"24 часа"

Зрелищен арест на прокурор

Πpoĸypop бe зaдъpжaн в Cъдeбнaтa пaлaтa в Coфия зa yчacтиe в бaндaтa нa Kaмeн Бaлбyзaнoв-Kyĸaтa.

Димитъp Зaxapиeв, ĸoйтo e дeйcтвaщ мaгиcтpaт в Πлeвeнcĸaтa oĸpъжнa пpoĸypaтypa, бe apecтyвaн oт cлyжитeли нa Бюpoтo зa зaщитa ĸъм глaвния пpoĸypop.

"Труд"

Готвят връщане на КАТ в храстите

Връща се добре познатата ни и не особено европейска практика катаджии да се крият из храстите и от "засада да изненадват" нарушителите. Това заяви вчера бившият депутат от Реформаторския блок Петър Славов по повод внесения от ГЕРБ проект за промяна в Закона за движение по пътищата (ЗДвП).

В един от текстовете (чл. 165, ал. 1, т. 1) отпада задължението на служебните лица при проверка "да се обозначат ясно", като остава само досегашното изискване "да осигурят необходимата видимост". "Стандарт"

Борисов води Макрон на границата

Еманюел Макрон идва у нас през август, за да види как пазим външната граница на ЕС. Това стана ясно след срещата на френския президент с българския премиер Бойко Борисов в Елисейския дворец. Двамата разговаряха близо час, като освен предстоящата визита е обсъдено и по-бързото влизане на България в Шенген и в чакалнята за еврото. По време на посещението си у нас Макрон ще разгледа оградата с Турция и охраната на морската ни граница.

"Монитор"

Eдно паркомясто за 1500 туристи по морето

Приблизително 1500 туристи ще се борят за едно паркомясто по големите ни курорти. Това показа проучване на "Монитор" в началото на сезона. Повечето от най-големите ни места за почивка разполагат с ограничен брой паркинги. Синята зона в Бургас е с най-голям капацитет и може да поеме 5000 коли. Нашумелият "Слънчев бряг" има два паркинга съответно с 500 и 1200 места. Несебър - 300 извън Стария град. Паркингът при автогарата в "Албена" може да приюти 331 автомобила, след което гостите може да използват шатъли или да се придвижват пеша. Вечният Созопол има терен за 500 автомобила. Простата сметка показва, че тази част от Черноморието може да приеме общо около 8000 коли. Като се добавят към тях и приблизително 3000-те места на паркинг за хотелите, общата цифра става малко над 10 000 места.

"Сега"

КС забрани парламентът да пита Цацаров за конкретни дела

Конституционният съд (КС) забрани изрично на парламента да пита главния прокурор за конкретни наказателни дела. Решението е по питане на самия обвинител №1 Сотир Цацаров.

През ноември миналата година Цацаров поиска КС да разтълкува текст от основния закон, който предвижда, че Народното събрание изслушва и приема годишните доклади на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор, внесени от Висшия съдебен съвет. "Дума"

Връщат режима на топлата вода в София

Режимът на топлата вода в София вероятно ще бъде върнат. Столичната "Топлофикация" ще поиска през следващите години топлоподаването да се спира поне за месец, за да може да се извършват необходимите ремонти на системата. От 7-8 години дружеството не е спирало работа, за да не се нарушава комфортът на абонатите, но състоянието на мрежата вече е много влошено, обясни изпълнителният директор Георги Беловски.

Едва четирима служители на "Топлофикация" ще бъдат дисциплинарно наказани за голямата авария през зимата, заради която хиляди столичани останаха без парно и топла вода. Според Беловски обаче те не били виновни, а само не спазили вътрешните нормативни актове.

"Капитал дейли"

Продажбата на фирми с данъчни задължения ще е малко по-трудна

Прехвърлянето на компании с неплатени данъци и осигуровки вече ще е малко по-трудно. Мажоритарните собственици на такива дружества ще са отговорни с имуществото си, ако продадат своите акции или дялове при започната проверка или ревизия от страна на данъчните до шест месеца от приключването й.

Такава сделка ще се смята за недобросъвестна, ако собственикът на компанията е знаел, че тя е свърхзадлъжняла или неплатежоспособна, и продажбата на акциите или дяловете е станала, преди да се поиска фалит. Отговорността ще е пропорционална на продаденото участие.