия". Те предполагат, че истинският размер ще остане в тайна, но семействата ще трябва да обявят пълната сума, за да успокоят общественото мнение в Либия. Освен това Триполи ще може да настоява за по-големи вноски от чужбина в международния фонд за подпомагане на децата. Реалните компенсации за семействата ще се изчислят, като на нуждаещите се ще бъдат предоставени жилища, ще им бъде купена по една лека кола, ще им бъдат гарантирани пожизнени пенсии, за да се грижат за болните и заразените от СПИН, и ще бъде плащано лечението на децата им. Именно тези последни уточнения бавели споразумението.

„Медиците подписват искане за помилване", научаваме от „Новинар"

Днес българските медицински сестри, осъдени на смърт в Либия, вероятно ще подпишат искане за помилване до Висшия съдебен съвет на Джамахирията. Това очаква външният министър Ивайло Калфин. Вицепремиерът се надява до понеделник да бъде постигнато и споразумение със семействата на заразените със СПИН либийчета. Калфин увери, че в момента в Либия се работи интензивно. В разговорите с роднините са ангажирани либийското правителство и фондация "Кадафи". Калфин не пожела да коментира детайли, включително и конкретни суми, които ще получат семействата. Министърът не се ангажира и с прогноза кога сестрите ще бъдат у дома. Най-вероятно българките ще подпишат декларация, че няма да имат искания към либийската страна, което било практика при такъв тип споразумения.

„Съдебният цирк свърши, започва пазарлъкът", отбелязва „Стандарт"

Когато ме запитат какво чувствам сега, когато Върховният либийски съд потвърди смъртните присъди срещу шестимата българи, отговарям, че чувствата ми са раздвоени. (Говоря вече за шестима българи, а не за пет сънароднички и един палестински лекар стажант, който преди броени дни получи най-после българско гражданство.)

От една страна, друга присъда не можеше да се очаква. Тя би означавала оправдаване или оневиняване на наистина невинните нещастници. Всеки, който си е въобразявал, че подобно решение е възможно в Джамахирията, е робувал на емоции, на предположения, обосновани от вътрешното човешко чувство за справедливост, но без да се вземат предвид реалностите в държава като Либия. Защото според нормалната логика, ако присъдата срещу българите бъде оправдателна, вината трябва да се търси другаде.

А къде другаде, ако не в нейното ръководство, което е довело своето здравеопазване до подобна трагична ситуация. Впрочем дали ще се намери държава, чиито лидери биха приели доброволно върху гърба си вина от подобен мащаб, засягаща живота на повече от четиристотин деца! Примерите от някои демократични държави са също немалко и показателни. Присъдата, както изглежда, е не да бъде изпълнена (въпреки че смъртните наказания срещу няколко турски граждани вече са факт!), а да бъде средство за пазарлъци, за рекетиране на света.

От друга страна, потвърждаването на смъртните присъди от висшата либийска съдебна инстанция означава, че краят на осемгодишното съдебно протакане
вече се вижда. Идва времето на истинската професионална дипломация, която трябва да покаже силата на своята логика, но вече на друг терен. Независимо дали либийският Висш съдебен съвет ще потвърди след няколко дни присъдите или ще ги промени, той също няма да ги отмени изцяло и окончателно поради изброените дотук причини.

Надежда за благополучен завършек на безкрайната агония на медиците ни дават насърчаващите съобщения, идващи от обкръжението на Сейф ал Ислам Кадафи, а и от външния министър Шалкам, които напоследък са толкова противоречиви - от крайния песимизъм до твърде неоправдан оптимизъм. Сега отново властва оптимизмът. Твърди се, че очакваното споразумение за регулиране на материалните и финансовите претенции на семействата много скоро ще бъде обявено. Това е възможно. Но е възможно и другото - това толкова очаквано обявяване, което трябва да отвори пътя към политическото решаване на въпроса с медиците, да се отлага пак и пак. Защото в Либия имат и резервна карта, също свързана с безкрайни юридически процедури! И това е другият процес, който може и да изглежда дребен, поне засега, но да стане безкрайно сложен, ако претенциите не се удовлетворят в степен, в каквато на някои алчни роднини на пострадалите деца им се иска. Това е процесът на мъчителите, обвиняващи своите жертви в клевета.

На този етап основната работа на световната и българската дипломация, която трябва да бъде особено активен участник, а не пасивен наблюдател на това, което другите правят за българската кауза, трябва да се съсредоточи в четиристранната комисия - ЕС, САЩ, България и Либия, в която напълно логично би трябвало да участва и Русия, изолирана от нея по редица необясними причини. Въпреки огромния егоизъм на Запада, който не желае да жертва огромните си интереси и печалбите от многомилиардните си капиталовложения в Либия заради "някакви си" шестима българи, той е принуден да направи доста, макар и само морално, за освобождението на медиците. Въпросът е - ще извърви ли той пътя си докрай
или ще остане само в рамките на словесните емоционални оценки и протести.

