До края на януари трябва да бъдат изплатени дължимите заплати за септември и октомври на около 200 шивачки във фирма „Стар конфекс" в град Сърница, според графика за разроченото плащане на забавените възнаграждения.

Това съобщиха от Федерация „Лека промишленост" към КНСБ.

След постигната договореност между синдиката и белгийския работодател вече са изплатени двете дължими заплати от юли и август 2009, а до 10 март работещите във фирма „Стар конфекс" трябва да получат и останалите.

Според синдикалистите трябва да се реши и проблемът с големия брой ползвани болнични, констатиран и от проверката на Инспекцията по труда в Пазарджик - оказва се че през 2009 година шивачките във фирма „Стар конфекс" са ползвали средно по 50 дни.

Предстоят разговори с работодателя за подписване на колективен трудов договор, който ще регламентира гъвкаво работно време. Така ще се избегне необоснованото ползване на болнични в дните, когато цехът няма работа.

КНСБ ще настоява още шивачките от Сърница да ползват по седмица отпуск в началото на пролетта и есента, заради типичните за родопския район ангажименти в земеделието.