16 деца и две учителки бяха спасени от огъня, обхванал Неделното арменско училище в центъра на Варна.
Сигналът за пожара е подаден към 12.38 часа.

Към мястото веднага е изпратен целият наличен състав на Първа РУ "ПБС".

Пожарникарите са заварили горяща стая на първия етаж от сградата на църковното настоятелство. На пейка в двора лежал свещеникът.

Служителите разбрали, че той опитал сам да загаси пламъците с наличните там два прахови пожарогасителя.

На втория етаж от постройката е имало блокирани деца и учители. Те не можели да се излязат от там, заради силното задимяване, което било обхванало цялата сграда

Пожарникарите затворили вратата на горящата стая, качили се на втория етаж, отворили прозорците на занималнята и помолили двете учителки да приближат децата до прозорците.

Така всеки от огнеборците започнал да смъква по двама от учениците и да ги извежда в двора. В рамките на три минути, през които пожарникарите многократно се качвали и взимали по две от децата, цялата група била изведена на безопасно място.

После огнеборците погасили пламъците на първия етаж на сградата и извършили щателен оглед на всички помещения. Започнали с втория етаж, за да установят със сигурност, че няма пострадали или други застрашени лица, които евентуално са останали вътре.

През това време пристигнали родителите на децата и медицински екипи, които прегледали спасените. Свещеникът е откаран в болнично заведение. Заради преживения стрес той е получил сърдечен спазъм, но няма опасност за живота му.

Предполага се, че огънят е тръгнал от неизправен електроуред.