15 млн. лв. са необходими, за да бъде завършен единственият у нас завод за преработка на твърди битови отпадъци край Шишманци.

Това стана ясно след проверка на площадката, която направиха кметът на Пловдив Славчо Атанасов, председателят на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев и областният управител Тодор Петков.
Парите трябва да бъдат отпуснати от държавата, която обаче е одобрила само 5 милиона.

Областният управител увери, цитиран от радио Пловдив, че след като средствата са обещани, правителството ще одобри и останалите, когато види как ще бъдат изхарчени разчетите.

Според адвоката на консорциум "Екологичен завод" Георги Колев, ако се осигурят парите, заводът ще е готов до пролетта на следващата година.

Кметът Славчо Атанасов и председателят на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев обаче изразиха съмнение по отношение на новия срок на пускане на завода в експлоатация.

Атанасов поиска до седмица изпълнителите от консорциума да му предоставят пълен разчет за изразходваните до момента пари и план за финансирането на останалите строителни дейности.

Като виждам до къде е стигнала работата тук, разбирам колко правилно е било мнението ми да не приемам нито бала повече от столичния боклук, коментира кметът.