Реалистичен, но напрегнат- така общинската администрация определя проектобюджета на столицата за 2010 година. Документът вечe е представен за обществено обсъждане.

Над 1 млрд. и 200 млн. лв. е общият размер на предложения бюджет на София, което е с около 200 млн. лв. повече спрямо миналогодишния.

Като основни източници на приходи през 2010-а са посочени вземанията от данъци, от общински такси, от държавни трансфери и от европейски фондове. Общо те възлизат на малко над 1 милиард лева. Не се предвижда увеличаване на местните данъци и такси.

Останалите средства ще дойдат от постъпленията от глоби, санкции и наказателни лихви. За капиталови разходи през 2010-а ще бъдат заделени 285 млн. лв. от бюджета на общината и 266 млн. лв. от европейските програми.

Близо 204 млн. лв. ще изразходва кметството за образованието на софиянци, а малко над 122 млн. лв. за дейностите по чистотата. С най-ниско финансиране през годината ще бъде културната сфера, озеленяването и туризмът.

Според Минко Герджиков, заместник-кмет в направление „Финанси и стопанска дейност", това е най-добрият възможен план на приходите и разходите на общината.
Той обясни, че това е един от най-големите бюджети, които се управляват в нашата страна и въпреки кризата столична община е една от структурите, които стоят устойчиво и стабилно и разплащат навреме задълженията към своите контрагенти.

Бюджетът цели да запази икономическата стабилност в нашия град и добрите условия за хората, които развиват бизнес тук, допълни Минко Герджиков.