„Жена на депутат продава незаконни медикаменти", съобщава на челна страница вестник „Труд"  

Нов скандал назрява у нас в първата седмица на 2007 г. - съпругата на депутата от БСП Олег Попов Евелина Попова продавала нерегистрирани хранителни добавки.
Това твърди Нова тв в излъчен снощи репортаж, заснет със скрита камера.
Жената има фирма за дистрибуция на хранителни добавки, която е клон на международната компания "Пи Ем Интернешънъл". "Атаката е срещу съпруга ми. Никога не съм очаквала, че в България могат да ти скалъпят такова нещо", каза за "Труд" Попова. И обяви, че и тя, и "Пи Ем Интернешънъл" ще съдят Нова тв.
„Вероятно ще назначим проверка по случая", каза пред "Труд" зам. главният прокурор Валери Първанов.

„Жена на депутат продава допинг", пише вестник „Стандарт"

Съпруга на червен депутат продава нерегистирани у нас лекарства на спортни доктори на български отбори, сред които и национални. Това стана ясно от разследване на Нова тв. Първата част от скандалния случай бе излъчена снощи. Продължението на разследването ще видим тази вечер.
 Репортерът Цвета Младенова си поръча допинг от фирмата на Евелина Попова, съпруга на депутата от Коалиция за България Олег Попов. Официално фирмата е клон на международната компания Пи Ем Интернешънъл и продава хранителни добавки. В офиса й на улица "Черковна" в столицата обаче за незаконни лекарства се говори без задръжки, след като се спомене парола - името на спортен лекар, с когото тя работи, казват от Нова тв. Всичко, което е необходимо, го имаме. Имаме всичко, което е забранено и разрешено. Аз съм подсигурила трима лекари в 3 различни области, споделя пред скритата камера на Нова тв Евелина Попова. 10 ампули, всяка от различно лекарство, излизат 58,60 лева. 10 ампули от нерегистриран витамин Б 12 с фолиева киселина струват 48 лева. 7 препарата абсолютно забранен допинг излизат 141 лева. Сред тях са стимулантите "Уинсроу", "Метан", "Параболан" и "Примоболан". Лекарите отричат да дават допинг на спортистите. Един от тях признава, че купува лекарства от Евелина Попова. Мобилният телефон на депутата Олег Попов бе изключен цял ден вчера.

„Първанов: Всичко в Либия започва от начало", отбелязва вестник „Монитор"

Националната кауза, свързана с борбата за живота на българските медицински сестри е световно известна, известна е и българската позиция", обяви вчера президентът Георги Първанов. Той направи изявлението във връзка с вчерашната осма годишнина от арестуването на медиците ни в Либия.
"Стратегията за спасяването на медиците ни не може да бъде изразена в едно изречение. Трябва да си дадем реална сметка за обстоятелствата и възможностите, особено след обявяването на последното решение на либийския съд", категоричен бе държавният глава. Според него трябва да сме подготвени за ново протакане на въпроса след потвърждаването на смъртните присъди. "Трябва да бъдем готови буквално всичко да започне отначало, което не бива да ни отчайва, защото все пак има някаква надежда.
Именно тук трябва да съчетаем усилията на политиците, дипломацията и международната общественост", обясни Първанов. Той бе категоричен, че каузата е много сериозна, но към нея трябва да се подходи отговорно и тя не бива да се използва за политически цели.
Президентът вчера съобщи, че е готов да свика Консултативния съвет по национална сигурност във връзка с професионализацията на Българската армия.
Първанов припомни, че пълното отпадане на наборната служба трябва да стане до края на 2007 г.

„Хакер проби сайта на тотото", информира вестник "Стандарт"

Нагъл хакер е проникнал в официалния сайт на Българския спортен тотализатор. Пробивът е станал най-вероятно в четвъртък вечер след тегленето на редовния тираж. Интернет пиратът е румънец. За да не остане незабелязан, той е качил на страницата своя снимка и е оставил послание. От Тотото съобщиха, че инцидентът не е опасен, тъй като този сайт е само информационен, а истинските числа се пазят в отделна база данни. В петък сутрин всеки, който е опитал да провери фиша си, редом с числата е попаднал на снимката на младеж на видима възраст около 17 години. Нарекъл е себе си Туфо-екс. Той е променил само текстовата част в сайта и не е пипал числата. При проникването румънският младеж е направил недостъпни вътрешните страници. Съобщението, което е оставил върху титулната страница, е поредица от нецензурни изрази на румънски. Специалистите наричат това "добронамерено" хакване, от което не е извлечена полза или печалба. В момента страницата отново работи.
 Информацията бе потвърдена и от бившия волейболен национал Ивайло Гаврилов, който е лице на тотализатора. "В отпуск съм, но разбрах за случилото се. Говорих с шефа, не е станало нищо фатално и няма защо да се раздухва допълнително. И дума не може да става за разбиване на страницата, защото тя няма защита. Изцяло информационна е", коментира Гаврилов.
 

