24 часа

Ярошенко и Хватов са руските шпиони

Дмитрий Михайлович Ярошенко и Александър Александрович Хватов са руските дипломати, които трябва да напуснат България, научи "24 часа".

В петък прокуратурата съобщи, че ДАНС е водила разследване срещу първи секретар на руското посолство и служител в търговското представителство. Те обаче не могат да бъдат обвинени, защото имат дипломатически статут. Руският посланик Анатолий Макаров спешно бе извикан в петък в МВнР, за да му бъде връчена нотата за изгонване на двамата. От Външно дадоха срок от 48 часа, а Макаров обеща той да бъде спазен.

Труд

Вашингтон иска да спре наплива от бременни

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп реши да ограничи практиката на така наречения родилен туризъм, когато бременни жени пристигат в САЩ, за да родят дете, като по този начин автоматично му гарантират американско гражданство. Все още не са известни конкретните правила, но следващата антимигрантска инициатива на държавния глава може да бъде лесно изпълнена, а визовите служители имат право да отказват на кандидатите визи по много различни причини. Една от най-пострадалите групи може да бъде тази на рускините.

Монитор

Белингкат: Заснетият във видеата за отравянето на Гебрев е бил начело на екипа срещу Скрипал

Във видеозаписите, направени в подземния паркинг на "ЕМКО" на 28 април 2015 г., се виждат кадри на мъж, обикалящ между колите на дружеството. На същия ден Гебрев е приет в болница в критично състояние, а в следващите дни това се случва на сина му и на един от директорите на оръжейното предприятие.

Няколко дена преди прокуратурата да разпространи кадрите от Белингкат бяха заявили, че опитът за убийство на Гебрев е бил извършен от осем офицери от руското военно разузнаване ГРУ, които са известни с отравяне на жертви чрез поставяне на отровно вещество по дръжките на автомобили.

Сега

Перник заяви: Мачът свърши, г-н Борисов!

Оставка на премиера Бойко Борисов и на регионалния министър Петя Аврамова. Това поискаха жителите на Перник, които излязоха днес на протест в центъра на София заради водната криза в областния град.

За днес протестните действия приключиха, но организаторите обявиха, че в понеделник отново ще се съберат в 12:00 ч. пред сградата на Министерството на регионалното развитие в столицата със същите искания.

Според перничани от самото начало на кризата не се оценява правилно отговорността на МРРБ. Първоначално недоволните обявиха готовност да останат пред сградата на правителството до 22:00 ч. тази вечер, за да бъде изпълнено искането им, но в крайна сметка в следобедните часове започнаха да се разотиват.

Капитал дейли

БТК ще бъде купена почти изцяло с дълг

Финансирането на покупката на Българска телекомуникационна компания (БТК) от United Group вече е осигурено и то ще бъде почти изцяло дългово. Това научи "Капитал" от свои източници, като информацията се потвърждава и от съобщения на рейтинговите агенции Moody"s и S&P.

Допълнителният дълг за 1.22 млрд. евро вече е договорен, като водещ мениджър по финансирането е JPMorgan. Още редица банки, както и фондът KKR, който е и миноритарен акционер в купувача United Group, са поели ангажимент да запишат от облигациите. Реално средствата обаче ще бъдат усвоени малко преди финализиране на сделката и след получаването на нужните регулаторни одобрения, което се очаква до средата на годината.