Близо три хиляди домакинства във Велико Търново останаха на студено повече от двайсет и четири часа, заради авария на главен топлопровод.

Спирането на парното затвори няколко училища в града, предаде БНТ.
Занятията са отменени до отстраняване на аварията. От местната топлофикация увериха, че аварията е отстранена и парното ще бъде пуснато в ранния следобед.

Аварията на топлопровода удължи ваканцията на децата в училище "Бачо Киро".

Въпреки че тази сутрин температурата в класните стаи достигаше двайсет градуса, от ръководството на училището предпочетоха да не рискуват и върнаха повече от 500 ученика в къщи.

"Отменили сме учебните занятия за днешната сутрешна смяна. Децата от първи до четвърти клас, поради липсата на топлоподаване към училище", поясни директорът на ОУ "Бачо Киро" Владимир Николов.

От "Топлофикация" обясниха аварията с рекордно ниските температури.

Подаването на по-гореща вода до абонатите довело до напрежение и спукало 30-годишните тръби. По думите на директора, цяла нощ екипи на дружеството са работотили.

"Успяхме да отстраним аварията и после вече предприехме съответните действия за пълнене и започнахме пълнене на мрежата с вода", поясни инж. Милчо Михайлов - заместник-изпълнителен директор "Топлофикация"-Велико Търново.

Според директора броени часове делят търновци от топлото.
Най-вероятно парното ще заработи в ранния следобед.