Община Бургас поема 14 млн. лева дълг от "Фонда за органите на местното самоуправление в България-ФЛАГ". Това реши Общинския съвет в Бургас, съобщи БНР.

Мярката беше предвидена още при гласуването на бюджета за тази година през януари. Целта е чрез средствата да се осигури необходимото финансиране по няколко проекта. Сред тях са изграждането на лодкостоянка в Крайморие, модернизиране на уличното осветление, изграждане на социални жилища, както и за ремонтите на Културния дом на Нефтохимика и сградата на новата библиотека в града.

Предложението провокира дебати сред общинските съветници. Според част от тях финансовото положение на общината от началото на година се е променило заради ситуацията с коронавируса. Те посочиха, че няма да бъдат реализирани планираните приходи на общината, чрез които да бъде обезпечен дългът.

Предвижда се той да бъде погасен до 12 години чрез бъдещи вземания и от собствените приходи на общината. 

Старият дълг на общината бил 40 млн. лв. и с новите близо 15 млн. лв. ще станат 55 милиона.

15 млн. лв. кредит обмисля община Велинград

15 млн. лв. кредит обмисля община Велинград

Имала около 22 млн. лв. дългове

Плюсът за поемането на този дълг бил, че чрез тези средства ще може да се довършат въпросните започнати проекти, тъй като ако се разчитало само на собствените средства на общината. Друг плюс бил, че това ще бъдат допълнителни доходи за фирмите, които работят по тях, което е важно с оглед икономическата криза.

Проблем обаче бил, че тези проекти нямало да имат възвращаемост след като бъдат реализирани.

В тези условия, в които се намираме има две основни причини да съфинансираме проектите ни по оперативните програми именно с този фонд, поясни кметът на Бургас Димитър Николов.

"Финансирането на оперативните програми е различно - от 100 % грантове до 50 % по различните мерки, именно този луфт и недостиг на средства се финансира по този фонд "Флаг" и ние когато участваме и кандидатстваме, го вписваме в нашите условия и технически документации. Това не е нещо неясно, нещо ново. Лично аз не се стресирам или комплексирам от тези цифри, защото виждам, че устойчивостта в управлението на финансите се запазва", обясни той.

Предложението беше одобрено с 36 гласа "за" и 9 гласа "въздържали се".