Повече от 2000 жители на Ловеч са се подписали срещу приемането на твърди битови отпадъци от София в новоизграденото депо край града, предаде БНР. Това са обявили от общинската структура на партия "Атака", организатор на подписката.

По думите на Кирил Гумнеров, председател на общинската организация на "Атака" в Ловеч, подписката е организирана, тъй като липсва обществено обсъждане на този толкова важен въпрос и целта е била да се види реакцията на населението на града.

Преди около месец Общинският съвет в Ловеч взе решение в новото депо за твърди битови отпадъци да бъдат докарани еднократно 50 000 тона балирани отпадъци от столицата.

Общинските съветници обаче дадоха съгласието си за това при условие, че Министерството на околната среда и водите ще отпусне на община Ловеч 5 000 000 лева за доизграждане на инфраструктурата около депото, както и 2 000 000 лева за закупуване на необходимата техника за работата на депото.

От страна на двете общини - София и Ловеч, се подготвя подписването на договор, в който ще бъде определена цената, която столичната община ще плаща за тон битови отпадъци, докарани в депото край Ловеч, ще бъде уточнен и начинът на транспортиране на отпадъците.