20-годишен мъж спря трамвай, който тръгнал назад без ватман. Инцидентът станал в София, на бул. "Граф Игнатиев" в посока площад "Гарибалди" във вторник, 27 август, около 16:15 часа с мотриса по линия № 12. Подробностите заяви пред news.bg Мануел - смелчагата, спасил десетки от катастрофа.

Младият мъж чакал трамвай на спирката. Пристигнала зелена мотриса, която не била в неговата крайна дестинация и за това останал на тротоара.

"Там светофарът е бавен и както си чака раздаването (преминаването на зелено - б.р.) в един момент забелязвам, че трамваят започва бавничко да се движи назад. Първо си помислих, че ватманът нещо е бил прекалено напред и се прибира да не пречи на кръстовището. Малко по малко обаче набира скорост, назад е наклон към стадиона (националният стадион "Васил Левски", преди него има друго голямо кръстовище - б.р.), а трамваят е 70 тона желязо", пише по-рано Мануел в социалната мрежа Фейсбук.

Той разказа как трамваят не само се е отместил малко назад, но го е подминал и той видял, че в кабинката няма ватман.

В първия момент само констатирал, след което осъзнал - "Трамвай без ватман се търкаля на свободен ход".

"Някакви хора наоколо също гледат и викат: аа няма ватман вътре! Аз в този момент взимам нещата в свои ръце, удрям един спринт, трамваят вече е на 20-ина метра от спирката и се засилва. Предната врата е отворена, аз скачам в движение, влизам в кабинката иии ще трябва да го спра някакси. Гледам една ръчка, изглеждаше като да е някаква спирачка, дърпам я - Нищо не става! Сядам в седалката и има два педала, викам си все един от тях ще е спирачка", описва действията си младият мъж, който открил спирачката и спрял трамвая на място.

В този момент се появила и водачката на мотрисата, която била отскочила за закуска. "Гледа трамвая ѝ на 50 метра надолу и аз на нейното място", описва ситуацията Мануел.

В трамвая пътували десетина дами на прилична възраст. "Всички овикаха ватманката как може да ги остави без спирачка. Тя нещо натисна някакво копче и се оправдава: "ама тя спирачката явно не държи", пише Мануел.

"Спирачката и след това се оказа, че не работи. Когато тя натисна ръчната спирачка, чу се звук от изпускане на въздух, когато си вдигна крака, трамваят не спря. Явно е имало техническа неизправност", заяви Мануел пред news.bg

От Центъра за градска мобилност заявиха, че не са информирани за подобен инцидент.

От МВР заявиха, че и те нямат информация за подобен случай.