На този етап за нас, българите, е важно да видим шестимата на българска земя и като се следва нашата юридическа процедура, да се стигне до едно тяхно реално оневиняване. В Либия такова не може да има, поне докато не се реализира някаква смяна на режима, което поне за сега едва ли е възможно при твърде слабата и разпокъсана опозиция, живееща предимно в емиграция, или не настъпят продиктувани от реалните обстоятелства персонални промени в този режим, които да засегнат отговорни личности, за да се посочи в крайна сметка истинският виновник за страшните трагедии и на шестимата, и на онези повече от четиристотин деца (твърди се, че техният брой е нараснал), които чакат обречени своя край с надеждата, че европейската здравеопазваща система може да им помогне.

В крайна сметка въпросът може да бъде решен само с една дума, с едно драсване на перото. Известно е от кого.

„Казват доносниците в президентството до дни", съобщава „Труд"

Комисията по досиетата идната сряда или четвъртък ще оповести дали сред президентите, вицепрезидентите и администрациите им от 1990 г. до днес има сътрудници на Държавна сигурност. Решение трябваше да бъде взето вчера, но "не всички институции са ни представили данни и още се уточняват списъци", каза член на комисията.

"От 1990 г. до днес в президентството са работили около 20 души, които са работили за ДС", каза вчера шефът на комисията Евтим Костадинов. За този период на "Дондуков" 2 са работили общо 127 души, които подлежат на проверка по закон.

„Австриец е единственият свидетел срещу В. Димитров", научаваме от „Сега"

Австрийски банков служител е единственият свидетел по първото дело срещу бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров. Това научи "Сега" от магистрати. Делото за валутно престъпление срещу Димитров е насрочено за 28 август. Ако австриецът не бъде призован дотогава, Софийският районен съд е определил още две дати - през октомври и ноември. Не е нужно чужденецът да идва лично в съда. Може да се мисли и за видеоконферентен разпит, обясниха магистрати.

Банкерът е разпитан и по време на разследването за двете недекларирани пред БНВ сметки в Австрия, в които има около 4 млн. евро. По делото ще бъдат изслушани и няколко банкови и счетоводни експертизи.

Ако обвинението издържи в съда, Димитров може да получи до 6 г. затвор или глоба в двоен размер на недекларираните суми. Парите в сметките пък ще бъдат конфискувани. Разследващите още работят по основните обвинения срещу Димитров - за пране на пари и за длъжностно присвояване.

„Янтра почерня от мъртва риба", пише „Труд"

Огромно количество мъртва риба изплува вчера от река Янтра във Велико Търново. Най-голямо количество - около 150 килограма, е било забелязано в участъка до бента преди хълма Царевец. Експерти от екоинспекцията извършиха проверка по реката от квартал "Чолаковци" до "Света гора". Рибата е измряла заради недостиг на кислород. Няма промишлено замърсяване на реката, е заключението на екоинспекторите.

„Градоначалникът поиска оставката на Станишев", четем в „Новинар"

Премиерът Сергей Станишев трябва да си подаде оставката, ако до 4-5 дни не излезе с ясно предложение за борба с организираната престъпност, заяви вчера кметът на София Бойко Борисов. Той отрече, че ГЕРБ е дала рамо на вътрешния министър Румен Петков, чиято оставка беше поискана от някои опозиционни партии заради покушението срещу бизнесмена Манол Велев.

Когато се иска оставка на вътрешен министър след стрелбата - това става инструмент в ръцете на организираната престъпност, коментира Борисов. Къде бяха всички тези депутати и партии, които сега искат оставката на Петков, когато ние през декември поискахме неговата оставка, попита той.

Парламентът циментира статута на парк "Странджа", съобщава „Сега"

Със 154 гласа "за" парламентът вчера прие на първо четене поправки в закона за защитените територии, според които заповедите за обявяване на защитени територии в страната стават съдебно необжалваеми. Едва 3 депутати бяха против, а 4 - въздържали се. Поправката касае всички защитени територии, обявявани в България от 1933 г. до днес.

Причина за тази законодателна инициатива е делото за природен парк "Странджа", което в момента се води във Върховния административен съд. Община Царево обжалва заповедта от 1995 г. , с която е обявен паркът. На 29 юни съдът в тричленен състав прие жалбата на основание, че в заповедта не са упоменати границите на собствеността в парка.

Проблемът при тази промяна е, че дава твърде много власт на институцията, издаваща заповедите - екоминистерството. По-рано например парламентът гласува заповедите за бъдещите зони от екомрежата "Натура 2000" да са необжалваеми, за да не забави обявяването на мрежата в съдебни спорове. Един от противниците на новата поправка бе жълтият депутат Борислав Ралчев. Същият по-рано се обяви за съкращаване на зоните от "Натура" в унисон с исканията на черноморските общини.

Вчера общинският съвет на Царево обяви, че ще продължи да оспорва заповедта за парка.