24 часа

Войници и танкове по улиците при терор и безредици

Войници с оръжие и военна техника ще се включват в операции по улиците на българските градове при тероризъм и големи безредици. Армията ще може да бъде ползвана дори при преследване на опасен убиец.

Това ще стане възможно след промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили, предложена от вицепремиера Красимир Каракачанов за обществено обсъждане.

С промяна в чл. 57 ще се даде право на армията да оказва помощ и съдействие на други държавни органи при висока степен на обществена заплаха за населението. До момента войската може да се използва в мирно време само при пресичане на трафик на оръжие, охрана на стратегически обекти и при охраната на границата.

Труд

Умира аптеката, която работи като бакалия

Близо половината аптеки в страната може да бъдат закрити. Причината е, че нямат компютри и софтуер, а някои от тях имат ток само по няколко часа на ден. За това предупредиха фармацевти от цяла България, които вчера се вдигнаха на протест. В него се включиха над 720 аптеки.

Повод за недоволството им е европейска директива, която за много от тях е финансово непосилна. Според документа на Брюксел - 62/2011, за да се избегне търговията с фалшиви медикаменти, всяка аптека в ЕС вече трябва да има специален софтуер, свързан със здравната каса, както и устройство за верификация - нова система за разчитане на маркировката на медикаментите.

Монитор

Депутатите отхвърлиха ветото за личните данни

Повторното приемане на закона мина с гласовете на 127 депутати, само един беше против, а други четирима се въздържаха. Самият Радев върна закона отново в парламента заради разпоредбите, с които се въвеждат 10 критерия, по които ще се преценява дали журналист, научен работник или писател е използвал правомерно лични данни. Най-спорен от тях се оказа последният, според който КЗЛД ще може да взема предвид и "други обстоятелства, относими към конкретния случай" .

По време на дебатите обаче от ГЕРБ разкритикуваха Радев и ветото, като го определиха популистко, безпринципно и нелогично. Мануил Манов от ГЕРБ изтъкна, че всички журналисти са освободени от задължението по събиране и съхранение на лични данни.

Стандарт

Новите конспиратори - Гебрев и Ноев

Целта на конспираторите Гебрев и Ноев е ясна - да превърнат "добрият" оръжейник в "жертва" на лошите. Версията им се завъртя дори в чужбина и ще продължи да се върти поне докато не се установи от компетентните органи има ли нещо общо между Гебрев и случая в Солсбъри. За свързването на отравянето на Гебрев с интереса му към "Дунарит" обаче разминаването във фактите е толкова очевидно, че дори да звучи мистериозно, не се превръща в новина. Защото стана пределно ясно, че по времето на отравянето на Гебрев през май 2015 г., руснаци, а не той са тези, които са имали интерес и собственост в "Дунарит", и които са играли комбина с Цветан Василев.

Сега

ГЕРБ поискаха от президента да освободи свой съветник

Президентът Румен Радев да освободи от длъжност юридическия си съветник Борислав Цеков и предложения от неговата квота член в Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки. Това обяви от трибуната в НС депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова по време на гласуването на наложеното от държавния глава вето върху Закона за личните данни. Атанасова каза, че "двамата са осъдени да платят глоба от по 10 000 лева, защото са злоупотребили с лични данни на граждани и журналисти".

Софийският административен съд е потвърдил постановление на Комисията за защита на личните данни, което от своя страна Цеков и Кичашки са обжалвали.

Капитал дейли

За Брюксел здрав, за съда - болен

Софийският градски съд (СГС) съобщи в сряда, че е разпоредена проверка на болничния лист на генералният директор на БНТ Константин Каменаров, който е бил внесен в съда час преди заседанието в понеделник, (18 февруари) и е станал повод за отлагането на делото. Съобщението на СГС е във връзка с многобройните въпроси, които са му били отправени във връзка с информацията, появила се първо в "Сега", че ден след като представи болничен, за да не се яви на делото за шофиране в нетрезво състояние, генералният директор на БНТ Каменаров се появи на конференция в Брюксел.

Във вторник вечерта в централната емисия новини на БНТ "По света и у нас" беше излъчен репортаж за провела се в Брюксел медийна конференция за предизвикателствата пред аудиовизуалните медии във време на дигитална революция.

Дума

Отложиха гласуването за преференциите, чакат вето

Поредно извъртане на управляващите за промените в Изборния кодекс. След като писаха поправки на поправките за преференциите на крак и ги внесоха спешно в Народното събрание, днес в правна комисия депутатите от ГЕРБ отложиха разглеждането им. При това предложението дойде от шефа на правната комисия и основен двигател на новите промени Данаил Кирилов. Мотивите му - да бъде изчакано становището на президента.

Оказа се, че Кирилов е разбрал правния абсурд, в който управляващите се вкараха с бързането на новите поправки. Реално нито има президентско вето, нито законът е влязъл в сила, защото не е обнародван в Държавен вестник. Затова, въпреки извънредното заседание на правна комисия днес, връщането на преференциите бе отложено.

От БСП, както обявиха, не присъстваха на заседанието на комисията. Но коментираха, че това е поредният правен хаос и подигравка с парламентаризма. Така не се прави, стигнахме най-ниското равнище на парламентарния процес в България, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.