250 селища в Западна България вече имат електрозахранване. Заради лошите условия близо 153 000 клиенти останаха без електричество, съобщават от компанията ЧЕЗ.

Най-тежка през изминалия ден е била ситуацията във Враца, информират от ЧЕЗ. Към момента електрозахранването на повече от 40 хиляди домакинства в областта е възстановено, като работата продължава и в последните засегнати селища.

В Югозападна България обстановката се нормализира, работи се по отстраняване на повреди в населени места в няколко общини – Кюстендил, Невестино, Рила и Симитли.

Предстои обобщение на повредените съоръжения и щетите вследствие на силния снеговалеж.

Тежките обледявания в района на Враца и Монтана през първата седмица на януари предизвикаха щети на обща стойност 70 хиляди лева. Дъжд при ниски температури и леден вятър доведоха до десетки повреди по мрежата. Екипи на ЧЕЗ се бориха със счупени и замръзнали съоръжения при екстремни условия и подмениха 240 килограма проводници, 33 повалени стълба и 24 счупени изолатора.

Условията продължават да бъдат голямо предизвикателство пред служителите и работата продължава. Налага се да носят материали на ръце в продължение на километри, през терени без пътища.