Над 130 машини обработват пътищата в районите със снеговалеж.

Вали в областите Видин, Монтана, Враца, София, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив и Ловеч.

В готовност за обработка на настилките са още машини, за да се осигури безопасността на пътуването.

Само на АМ "Тракия" между София и тунел "Траянови врата" са пуснати да обработват в момента настилката 24 машини. Настилката е почистена до асфалт и продължава обработката й. В района на Вакарел има мъгла и за безопасност на движението е необходимо шофьорите да карат внимателно, с по-ниска скорост, да спазват дистанция и да не предприемат резки маневри.

Временно за снегопочистване е ограничено движението на камионите над 12 т през Троянския проход /път II-35 Троян - Кърнаре/. Без ограничение за всички превозни средсдтва е преминававането през проходите "Републиката", "Ришки", "Котленски", "Айтоски", "Обзорски", "Печинско", "Превала", "Предел" и "Рожен".

През зимата ограничено за МПС над 12 т е движението през проходите "Петрохан" и "Шипка", над 10 т през "Вратник" и "Твърдишки", а над 3,5 т през "Дюлински" и "Пампорово".

Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на "Пътна полиция". Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Пътнически автобус катастрофира на АМ "Хемус"

Пътнически автобус катастрофира на АМ "Хемус"

Всичките пътници са били претоварени на друг автобус

Припомняме, за почти цялата страна днес са обявени код жълто и код оранжево за интензивни валежи от дъжд и сняг. Предупреждението не е в сила само за областите Добрич и Силистра.

Количествата на валежа ще са 20-35 л/кв.м., а в повечето райони ще се образува снежна покривка с дебелина от 5 до 20 см. Максималните температури ще са между 1 и 3 градуса в Западна и 7 и 13 градуса в Източна България.

Снимка 325830

Източник: НИМХ - БАН