„Канадски депутат поиска българско гражданство", е челното заглавие на вестник „Монитор"

Депутатът във Федералния парламент на Канада Кен Бошкоф поискал да му бъде издаден български паспорт, съобщи самият той пред "Монитор". Народният представител е от български произход и обясни, че прави тази стъпка от уважение към предците си, а на шега допълни, че по такъв начин ще може да се кандидатира и за депутат в София. Кен Бошкоф вече е внесъл документи, доказващи, че баща му е българин, в посолството ни в Отава. Това е необходимо условие, за да получи гражданство и международен паспорт от българските власти.
Бащата на депутата е от пловдивско и имигрира като момче в Канада през 1918 г. Заселва се в Тъндърбей, Онтарио, и по-късно се жени за украинка. Там се ражда и Кен Бошкоф, който има още един брат и една сестра. Кен, чийто истинско име е Кенет, завършва политически науки и икономика в родния си град, а след това получава магистърска степен по екология и планиране в Йорк Юнивърсити в Торонто. Започва кариерата си в областта на екологията, след това работи в застрахователния бизнес. Заедно с брат си Ед основава Boshcoff & Associates Insurance. През 1978 г. влиза в политиката, като съветник в кметството на Тъндърбей. Успех е избирането му за кмет на града през 1997 г. През 6-годишния си мандат построява здравен център за изследвания, както и първото училище по медицина в Северна Америка за поне 35 години. През 2004 г. влиза като депутат от Либералната партия във федералния парламент на Отава, представляващ областта Тъндърбей-Рейни Ривър, а през 2006 г. е преизбран.
Сега депутатът работи активно за установяване на канадско посолство в България, чиято функция в момента се разделя между канадското посолство в Румъния и консулски офис в София. През октомври Бошкоф направи специално обръщение в парламента в Отава за нуждата от посолство, особено след приемането на България в ЕС. Тогава той подчерта, че така би се намалило времето за проверка на документи за визи, заверка на документи и не би трябвало например да се чака 4 години за спонсориране на родители. "Този парламент трябва да признае нуждата на канадските българи. Необходимо е да установим постоянно посолство в българската столица София час по-скоро", посочи депутатът. Бошкоф се обърна за подкрепа и към българската общност в Канада. В момента тече кампания по изпращане на писма, адресирани до премиера на Канада Стивън Харпър, които подкрепят създаването на посолство в България. Писмата се изпращат на и-мейла на депутата от български произход boshck@parl.gc.ca, който ще ги връчи официално на правителството на консерваторите. Междувременно външният министър на Канада Питър Макей отговори в свое писмо, че министерството му периодично анализира нуждата от откриване на посолство в София, но в непосредствено бъдеще такова не се предвижда. Кен Бошкоф обаче е убеден, че колкото повече писма в подкрепа на инициативата бъдат изпратени, толкова е по-вероятно усилията да се увенчаят с успех. Народният представител продължава да работи и по други въпроси, свързани с Канада и България и е учредител на Канадско-българска асоциация в парламента в Отава.

„Арестант умря в полицията", информира вестник „Труд"

Ром, арестуван за измами, почина в сградата на Транспортна полиция в Горна Оряховица в петък привечер.
След вестта за смъртта на 38-годишният мъж негови роднини и близо 400 мургави жители на кв. "Калтинец" окупираха сградата на полицията. Разярени, те твърдяха, че арестантът е починал след зверски побой. Аутопсия обаче показала, че той е починал от здравословни проблеми със сърцето.

„400 роми окупираха участък заради издъхнал измамник", съобщава за случая „24 часа"

38-годишен ром от Горна Оряховица издъхна на стълбите на Транспортна полиция в града след арест.      Полицаите задържали около 16,30 ч в петък Иван Николов и племенника му по сигнал за извършена колетна измама. На бензиностанция в Горна Оряховица двамата ужилили с 800 евро семейство от Шумен. Жертвите броили сумата за колет от чужбина, но в него имало 2 бутилки минерална вода. Измамените се оплакали в Транспортна полиция. Когато го въвеждали в участъка на гара Горна Оряховица, Иван се свлякъл и издъхнал, преди слисаните полицаи да успеят да повикат помощ. За минути вестта за смъртта достигнала до циганския кв. Калтинец. Вечерта пред управлението с викове "Убийци!" се стекли над 400 роми. Полицейски кордон отцепил района, за да предотврати безредици.

