Община Велинград е сред посочените от финансовото министерство общо 18 в страната в изключително тежко финансово състояние и с наследени от предните екипи значителни задължения. Проблемите и обаче се увеличават заради кризата с коронавируса.

Велинград нямала постъпления от туристически данък, което е изключително важно за курортната община перо.

Наследените ни дългове са около 22 милиона лева. През 2019 г. нещата се усложниха още повече, защото кредиторите ни предприеха мерки срещу общината. Частни съдебни изпълнители наложиха възбрани върху вземанията ни от трети лица и в общината почти не влязоха ликвидни средства, обясни заместник-кметът Атанас Палигоров.

По думите му постъпленията в общинската хазна намаляват. Данъкоплатците получават писмо от съдебния изпълнител, който им казва, че не трябва да плащат на община Велинград, а на него. И хората се плашат, несигурни са и не си плащат данъците.

Зам.-кметът отбелязва, че общината през миналата година е загубила около 20-30% от очакваните данъчни приходи.

От началото на 2020 година нещата тръгнаха много добре, но след обявяването на извънредното положение насам имаме близо 75 на сто неизпълнение на данъчните приходи, допълва той.

Като антикризисна мярка община Велинград съкращава 10 щата. Други 16 души са пренасочени към проект, свързан с услуга за хора в неравностойно положение. Решение за това трябва да вземат общинските съветници в сряда.

Закриват се два отдела в общинската администрация- "Инспекторат" и "Икономическа политика".

Очакваната годишна загуба от туристическия данък е близо 1 милион лева. За нашата община това е огромна загуба, смята Атанас Палигоров.

По думите му общината обмисля да изтегли кредит, с който да рефинансира старите задължения. Най-вероятно ще поискаме около 15 милиона лева, каза заместник-кметът.