Километричното задръстване от тирове до ГКПП "Дунав мост" при Русе продължава и днес, съобщава БНТ.

В момента колоната от тежкотоварни автомобили е около 15 км и няма изгледи тя да намалее, тъй като няма почти никакво движение.

Припомняме, проблемите с трафика на граничния пункт продължават вече пети ден. Вчера отново се образува километрична опашка от камиони в посока Силистра. Жители на съседния град Мартен излязоха на протест срещу организацията на движението на тирове в района, което според тях създава предпоставки за катастрофи.

Една от причините за затрудненото движение е отварянето на границите на Турция, Гърция и Румъния. Много от превозвачите се опитват бързо да наваксат загубите, които са претърпели по време на извънредното положение, което обаче натоварва трафика.

Над 300 камиона останаха блокирани на Дунав мост при Русе

Над 300 камиона останаха блокирани на Дунав мост при Русе

Местните протестират заради непрекъснатите задръствания

Обстановката е усложнена допълнително и от факта, че Румъния е отворила само две трасета за транзитно преминаване през други страни. По този начинна две места "Дунав мост" 1 и "Дунав мост" 2 се трупат камионите за транзитно преминаване и тези с дестинация Румъния.

Много шофьори на леки автомобили се оплакват, че сутрин и особено вечер движението на пътя Русе-Силистра е кошмарно.

По думи на кмета на Мартен Димо Тонев в последните няколко дни положението е нетърпимо. На практика около 10 000 души от град Мартен, село Агово и площадката на бившето тежко машиностроене живеят в изолация от Русе, тъй като постоянно пътят между Мартен и Русе е затворен заради колоната от тежкотоварни автомобили, които чакат на КПП.

От областната управа увериха, че ще се опитат да намерят решение на проблема. Ще бъдат направени още буферни паркинги. Ще се работи и с другите области, като Плевен, Стара Загора и Велико Търново.