От понеделник, 28 януари, учениците от София-град и областите Благоевград, Кюстендил и Плевен излизат в грипна ваканция. Учебни занятия в благоевградските и кюстендилските училища няма да се провеждат до 1 февруари включително. В столицата и в Плевен неучебните дни продължават до 5 февруари включително, когато е междусрочната ваканция. Учениците трябва да са на училище на 6 февруари.

Днес общо 1039 училища са в грипна ваканция.

Детските градини в София няма да излизат в грипна ваканция

Детските градини в София няма да излизат в грипна ваканция

Затягат контрола за недопускане на болни деца

По предписания на РЗИ са затворени по 8 училища в областите Враца и Кюстендил, по 7 в Ловеч и Силистра, и 4 в област Бургас. Продължава да не се учи в 194 училища в област Пловдив, в по 122 училища в областите Варна и Пазарджик, в 80 в област Хасково, в 69 в област Добрич, както и в 97 в София-област.

Грипна ваканция и за учениците от София, Благоевград, Кюстендил и Плевен

Грипна ваканция и за учениците от София, Благоевград, Кюстендил и Плевен

От понеделник четирите области също обявяват грипна епидемия

Грипната ваканция за учениците в 43 училища в област Ямбол е удължена до 28 януари включително. Не се учи в още 72 училища в област Кърджали, в 60 в област Смолян, в 71 в област Сливен, в 38 в област Перник и в 32 училища и в две детски градини във област Видин.

В три училища в област Разград - ОУ "Христо Ботев" в с. Острово, ОУ "Христо Ботев" в с. Веслец и в ОУ " Васил Левски" в с. Сушево, община Завет, също не провеждат занятия поради висока заболеваемост.

Грипната епидемия за област Бургас остава в сила. От Регионална здравна инспекция отчитат лек спад на случаите на заболели от грип и ОРЗ, но цифрите се запазват над епидемичните стойности. За периода 21.01-24.01.2019 г. са регистрирани 370 случая, като за първите четири дни на миналата седмица са отчетени 381 случая. Регистриран е спад на болните във възрастовите групи 0-4г, 5-15 г. и 15-29 г. От РЗИ съобщават за ръст на болните в групите 30-64г. и над 64. Вътрешните отделения на болниците в областта са с увеличени легла и имат готовност при необходимост да приемат пациенти.

Учениците в област Бургас са на училище - отсъстващите за цялата област са под 20 %. При отсъстващи над 30 % директорите могат да уведомят РЗИ и да поискат прекъсване на учебния процес. Такава ситуация има в община Средец, където днес само Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий" работи.

Остават в сила всички противоепидемични мерки: детските градини продължават да работят при "засилен филтър" - ограничава се достъпът на родители, преустановяват се плановите операции, свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации.

На 31 януари ще стане ясно дали епидемията ще бъде отменена. Според здравните специалисти, в средата на новата седмица трябва да започне спад на заболелите .