„Първа хайка за домашна ракия, иззеха 500 литра в тъмна доба", съобщава „24 часа"

Митничари от Кулата заловиха четири незаконни ракиджийници в Петричко-Санданския регион само за два дни и конфискуваха над 500 литра първак.
Първата проверка била в четвъртък в петричкото село Първомай. Собственикът Васил Тасев бил спипан в момент, когато четирите котела били пълни с джибрите на негови съселяни, а от чучурите в кофи се леела готова продукция. Тасев имал лиценз от митницата, но пък се установило, че не е водил изрядно документацията. В дневника не са били записани количествата и не е взел дължимия акциз от клиентите си. Втората проверка е била в петък късно вечерта. Тогава са били хванати още три обекта да варят незаконно ракия в санданските села Враня, Петрово и Яново.

„5,5 кг злато събра първата евроциганска булка", пише „Монитор"

550 цигани и българи се омешаха на най-голямата за всички времена сватба в Добрич в петък вечер.
"Ние сме европейски цигани. Няма сватба по три дена. Един ден сватба и толкоз", отсече свекърът Мартин Башев, общински съветник в Каварна и известен с прозвището "ромският кмет" на крайморското градче. Башев ожени 18-годишния си син Радослав за 19-годишната Силвия. Младоженците са ученици в 12-и клас на Професионалната гимназия по селско стопанство в Каварна. "Ами училището", питаха гостите щастливия свекър. "А, ще си ходят на училище и ще го завършат, те тази година са абитуриенти", отговори Башев. На въпроса защо са избързали, ромският кмет отговори така: "Защото искахме да сватбата да е първата ромска сватба по европейски. Да покажем на цяла Европа, че и циганите в България са интелигентни и имат добри обноски. Вижте нашите хора колко изискано са облечени", посочва с ръка Мартин Башев.
Официалното тържество бе изнесено в Добрич, в най-големия ресторант в града. Персоналът на заведението призна, че досега най-голямата сватба е била с 300 човека. Цял следобед сервитьори търчаха да носят столове от близките заведения. И трите зали на ресторанта започнаха да се пълнят цял час преди обявеното начало ­ 18.00 часа.
Иначе сватбата започна в Каварна в 8 часа сутринта с оркестър "Парламент". 100 автомобила, окичени със знамена: вляво ­ европейското, вдясно ­ българското, обиколиха цялата Каварненска община и забележителностите на Черноморското крайбрежие. После сватбарите отседнаха в местно заведение. Булката и младоженецът се возеха в последен модел "Мерцедес" Е-клас, собственост на братовчед на свекъра. Силвия бе облечена със синя рокля за 400 лева, купена от Варна. Булченската є одежда пък бе в бяло. "Роклята е от Полша и струва 1 000 евро", разкриха посветени братовчедки. През деня булката събра близо 4 килограма злато ­ 2,5 кила от свекъра и свекървата и още кило и половина от роднини. "Ние є купихме златни накити за 5 хиляди лева и събра още за 3 000 лева", обясни Мартин Башев. Сватбеният подарък, който той направи на младоженците, си е направо мечта за всяко семейство. "Давам им нотариален акт на името на двамата за двуетажна къща в Каварна, напълно оборудвана и с всякакви екстри, включително и климатиците", каза Мартин Башев.
Младата двойка бе посрещната в ресторанта с "Ода на радостта", изпълнена от оркестър "Парламент". Водещият на купона говореше и на цигански, и на български. Сред официалните гости бяха кметът на Каварна Цонко Цонев, областният лидер на ГЕРБ Румен Иванов, представители на Дон Цеци. Самият Цветелин Кънчев бил възпрепятстван да пристигне за височайшото събитие, но изпрати подаръка си по заместника си Али Алиев ­ златен американски долар, чиято парична равностойност е 1 200 лева. Каварненският градоначалник пък подари на младото семейство 200 евро. "Щом сватбата е европейска, и подаръкът ми е в евро. Освен това циганска сватба без хеви метъл не може", отсече Цонев и извади диск с метъл парче, с която поздрави младоженците. За съжаление, заради творчески ангажименти на тържеството не пристигнаха Ибряма, Любо Нейков и Мартина Вачкова. Това обаче не попречи на сватбарите да купонясват с пълна сила и да се вихрят на дансинга с хора и кючеци до 1 часа след полунощ.
Целият масраф на свекъра за сватбата е около 30 хиляди евро, разкриха братовчеди. Само украсата в ресторанта струва 2 000 лева и е направена от специално наета фирма. 25 лева пък е кувертът на един сватбар. Освен традиционните блюда за един банкет, менюто включваше и бяло вино "Каварненски мускат", "Мерло" и отлежало уиски. За разлика от традиционните български сватби, гостите на младоженците приемаха поздравления и подаръци от официалните си места на трапезата. В продължение на три часа сватбарите се изреждаха да кажат "наздраве" на младоженците и да им поднасят подаръците, по-голямата част от които ­ в пари. Така в крайна сметка Силвия и Радослав Башеви събраха само от сватбеното тържество 50 000 лева и 1,5 кг злато. Общо златните накити на булката правят 5,5 кг, изчислиха сватбарите.

