Бежански поток.

"Труд":

Военните остават на границата в очакване на бежанска вълна

Военни остават на границата ни с Гърция в очакване на бежанската вълна. При необходимост държавата може да изпрати още 500 униформени. Това стана ясно от думите на Бойко Борисов, който разпореди и наблюдава съвместно учение на МВР и военното министерство на ГКПП-Кулата. При него униформените затвориха границата за един час и разиграха различни ситуации на евентуален бежански щурм, при които да реагират бързо и адекватно.

„Бежанците са вече пред портите на България, само на броени километри в Кавала, Драма и Идомени има над 10 хиляди мигранти. Македония не ги пропуска и единственият им очакван път към Германия минава през България“, разказват местните.

 

Пенсии.

"Дума":

Над половин милион живеят с пенсия под 157 лв.

Общо 520 615 възрастни през 2015 г. са получавали пенсии до 157.44 лв., която е минималната за възраст и трудов стаж. Това показват данните на НОИ. Пенсионерите в България са 2.177 млн. души. Минималната пенсия за стаж и възраст миналата година се вдигна с 3 лв. спрямо предходната.
Над 4500 души получават месечно по 103.64 лв. пенсия, а 60 260 души от 103.65 лв. до 118.08 лв. Малко повече - 61 171 души са получавали месечно между 800 и 910 лв., а над тавана от 910 лв. вземат 36 души в страната.
Най-много са хората, чиито месечни пари за старост са между 200 и 250 лв. - 315 520 души, което е 14,5% от всички пенсионери в страната. През м.г. средната пенсия бе 321.78 лв. За мъжете тя е доста по-висока - средно 385.52 лв., докато за жените е 275.43 лв.
Увеличава се броят на пенсиониралите се през 2015 г. Те са 107 663 души, което е с 8284 (8,3%) повече от 2014 г., въпреки че миналата година се увеличи възрастта за пенсиониране и за мъжете бе 64 г. с 38 г. стаж, а жените - на 61 г. и 35 г. стаж.

 

Съд.

"Сега":

Населението намалява, броят на съдиите и прокурорите расте

Данъкоплатците харчат необосновано много пари за нереформирана съдебната система, точно както наливат в бездънната яма на МВР. Това става ясно от данните на доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ), изследващ порочните практики в бюджета и управлението на съда, прокуратурата, следствието и Висшия съдебен съвет (ВСС). Има генерално разминаване между инвестираните публични средства и получените резултати на фона на ежегоден ръст на съдиите и прокурорите при тенденция за спад в броя на населението. Десетки съдилища трябва да се закрият или слеят, защото са ненатоварени, рязко трябва да престанат назначенията в прокуратурата и администрацията й, препоръчва ИПИ. ВСС трябва незабавно да поръча анализи за ефективността на всички нива в системата и да взема адекватни решения.

Съдебната система е пълна с хора, които не работят достатъчно, а вземат високи заплати, показва докладът. България вече е на първо място в Европейския съюз по брой прокурори на глава от населението, но от това няма качествен резултат. Данни на Съвета на Европа сочат, че българското държавно обвинение не е сред високо натоварените в Европа. От ИПИ дават пример, че във Финландия при регистрирани 425 хил. престъпления за 2012 г. прокурорите са 402-ма, докато в България при регистрирани 120 хил. престъпления са 1977 прокурори и 540 следователи.

 

Победа.

"Монитор":

Българин със Световната купа в сноуборда!

Радослав Янков постигна невероятен успех в историята на зимните спортове. Той стана първият българин, носител на Кристалния глобус, като победител в генералното класиране за Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини.

Това стана ясно след последното състезание от календара – паралелния слалом в германския курорт Винтерберг. В него 26-годишният чепеларец завърши на 6-о място, след като беше победен на 1/4-финала от словенеца Рок Маргуч. Янков водеше до средата на трасето, но наруши ритъма си на кикъра и изостана с няколко метра. Преди това влезе с 10-о време от квалификациите. На 1/8-финала пък победи швейцареца Каспар Флюч, който беше дисквалифициран.

С класирането си за четвъртфинала българинът обаче си осигури 400 точки, които прибавени към неговите 3650 преди старта и те го изстреляха на върха в генералното подреждане с 4050, правейки го недостижим за съперниците му.

 

Сираков.

"24 Часа":

Катастрофа пратила Наско Сираков в болницата, той е много по-добре

Легендата на българския футбол Наско Сираков е напълно стабилизиран, разсеяха се и съмненията за микроинсулт.

Съпругата му Илияна Раева разкри и вероятната причина за влошеното здраве на Сираков.

“Преди дни Наско претърпя много тежка автомобилна катастрофа, която може би има отношение към състоянието му в момента”, обясни Раева.

От ръководството на Пътната полиция отвърнаха на запитване от “24 часа”, че нямат информация за инцидент с участието на футболната легенда, но не изключиха такъв да е станал. Шефът на столичния КАТ комисар Тенчо Тенев бе категоричен, че това не се е случило в София.