24 часа

Рекорд или балон - заемите за жилища са вече над 10 млрд. лв.

10,2 млрд. лв. ипотечни заеми са изтеглили домакинствата до септември, отчете БНБ. Сумата е рекордна и за първи път минава над 10 млрд. лв., а за година ръстът е 9,9%.

За деветте месеца на 2018 г. изтеглените нови заеми за жилища са близо 800 млн. лв., което е повече от отпуснатите пари за 2016 и 2017 г.

Труд

(Не)продуктивно за проблемите на "Младост"

"Зелените" като политическа бухалка, а не като инструмент за справедливост - анализ на Стоян Панчев.

Продължавайки и до днес, когато в квартала се провеждат ежеседмични протести със задължително затваряне на основни пътни артерии, набиращи скорост нови политически сили организират успешни изнесени заседания в Младост 2 и недоволството от общата работа на Столична община се трупа.

Монитор

Един от 10 стиснати съседи на съд за неплатена такса

Според Ламбо Попов, председател на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС), в 80% от случаите обаче, когато работата опре до съдебни изпълнители и запори, длъжниците признават борчовете и се съгласяват на споразумение за плащането им.

Браншовикът обясни за "Монитор", че при неплащане на частта от общите разходи се прилага редът, предвиден в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), като с решение на общото събрание може да се заведе иск в съда срещу неизправния платец.

Стандарт

Вицепремиерът Симеонов няма да подава оставка

Валери Симеонов няма да подаде оставка. Това стана ясно след коалиционна среща на Обединените патриоти, на която присъстваха лидерите на ВМРО и на НФСБ - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, но не присъства третият партньор - лидерът на Атака Волен Сидеров.

По думите на Каракачанов, на срещата Симеонов е обяснил какво е имал предвид с думите към протестиращите майки и че не е имал намерение да ги обижда. Г-н Симеонов малко по внимателно трябва да подбира думите, с които се изразява, каза той.

Сега

Валери Симеонов не смята да подава оставка

Не смятам, че стабилността на правителството зависи от моята оставка. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в изявление в Министерски съвет, цитиран от "Фокус".

"Не мисля, че моята фигура е кой знае колко значима. Не мога да приема морални оценки от всякакви посоки - отдолу, отгоре, отляво, отдясно. Аз имам собствено мнение, изразил съм го. Продължавам да държа на него", каза той и уточни, че смята, че казва истината.

Симеонов посъветва да няма контрапротест в негова защита, какъвто се състоя снощи. Срещу него от вчера има и протести заради думите му, които обидиха майките на деца с увреждания - според него те са група кресливи жени, които спекулират с уж болните си деца.

Капитал дейли

Каракачанов засега спаси Валери Симеонов

Вицепремиерът Валери Симеонов няма да подава оставка от правителството, защото ако го направи, това ще събори правителството. Коалицията "Обединени патриоти" през последната половин година не работи, защото лидерите ѝ се занимават със себе си, но поне на хартия, трите партии в нея са единни. Това стана ясно от изявленията на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов след края на заседанието на коалиционния съвет на "Обединените патриоти", който се проведе във вторник следобед.

Дума

Симеонов към майките: Протестът ви е тюрлюгювеч!

Въпреки многобройните протести с искане за оставка, вицепремиерът Валери Симеонов продължи с арогантното си отношение към майките на деца с увреждания. Той дори определи митингите срещу себе си като тюрлюгювеч. Вчерашната среща на коалиционните партньори от "Обединените патриоти", на която трябваше да се обсъди поведението му, мина без присъствието на Волен Сидеров, който ден по-рано поиска вицепремиерският му пост да заеме друг представител на ОП. Красимир Каракачанов и Симеонов обаче обявиха, че рокада няма да има. Оставка в момента би означавала "да съборим правителството, което не е решение", повтори тезата на Бойко Борисов и лидерът на ВМРО.

Междувременно от БСП настояха Симеонов да бъде изслушан от депутатите като първа точка от дневния ред на НС. В бездействието на Бойко Борисов по казуса Корнелия Нинова видя безсилие и безпомощност. Президентът Румен Радев и вицето му Илияна Йотова също осъдиха поведението на Валери Симеонов.