"24 часа"

При фалит махат срока за искане на неплатени заплати

Депутатите са решили да поправят грешката си, която миналата седмица разплака омбудсмана Мая Манолова, и да премахнат давностния срок, в който работниците с неизплатени заплати и фалирал работодател могат да си поискат парите от държавния Фонд за гарантиране вземанията на работниците.

"Труд"

Зъл сириец крал лекарствата на българина

Схемата на престъпната група е била да изписват лекарства, но вместо да ги дават на болните, лекарите са ги изнасяли от лечебните заведения. След това медикаментите са преопаковани в склад и изнасяни наново в чужбина.

Болниците са били единият вариант за набавяне на лекарства. При другият скъпите препарати за деца и онкоболни са били изваждани от аптеки. По документи, медикаментите са изписвани на конкретни хора.

"Стандарт"

4 пъти скочиха парите за здравни чиновници

В България разходите за здравеопазване на един жител се увеличават с 80% след влизането ни в ЕС, докато в Румъния е налице ръст от 50%, а в Унгария и Словакия - по около 20%. У нас най-голям е ръстът на разходите за здравна администрация (над 4 пъти), следван от ръст в разходите за извънболнична помощ (2,7 пъти), за болнична помощ (60%) и за диагностика и лабраторни изследвания (50%).

Все пак, сред изследваните държави България продължава да е с едни от най-ниските разходи за здравеопазване (на жител, по паритет на покупателната способност (PPS), или като се елиминират разликите в цените), като само Румъния е след нас по този показател.

Сред изследваните държави, България е с най-високите разходи за здравеопазване като процент от БВП (8,5%).

"Монитор"

Бивше ченге буни баретите

Скандално бивше ченге, приближен авер на банкера -беглец Цветан Василев, буни по поръчка баретите от Специализирания отряд за борба с тероризма. Спуснатата цел на екс шефа на сектор "Терор" в ГДБОП Валентин Цоновски и компания е с наближаването на старта на мегапроцеса срещу Българския Мадоф, източил 3,7 млрд.лв. от КТБ, в специализирания наказателен съд, вниманието на българите да бъде насочено към друг скандал.

"Сега"

Всички органи за контрол са се провалили с КТБ

"Корпоративна търговска банка е проблем от такова естество, от такъв мащаб и на такова ниво, че нито една система за контрол, която е под най-високото (политическо) ниво, не може да се справи с него. Можем да наричаме модела с различни имена, но това, което трябва да търсим, е проблемът с върховенството на закона и проблемът с корупцията. Това е фундаменталният проблем на България, който ние 27 години не адресираме."

Горчивият извод е на асоциация "Прозрачност без граници".

"Дума"

Губим 170 млн. лв. от ЕС заради МОН

Общо 34,6 млн. евро за наука и 50,1 млн. евро за образование по оперативната програма на МОН за 2014-2020 г. не може да бъдат оправдани пред ЕК, което означава, че през 2018 г. ще загубим 170 млн. лв. Това става ясно от информация в Комитета за наблюдение, след като агенцията по програмата към министър Красимир Вълчев съобщава, че заради нови нарушения в оценяването на научни проекти то е върнато за доработка. Средствата трябва да бъдат реално платени и декларирани пред ЕК до края на 2017 г., но не са изпълнени препоръки от одита на ЕК, а агенцията още няма акредитация.

"Капитал дейли"

Кандидат-купувачът на "ЧЕЗ България" - "Фючър енерджи", излиза от пазара на ток

Само месец след като "Фючър енерджи", заедно с индийски партньор подаде най-високата оферта за закупуване на активите на ЧЕЗ-България, енергийният търговец изненадващо изпадна в неплатежоспособност. В края на миналата седмица той е поискал от "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) незабавно да бъде отстранен от пазара на електрическа енергия в България. От публичния регистър на търговските участници, регистрирани като координатори на стандартни балансиращи групи, се вижда, че "Фючър енерджи", която е била вписана в него още през 1 май 2013 г., ще излезе от пазара на ток в 00:00 часа на 2 декември.