Терминалът за насипни материали на "Пристанище Бургас" получи разрешително от Дирекцията за национален строителен контрол за пускане в експлоатация.

Предишното ръководство на порта бе допуснало новоизграденият терминал 2А да функционира над три години без да има необходимия документ, съобщава money.bg

Oт април 2006 г. са започнали 72часови проби, които са продължили досега, уточниха от транспортното министерство.

От там припомнят, че Генералният план за развитие на пристанището, изготвен през 1996 г., предвижда изграждането на нов терминал за насипни товари.

През 1997 г. правителството ни е поискало подкрепа от правителството на Япония за изпълнение на проекта. На 6 март 1998 г. са разменени ноти между двете държави. В края на юни същата година е подписано споразумение за заем.

Общата стойност за изграждането на инфраструктура, оборудване на терминала и консултантските услуги възлиза на 268 141 624 лв.

Погасителният план предвижда изплащане на частта от заема за инфраструктурата и оборудването да приключи до 2028 г., а за консултантските услуги до 2038 г., като размерът на погасителните вноски намалява всяка година.