100 български знамена ще се развеят днес в ямболското село Бояджик в знак на протест срещу осъдителната присъда на полицая Митко Чавдаров, спасил националния флаг от поругаване, съобщава Sliveninfo.

С протеста си местните хора се обявяват и срещу бездействието на прокуратурата, която досега не е повдигнала никакво обвинение срещу циганите, а безнаказаността води до увеличаване на кражбите в селото.

След обяд кметът на селото Герган Герганов заяви, че българското национално знаме се развява вече по доста от къщите в ямболското село Бояджик, включително и по цигански къщи.

Той уточни, че днес раздава знамената, които обеща лично да закупи, в знак на протест срещу присъдата, издадена от Сливенския военно-окръжен съд над полицая от селото Митко Чавдаров.

„Макар че ми е малко трудно материално, обещал съм и ще го изпълня - поръчал съм сто знамена, от които вече получих петдесет. Те са с размери 1,20/0,80 м и струват по 11 лева, но фирмата ми ги дава с отстъпка по 10 лева. Но има знамена с по-малки размери, които струват 4,50 - 5 лв. и гражданите могат да си ги позволят - в селото има хора, които сами са си закупили българския национален флаг и са го поставили на къщата си. Част от знамената, които раздавам, ще се веят и над ромски къщи", заяви Герганов.

"Искам да подчертая, че не разделям хората по етнически произход и отношението ми към поругателите на знамето щеше да е същото, ако те бяха от български етнически произход. Аз бях избран за кмет и с подкрепата на ромите в селото и сега много от тях изразяват подкрепата си във връзка с възникналия конфликт. Надявам се, че от случилото се ще извлечем полза, то ще засили патриотизма не само в с. Бояджик", каза Герган Герганов.

Той обмисля да окачи по-малки флагчета и по протежението на пътя Ямбол - Нова Загора, който минава през селото. Кметът на Бояджик отново призова колегите си от цялата страна и всички граждани да се сдобият с българското знаме и да го развяват с гордост при всеки подходящ случай.

На 9 февруари група пияни цигани се хващат на бас кой пръв може да скъса трибагреника от 3-метровия пилон в местното училище. Чавдаров ги е видял, осветил ги с фенерче и ги е изгонил от двора на училището.

В последствие циганите заявяват, че полицая ги е малтретирал. Военният съд в Сливен взе решение той да бъде уволнен дисциплинарно и да му се наложи административна глоба в размер на 1 000 лв.

Пилонът на знамето пред местното училище от месеци е празен. През деня учителите провесват трибагреника през прозореца, а вечер го прибират, за да не му посегне пак някой. Жителите на Бояджик се надяват следващата съдебна инстанция да защити честта на полицая, опазил знамето.

Корпорация „Развитие" се присъединява към организациите, подкрепящи уволнения от воeнния съд полицай Митко Чавдаров.