Цяла нощ 30 пожарникари обхождаха периметъра на пожара, възникнал вчера около обяд в местността „ Меча поляна" в Национален парк „Витоша".

В тъмната част на денонощието не бе допуснато разрастване на огнената стихия и навлизането й в близката борова гора. Към момента огънят е овладян и локализиран, а засегнатата площ е около 100 дка треви, храсти и торф, съобщават от пресцентъра на МВР.

Днес ще продължат действията за доизгасяване на огнищата и окончателното ликвидиране на огъня. На място със стихията ще се борят 120 пожарникари, горски стопани, служители на Министерството на околната среда и водите и доброволци. Изградени са 5 гасителни линии - две на източната страна по фронта на пожара и три по западната страна. По периметъра на пожара вече с верижна техника е направена и просека.

Продължава гасенето и на  възникналия на 6 октомври пожар в Национален парк „Рила", в подножието на връх „Равни чал". Огнената стихия се развива на надморска височина от 2200 метра. Пожарът е овладян на площ от около 10 дка.

Горят гъсти клекови масиви и торф. Действията са затруднени поради труднодостъпния и пресечен терен, както и от силния вятър.

Гасенето се извършва изцяло на ръка поради невъзможността за използване на наземна пожарна техника. Изградени са просеки за ограничаване разпространението на пожара. През вчерашния ден помощ на наземните екипи оказа вертолет на Министерството на отбраната.