„Чешкият премиер дели леглото с депутатка", съобщава скандалната новина вестник „Стандарт"

Прага. Любовен скандал разтресе чешкото правителство. Главно действащо лице е самият премиер. Мирек Тополанек призна публично, че има любовна връзка с 39-годишната депутатка от неговата Гражданска демократическа партия /ГДП/ Луцие Талманова, предаде ДПА. Чувствата им отдавна бяха публична тайна. И за да спре медийните спекулации около личния си живот, 51-годишният Тополанек реши вчера да изплюе камъчето на пресконференция.
 Романсът се разчу през лятото, но кога точно са пламнали топлите чувства между двамата, не е ясно. Талманова е заместник-председател на долната камара на чешкия парламент. А според публикации в медиите Талманова вече очаква дете от премиера. На въпрос дали е вярно, той отговори, че за такива неща "приличните хора не говорят".
 Тополанек каза още, че вече не живее с 51-годишната си съпруга Павла. Тя обаче още лятото, когато се разчу за похожденията на съпруга й, му спретна наказание. Тя се записа в партията "Политика 21", която е противник на премиера. Тополанек нарече този ход на жена си, с която имат 27 години брак, "сладко отмъщение".
 Освен личната драма Тополанек е и в политическа криза. Президентът Вацлав Клаус отказа да одобри второто му предложение за правителство на малцинството, въпреки че от изборите в Чехия вече са изминали шест месеца. Освен това Тополанек е подложен на натиск от съпартийците си да подаде оставка като лидер на ГДП.

„Чакат в съда основен свидетел срещу Кузов", съобщава вестник „Монитор"

Основният свидетел по делото за педофилия срещу депутата Владимир Кузов застава в понеделник пред съда, за да даде показания. 18-годишният Николай Кирилов не се яви на предишното заседание на съда. В понеделник момчето за пръв път ще разкаже пред магистратите за сексуалните похождения на депутата.
Владимир Кузов е обвинен,че през лятната ваканция на 2001 г е примамил срещу пари за интимни контакти циганчето Николай Кирилов, което тогава е било на 13 години. На предишното заседание в залата обаче бяха приятелите на Николай, които по време на разследването са разказвали за педофилски наклонности на депутата и набезите му на гара "Подуяне". Пред журналистите съда децата обясниха, че всъщност не били казвали такива неща и дори не познавали народния представител. В залата обаче почти всички от тях потвърдиха дадените пред следователите показания.
Заради фактите, които са свързани с личния живот на пострадалия и свидетелите обаче заседанието в понеделник ще се при закрити врата.
Владимир Кузов е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 1000 лева. Ако бъде признат за виновен, той може да получи присъда от 2 до 5 г. затвор.
Производството по делото започна през 2005 г. от Софийската районна прокуратура срещу Кузов и още двама педофили от гара "Подуяне". След като Кузов става депутат, то е прекратено. По-късно беше възобновено, но материалите срещу депутата бяха отделени в друго дело. Дотук са разпитани 11 свидетели и са назначени 2 съдебни експертизи на пострадалото момчето.

„Румъния свали гранична еко такса", съобщава още „Монитор"

По заповед от Букурещ кметът на Гюргево реши вчера да отмени "временно" плащането на такса от 60 евро, смятана от шофьорите на камиони за незаконна. Това съобщи ТВ каналът Реалитатя, цитирайки правителствените власти. По-рано през деня стотици камиони блокираха граничния пост Гюргево с България, за да протестират срещу таксата за преминаване от 60 евро, смятана за "незаконна" след влизането на двете страни в ЕС на 1 януари.
Т.нар. екологична такса е незаконна, ние вече трябва да се ползваме със същите условия, установени в другите европейски страни, заяви възмутен шофьор по телевизионния канал Реалитатя ТВ. Според префекта на Гюргево Серджу Станистяну "таксите на границата се използват и за развитието на инфраструктурите на град Гюргево. Но ще запитаме кметството дали размерът им е оправдан". Новата българска европейска комисарка Меглена Кунева, която отговаря за защитата на потребителите, увери, че ще съди кметството в Гюргево, ако не се откаже от таксата за преминаване. Шофьорите също са решени да не отстъпват. Ще блокираме границата, докато таксата не бъде окончателно отменена, категорични са те.