20 сигнала за наводнени къщи във Вършец са подадени. На тях е реагирано. От аварийните екипи работят по отстраняването на щетите. Няма бедстващи хора. Наводнени са дворове и мази, една къща е с отнесена ограда от реката.

Това каза заместник-кметът на Вършец Петър Стефанов на брифинг след поройните дъждове и преливането на река Ботуня, цитиран от БНТ. 

Дъждът отнесе част от паважа и във Враца
Обновена

Дъждът отнесе част от паважа и във Враца

Част от платното на пътя Батак - Доспат е пропаднало

"Във Вършец вали от снощи - особено силно, проливно. Основните щети са по инфраструктурата - около реката, говорим за мостове, пътища. Реката е излязла от коритото си в района на парка", обясни Стефанов.

Над 120 литра на квадратен метър са се излели за денонощието. Надяваме се валежите да спрат, допълни зам.-кметът. Отнесен е един пешеходен и два метални моста. Сериозно е подкопан и мостът към хижа "Бялата вода".

Нямаме предвидени средства, надяваме се и държавата да помогне, каза Стефанов.

От началото на валежната обстановка, която започна в четвъртък, 9 юни, до 12 часа на обяд днес, от синоптичните станции са отчетени най-много валежи във Враца - 108 л/кв.м., в Рожен - 85 л/кв.м, в София - 85 л/кв.м., Драгоман - 69 л/кв. м и в Пловдив - 65 л/кв. м. Най-много валежи са отчетени във Вършец - 113 л/кв.м, в Костенец - 80 л/кв.м и в Райково, Смолянско - 79 л/кв.м.

Представители на институциите по управление и стопанисване на язовирите на среща с вицепремиера Корнелия Нинова увериха, че има постоянно наблюдение на язовирите. Те не са пълни и сега няма опасност за населението.